Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

1. díl - Odškodnění po očkování proti Covidu-19 v Praxi: Co Musíte Vědět

28. 9. 2023 1:17
Rubrika: Právo | Štítky: odškodnění , očkování

1. díl

Odškodnění po očkování proti Covidu-19 v Praxi: Co Musíte Vědět

výchozí zdroj: https://advokatnidenik.cz/2022/04/29/odskodneni-ujmy-po-ockovani-proti-onemocneni-covid-19-v-praxi/

Dne 4. prosince 2020 bylo očkování proti covidu-19 v České republice zavedeno, ačkoli nebylo povinné. Ministr zdravotnictví tehdy prohlásil, že stát bude garantovat bezpečnost očkování. Ovšem v průběhu roku 2021 se situace změnila. Na začátku prosince 2021 byla novela očkovací vyhlášky schválena, a to znamenalo, že očkování proti covidu-19 se stalo povinným pro některé skupiny obyvatel.

Avšak v reakci na veřejný odpor byla tato povinnost zrušena novým ministrem zdravotnictví. I přesto zůstávají obavy ohledně možnosti povinného očkování.

Garance za očkování, která měla obsahovat i odškodnění v případě újmy v důsledku očkování, byla stanovena v zákoně č. 569/2020 Sb. V průběhu očkování v České republice se však ukázalo, že Ministerstvo zdravotnictví (MZd) málo pravděpodobně někoho odškodní. Článek se dále zabývá tím, proč MZd odškodnění nepřiznává, a jaké požadavky klade na žadatele.

Věnuje se také problému prokázání příčinné souvislosti mezi očkováním a újmou na zdraví. Zákony týkající se náhrady újmy způsobené povinným očkováním nedefinují jasné pravidlo pro tuto souvislost. Autor zdůrazňuje, že i při absolutně objektivní odpovědnosti, kterou MZd nese, je třeba prokázat příčinnou souvislost.

Celkově lze říci, že tento článek poukazuje na problémy spojené s očkováním proti covidu-19 v České republice, včetně změn v povinnosti očkování, garancí za očkování a obtížností prokázání příčinné souvislosti mezi očkováním a újmou na zdraví. Je důležité, aby občané byli informováni o těchto otázkách, a aby se mohli na základě informací a znalostí správně rozhodovat ohledně očkování.

JUDr. Vladana Vališová, LL.M., působí jako advokátka a rozhodce Mezinárodního rozhodčího soudu při ČMKBK a Sboru rozhodců FAČR a pro ČLK přednáší zdravotnické právo v rámci kurzů celoživotního vzdělávání lékařů. 

Zobrazeno 119×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz