Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

2. díl - Odškodnění po očkování proti Covidu-19 v Praxi

28. 9. 2023 1:16
Rubrika: Právo | Štítky: odškodnění , očkování

2. díl

Odškodnění po očkování proti Covidu-19 v Praxi: Co Musíte Vědět

výchozí zdroj: https://advokatnidenik.cz/2022/04/29/odskodneni-ujmy-po-ockovani-proti-onemocneni-covid-19-v-praxi/

V článku se dále zkoumá otázka prokazování příčinné souvislosti mezi očkováním a nepříznivými následky na zdraví. Autor poukazuje na to, že prokazování této souvislosti je obtížné a že významný je rozsudek Ústavního soudu, který zdůrazňuje, že při takových případech je nereálné vyžadovat "stoprocentní" prokázání příčinné souvislosti. To může vytvořit nespravedlivou situaci pro poškozené, kteří mají potíže prokázat, že újma byla způsobena konkrétním očkováním.

Autor také upozorňuje na možnost alternativní kauzality, kdy může existovat více možných příčin újmy, a jak by to mohlo mít dopad na náhradu škody.

Dále se článek zabývá právním rámec a principy týkajícími se rozhodování Ministerstva zdravotnictví (MZd) o náhradě škody po očkování. Autor poukazuje na princip enumerativnosti veřejnoprávních pretenzí, který stanoví, že státní moc lze uplatňovat pouze v případech stanovených zákonem. V tomto kontextu autor argumentuje, že by pro poškozené nemělo být vyžadováno prokázání příčinné souvislosti mezi očkováním a újmou, pokud je pravděpodobnost této souvislosti.

Na základě této analýzy autor navrhuje, že by mohlo být rozumnější a spravedlivější přihlížet ke "kvalifikované pravděpodobnosti" pro prokázání příčinné souvislosti, místo aby se požadovalo absolutní prokázání. Tím by se lépe zohlednilo postavení poškozených a jejich právo na náhradu škody.

Celkově lze říci, že tato část článku zkoumá náročný problém prokazování příčinné souvislosti mezi očkováním a újmou na zdraví v kontextu českého práva a zdůrazňuje potřebu zohlednit zájmy poškozených při řešení této otázky.

JUDr. Vladana Vališová, LL.M., působí jako advokátka a rozhodce Mezinárodního rozhodčího soudu při ČMKBK a Sboru rozhodců FAČR a pro ČLK přednáší zdravotnické právo v rámci kurzů celoživotního vzdělávání lékařů. 

Zobrazeno 113×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz