Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Je užívání vysokých dávek B12 užitečné nebo škodlivé?

5. 4. 2021 19:40
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , imunita , vitamín B12

zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/too-much-vitamin-b12#helpful-or-harmful

Autor: Jillian Kubala, MS, RD 

Publikováno: 13. července 2018

Poznámka: článek je zkrácen, protože chci podtrhnout horní hranici B a B12

Doplňkový B12 může prospět lidem bez nedostatku následujícími způsoby:

  • Vylepšená nálada: Jedna studie zjistila, že suplementace zdravých mužů vitamínem B-komplexu obsahujícím vysokou dávku B12 zlepšila hodnocení stresu a zlepšila výkonnost v kognitivních testech ( 3 ). 
  • Snížené příznaky úzkosti a deprese: Léčba doplňkem obsahujícím vysokou dávku B12 po dobu 60 dnů významně zlepšila příznaky deprese a úzkosti u dospělých ve srovnání s placebem ( 4 ). 

Ačkoli se doplňky B12 běžně užívají ke zvýšení energetické hladiny, v současné době neexistují žádné důkazy, které by naznačovaly, že více B12 zvyšuje energii u lidí s odpovídajícími hladinami tohoto vitaminu.

Doplňky B12 však s největší pravděpodobností zvýší hladinu energie u těch, kteří mají nedostatek, protože tato živina hraje důležitou roli při přeměně jídla na energii.

souhrn

B12 je důležitá živina, která je nezbytná pro tvorbu červených krvinek, syntézu DNA a mnoho dalších životně důležitých procesů. Doplňky mohou pomoci zlepšit náladu a snížit příznaky deprese u těch, kteří nemají nedostatek tohoto vitaminu.

 

Je užívání vysokých dávek B12 užitečné nebo škodlivé?

Vzhledem k tomu, že B12 je vitamín rozpustný ve vodě , je obecně považován za bezpečný i při vysokých dávkách.

Pro B12 nebyla stanovena žádná tolerovatelná horní úroveň příjmu (UL) kvůli nízké úrovni toxicity. UL označuje maximální denní dávku vitaminu, která pravděpodobně nebude mít u běžné populace nežádoucí vedlejší účinky.

Tato prahová hodnota nebyla stanovena pro B12, protože vaše tělo vylučuje vše, co nepoužívá, močí.

Avšak doplnění nadměrně vysokých hladin B12 bylo spojeno s některými negativními vedlejšími účinky.

Několik studií ukázalo, že megadávky vitaminu mohou vést k propuknutí akné a růžovky, což je stav kůže, který způsobuje zarudnutí a hnisavé rány na obličeji. Přesto je třeba poznamenat, že většina těchto studií se zaměřovala spíše na injekce vysokých dávek než na perorální doplňky ( 5 , 6 , 7 ).

Existují také důkazy, které naznačují, že vysoké dávky B12 mohou vést k negativním zdravotním výsledkům u pacientů s cukrovkou nebo onemocněním ledvin. Jedna studie zjistila, že u lidí s diabetickou nefropatií (ztráta funkce ledvin v důsledku cukrovky) došlo k rychlejšímu poklesu funkce ledvin při doplnění vysokými dávkami vitamínů B, včetně 1 mg B12 denně.

Navíc účastníci, kteří dostávali vysoké dávky vitamínů B, měli větší riziko srdečního infarktu, mozkové mrtvice a úmrtí ve srovnání s těmi, kteří dostávali placebo ( 8 ).

Další studie u těhotných žen ukázala, že extrémně vysoké hladiny B12 způsobené vitaminovými doplňky zvyšují u jejich potomků riziko poruchy autistického spektra ( 9 ).

Ačkoli existují důkazy, že doplnění B12 může způsobit negativní zdravotní výsledky, studie prokázaly, že denní perorální doplňky až do 2 mg (2 000 mcg) jsou bezpečné a účinné při léčbě nedostatku B12 ( 10 ). (Pozn. Nedoporučuji používat dávky 500 μg, zdá se mi to už moc riskantní, neboť tato oblast je stále hodně neprozkoumaná. Existují sice studie, ale nejsou do oficiálně doporučované hodnoty! Z toho taky vyplývá, že to dávkování 500 μg by bylo možné "zkusit" jen u covidového pacienta. Podle toho jak to bylo doporučeno v tomto článku,  jednalo se o klinický pokus, který vyšel dobře. Ale pacienti byli sledovaní.)

Doporučený denní příjem (BDA) vitaminu B12 je 2,4 μg pro muže i ženy, ačkoli vyšší potřebu mají těhotné a kojící ženy ( 11 ).

souhrn

Ačkoli existují určité důkazy, že velmi vysoké dávky B12 mohou v některých populacích způsobit nepříznivé účinky na zdraví, megadávky tohoto vitaminu se běžně používají k bezpečné a účinné léčbě nedostatku B12.

Zobrazeno 361×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz