Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Přínos vitamínu B v boji s nemocí COVID-19

25. 3. 2021 22:38
Rubrika: Zdraví | Štítky: COVID-19 , zdraví , imunita , vitamín B12

zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7428453/

autoři: Hira Shakoor , Jack Feehan, Kathleen Mikkelsen, Ayesha S. Al Dhaheri , Habiba I. Ali, Carine Platat , Leila Cheikh Ismail , Lily Stojanovska, VASSO Apostolopoulos

datum: 2021 únor

datum vydání: 2020 15. srpna

reference: reference, zdroje jsou uvedené v originálním odkazu viz výše.

kontrola překladu google: právě probíhá!

obrázky: pro lepší rozlišení najeďte na původní zdroj vládního webu NIH.gov

 

Nejprve omluva

Omlouvám se, že tento článek je o něco více náročnější a odbornější než bychom čekali. Funkce imunitního systému většinu lidí asi nemusí zajímat, ale využil jsem obrázků, které byly k článku přiloženy a dodal jsem k nim vysvětlení. Doporučuji však určitě přečíst si o vitamínu B12, který je podle mého názoru v boji s infekcí nejpřínosnější.

Slovíčka (nejsou součástí článku)

Hyperkoagulace - náchylnost ke zvýšené tvorbě trombů (krevních sraženin).

Hypoxie - souhrnný název pro nedostatek kyslíku v těle nebo jednotlivých tkáních.

Hyperhomocysteinémie - (zdroj) Jedná se o stav, při kterém je v organizmu zvýšená koncentrace látky známé jako homocystein. Zvýšená hladina homocysteinu pak s sebou přináší různá zdravotní rizika a komplikace. 

Homocystein je aminokyselina, která v organizmu vzniká z aminokyseliny zvané methionin a přeměňuje se na jinou aminokyselinu cystein. Kromě toho může být homocystein přeměněn zpět na methionin. Přeměna homocysteinu na methionin či cystein vyžaduje přítomnost vitaminů B6, B9, B12 a příslušných enzymů.

Příčiny: Z výše uvedeného poměrně logicky vyplývá, že se bude jednat buď o nedostatek vitaminu B6, vitaminu B9 nebo vitaminu B12, anebo o poruchu enzymů zodpovědných za metabolizmus homocysteinu. Z nejznámějších jmenujme například vrozenou geneticky danou poruchu enzymu MTHFR (MetylTetraHydroFolátReduktáza). Ze vzácných vrozených nemocí roste koncentrace homocysteinu i u tzv. homocystinurie, kdy je narušen metabolizmus aminokyseliny methioninu. Kromě toho byl pozorován nárůst koncentrace homocysteinu v krvi u kuřáků a chronických alkoholiků.

Projevy: Zvýšená hladina homocysteinu se sama o sobě nijak neprojevuje, předpokládá se však její vliv na vznik řady chorob. Hyperhomocysteinémie se považuje za rizikový faktor kardiovaskulárních nemocí včetně aterosklerózy a následné ischemické choroby srdeční a za trombofilní (prosrážlivý) stav. Trombofilní stavy jsou spojené se zvýšenou tvorbou krevních sraženin, se vznikem hluboké žilní trombózy, plicní embolie, častějšími potraty a případy preeklampsie.

Antigen - (Ag) molekula nebo molekulární struktura, která může být přítomna na vnější straně patogenu , která může být vázána antigen-specifickou protilátkou nebo receptorem antigenu B-buňky. Přítomnost antigenů v těle obvykle spouští imunitní odpověď. Zkratka Ag znamená generátor protilátek.

Protilátka (modrá část) je protein imuglobin. Žlutá část: plocha vázající antigen a antigen samotný.

GC - Germinální centrum (GC) je specializovaná mikrostruktura, která se tvoří v sekundárních lymfoidních tkáních a produkuje plazmatické buňky vylučující protilátky s dlouhou životností a paměťové B buňky, které mohou poskytovat ochranu před reinfekcí. Germinální centrum je transientní (přechodný, dočasný) útvar v B folikulu tvořený aktivovanými dělícími se B lymfocyty, Tfh lymfocyty a folikulárními dendritickými buňkami (FDC). Rozlišujeme v rámci něj tmavou a světlou zónu. V tmavé zóně se B lymfocyty rychle dělí a dochází u nich k somatické hypermutaci.

Autor obrázku: Billy10drs – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0; Modrá: Naivní B buňka; Tmavá zóna (hnědá): B buňka, klonální expanze, somatická bypermutace; Světlá zóna: vylepšená příbuznost, nevýhodné mutace; apoptotická B buňka; Selekce (zelená), DC, B, T buňky, přepnutí třídy: buď vznikne paměťová B buňka nebo plazmatické buňky (má se vytvářet obojí).

titr - jednotka označující nejnižší ředění látky, při které ještě probíhá daná reakce; vyjadřuje se jako poměr.

Buněčná diferenciace - Buněčná diferenciace je proces, při kterém se buňka mění z jednoho typu na jiný. Obvykle se buňka změní na specializovanější typ. K diferenciaci dochází mnohokrát během vývoje mnohobuněčného organismu, protože se mění z jednoduché zygoty na komplexní systém tkání a typů buněk. Diferenciace pokračuje i v dospělosti, protože dospělé kmenové buňky se dělí a vytvářejí plně diferencované dceřiné buňky během opravy tkáně a během normálního buněčného obratu. K určité diferenciaci dochází v reakci na vystavení antigenu. Diferenciace dramaticky mění velikost, tvar, potenciál membrány, metabolickou aktivitu a citlivost buněk na signály. Tyto změny jsou z velké části způsobeny vysoce kontrolovanými modifikacemi genové exprese a jsou studiem epigenetiky . Až na několik výjimek buněčná diferenciace téměř nikdy nezahrnuje změnu samotné sekvence DNA .

CD4 ( shluk diferenciace 4) - glykoprotein nacházející se na povrchu imunitních buněk, jako jsou pomocné buňky T, monocyty, makrofágy a dendritické buňky.

Shluk diferenciace 4, CD4. Protein.

 

Text článku

(jeden obecný odstavec o COVID-19 vynechán, pozn. překl.)

V současné době neexistuje schválená medikamentózní léčba ani vakcína proti viru SARS-CoV-2. Dokud nebudou k dispozici, je třeba zahrnout adekvátní a vyváženou výživu pro správné fungování těla a posílení imunitního systému. Mikronutrienty vitamin C a vitamin D si během pandemie získaly velkou pozornost kvůli svým protizánětlivým a imunitně podporujícím vlastnostem. Nízká hladina vitamínů D a C má za následek koagulopatii a potlačení imunitního systému, což způsobuje lymfocytopenii. Důkazy ukazují, že úmrtnost je vyšší u pacientů s COVID-19 s nízkými koncentracemi vitaminu D. Doplňování vitaminu C dále zvyšuje index okysličování u pacientů infikovaných COVID-19. Podobně může nedostatek vitaminu B významně narušit funkci buněk a imunitního systému a vést k zánětu v důsledku hyperhomocysteinémie.

Je třeba zdůraznit význam vitaminu B, protože hraje klíčovou roli ve fungování buněk, energetickém metabolismu a správné imunitní funkci. Vitamin B pomáhá při správné aktivaci jak vrozených, tak adaptivních imunitních odpovědí, snižuje hladinu prozánětlivých cytokinů, zlepšuje funkci dýchání, udržuje endoteliální integritu, předchází hyperkoagulaci a může zkrátit dobu pobytu v nemocnici. Proto by měl být stav vitaminu B hodnocen u pacientů s COVID-19 a vitamin B by mohl být použit jako nefarmaceutický doplněk současné léčby (Obr. 1 ).

 

Vlevo: Započetí (interakce mezi buňkou T a B; T buňky aktivují B naivní buňky; aktivované buňky vytváří a) protilátky b) paměť; BC - tj. krvinky; derived memory - odvozená paměť) aktivované B buňky (PB???) vytvářejí protilátky ; Uprostřed: Reakce GC (výběr, proliferace - hojné množení buněk); Vpravo: a) dole: Sekundární GC, b) úplně dole: vybavení informace z paměti; Obrázek by si zasloužil lepší vysvětlení...

Otevřít v samostatném okně

1. Lze vitamin B použít ke zvládnutí infekce COVID-19?

Vitamin B 1 (thiamin)

Thiamin je schopen zlepšit funkci imunitního systému a bylo prokázáno, že snižuje riziko cukrovky typu 2, kardiovaskulárních onemocnění, poruch souvisejících se stárnutím, onemocnění ledvin, rakoviny, duševních poruch a neurodegenerativních poruch. Nedostatek thiaminu ovlivňuje kardiovaskulární systém, způsobuje neurozánět, zvyšuje zánět a vede k aberantním protilátkovým reakcím. Protože k eliminaci viru SARS-CoV-2 jsou zapotřebí protilátky a hlavně T-buňky, může nedostatek thiaminu potenciálně vést k neadekvátní protilátkové odpovědi a následně k závažnějším příznakům. Proto je pravděpodobné, že adekvátní hladiny thiaminů napomohou správné imunitní odpovědi během infekce SARS-CoV-2. Příznaky COVID-19 jsou navíc velmi podobné výškové nemoci a plicnímu edému ve vysoké výšce. Acetazolamid se běžně předepisuje k prevenci nemocí z výšek a plicních otoků prostřednictvím inhibice izoenzymů karboanhydrázy a následně zvyšuje hladinu kyslíku. Thiamin také funguje jako inhibitor izoenzymu karboanhydrázy; vysoké dávky thiaminu podávané lidem v raných stadiích COVID-19 by proto mohly potenciálně omezit hypoxii a snížit hospitalizaci. Je zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistilo, zda by podávání vysokých dávek thiaminu mohlo přispět k léčbě pacientů s COVID-19.

Vitamin B 2 (riboflavin)

Riboflavin spolu s UV zářením způsobují nevratné poškození nukleových kyselin, jako je DNA a RNA, což znemožňuje replikaci mikrobiálních patogenů. Bylo prokázáno, že riboflavin a UV světlo jsou účinné proti viru MERS-CoV, což naznačuje, že by mohlo být užitečné i proti SARS-CoV-2. Ve skutečnosti riboflavin-UV snížil infekční titr SARS-CoV-2 pod hranici detekce v lidské krvi a v plazmě a krevních destičkách. To by mohlo zmírnit část rizika transfuze COVID-19 a také snížit další patogeny v krevních produktech u kriticky nemocných pacientů s COVID-19.

Vitamin B 3 (nikotinamid, niacin)

Niacin působí jako stavební blok NAD a NADP, oba jsou životně důležité během chronického systémového zánětu. NAD + působí jako koenzym v různých metabolických drahách a jeho zvýšené hladiny jsou nezbytné pro léčbu široké škály patofyziologických stavů. NAD + se uvolňuje v časných stádiích zánětu a má imunomodulační vlastnosti, o nichž je známo, že snižují prozánětlivé cytokiny, IL-lβ, IL-6 a TNF-α. Nedávné důkazy naznačují, že cílení na IL-6 by mohlo pomoci kontrolovat zánětlivou bouři u pacientů s COVID-19 (* - cytokinová bouře, pozn. překl.). Niacin navíc snižuje infiltraci neutrofilů a vykazuje protizánětlivý účinek u pacientů s poškozením plic vyvolaným ventilátorem. U křečků niacin a nikotinamid brání poškození plicní tkáně. Nikotinamid navíc snižuje virovou replikaci (virus vakcínie, virus lidské imunodeficience, enteroviry, virus hepatitidy B) a posiluje obranné mechanismy těla. S ohledem na roli niacinu při ochraně plic a posílení imunity by mohl být použit jako doplňková léčba u pacientů s COVID-19.

Vitamin B 5 (kyselina pantothenová)

Kyselina pantothenová má řadu funkcí, včetně vlastností snižujících hladinu cholesterolu a triglyceridů, zlepšuje hojení ran, snižuje zánět a zlepšuje duševní zdraví. I když existují omezené studie prokazující účinky kyseliny pantothenové na imunitní systém, je to životaschopný vitamin pro budoucí výzkum.

Vitamin B 6 (Pyridoxal 5'-fosfát, Pyridoxin)

Pyridoxal 5'-fosfát (PLP) je aktivní forma pyridoxinu a je nezbytným kofaktorem v různých zánětlivých cestách s nedostatkem vedoucím k imunoregulaci. PLP má inverzní vztah s plazmatickým IL-6 a TNF-α při chronických zánětlivých stavech. Během zánětu zvyšuje využití PLP za následek jeho vyčerpání, což naznačuje, že pacienti s COVID-19 se silným zánětem mohou mít nedostatek. Nízké hladiny PLP byly zaznamenány u pacientů s diabetem typu 2, kardiovaskulárními chorobami a u starších skupin, u nichž je vyšší riziko horších výsledků COVID-19. U pacientů s COVID-19 byla také zaznamenána dysregulace imunitních odpovědí a zvýšené riziko koagulopatie. V nedávném předtisku se navrhuje, že suplementace PLP zmírňuje příznaky COVID-19 regulací imunitních odpovědí, snížením prozánětlivých cytokinů, udržováním endoteliální integrity a prevencí hyperkoagulace. Ve skutečnosti bylo před třemi dekádami prokázáno, že hladiny PLP snižují abnormality v agregaci krevních destiček a tvorbě krevních sraženin. Nedávno vědci z Victoria University uvedli, že vitamin B6 (stejně jako B2 a B9 ) upreguloval IL-10 (čti: [interleukin 10], pozn. překl.), silný protizánětlivý a imunosupresivní cytokin, který může deaktivovat makrofágy a monocyty a inhibovat buňky prezentující antigen a T buňky. Pacienti s COVID-19 často reagují na virus zvýšenou reakcí T buněk a sekrecí prozánětlivých cytokinů. Je možné, že PLP je schopna přispět k tlumení cytokinové bouře a zánětu u některých pacientů s COVID-19.

Vitamin B 9 (kyselina listová)

Kyselina listová je nezbytným vitamínem pro syntézu DNA a bílkovin a pro adaptivní imunitní odpověď. Furin je enzym spojený s bakteriálními a virovými infekcemi a je slibným cílem léčby infekcí. Nedávno vyšlo najevo, že kyselina listová byla schopna inhibovat furin, což bránilo vazbě na špičkový protein SARS-CoV-2, bránila vstupu buněk a obratu viru (proces umření a obnovení). Proto bylo navrženo, že kyselina listová může být prospěšná pro léčbu respiračních onemocnění souvisejících s COVID-19 v raných stádiích. Nedávná předtisková zpráva uvádí, že kyselina listová a její deriváty, kyselina tetrahydrofolová a kyselina 5-methyl-tetrahydrofolová, mají silné a stabilní vazebné afinity vůči SARS-CoV-2, a to prostřednictvím strukturního molekulárního dokování. Kyselinu listovou lze proto použít jako terapeutický přístup k léčbě COVID-19.

Vitamin B 12 (kobalamin)

Vitamin B12 je nezbytný pro syntézu červených krvinek, zdraví nervového systému, syntézu myelinů, buněčný růst a rychlou syntézu DNA. Aktivní formy vitaminu B12 jsou hydroxo-, adenosyl- a methyl-kobalamin. Vitamin B12 působí jako modulátor střevní mikroflóry a nízké hladiny B12 zvyšují kyselinu methylmalonovou a homocystein, což vede ke zvýšení zánětu, reaktivních kyslíkových radikálů a oxidačního napětí. Hyperhomocysteinemie způsobuje endoteliální dysfunkci, aktivaci destiček a koagulačních kaskád, megaloblastickou anémii, narušení integrity myelinového obalu a sníženou imunitní odpověď. Nicméně, SARS-CoV-2 by mohla interferovat s metabolismem vitaminu B12, a tím zhoršením střevní mikrobiální proliferace. Vzhledem k tomu, že je pravděpodobné, že příznaky deficitu vitaminu B12 se nacházejí v souvislosti s infekcí COVID-19, a s tím souvisejícím zvýšeným oxidačním napětím a laktátem dehydrogenázy, hyperhomocysteinemie, aktivace koagulační kaskády, vazokonstrikce a ledvin a vaskulopatie plic (onenocnění cévních stěn). Kromě toho, deficit B12 může vést k onemocnění dýchacích, gastrointestinálních a centrálního nervového systému. Nedávná studie překvapivě ukázala, že doplňky methylkobalaminu mají potenciál snížit poškození orgánů a příznaky související s COVID-19. Klinická studie provedená v Singapuru ukázala, že pacienti s COVID-19, kterým byly podávány doplňky vitaminu B12 (500 μg)(jednalo se o klinickou studii zde, pozn.), vitamin D (1 000 IU) a hořčík, snížily závažnost příznaků COVID-19 a doplňky významně snížily potřebu podpory kyslíkem a intenzivní péče.

 

2. Jaký je výsledek?

Vitamin B nejen pomáhá budovat a udržovat zdravý imunitní systém, ale může potenciálně předcházet nebo snižovat příznaky COVID-19 nebo léčit infekci SARS-CoV-2. Špatný stav výživy předurčuje lidi k infekcím snadněji; proto je pro imunokompetenci nutná vyvážená strava. Je potřeba bezpečných a nákladově efektivních doplňkových nebo terapeutických přístupů, potlačit aberantní imunitní aktivaci, která může vést k cytokinové bouři, a působit jako antitrombotická činidla. Pro správnou funkci těla a posílení imunitního systému je nezbytný dostatečný příjem vitamínů. Zejména vitamin B moduluje imunitní odpověď snížením regulace prozánětlivých cytokinů a zánětů, snížením dýchacích potíží a gastrointestinálních problémů, prevencí hyperkoagulace, potenciálně zlepšením výsledků a zkrácením doby pobytu v nemocnici pro pacienty s COVID-19.

Zobrazeno 395×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz