Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

4. díl - Problémy s náhradou újmy po očkování: nejasnosti, nedostatečné informace a potřeba rovnosti

28. 9. 2023 1:13
Rubrika: Právo | Štítky: odškodnění , očkování

4. díl

Problémy s náhradou újmy po očkování: nejasnosti, nedostatečné informace a potřeba rovnosti

výchozí zdroj: https://advokatnidenik.cz/2022/04/29/odskodneni-ujmy-po-ockovani-proti-onemocneni-covid-19-v-praxi/ 

Článek se zabývá nároky na náhradu újmy po očkování proti onemocnění covid-19, zejména se zaměřuje na doporučený postup Ministerstva zdravotnictví při podání žádosti o náhradu újmy. Autor zdůrazňuje několik klíčových bodů:

  1. Nejasnost podmínky "zvlášť závažného ublížení na zdraví": Autor poukazuje na nejasnosti v definici této podmínky v zákoně. Zvlášť závažné ublížení na zdraví není jednoznačně vymezeno, což může vést k různým výkladům.

  2. Nedostatečné informace od Ministerstva zdravotnictví: Autor kritizuje nedostatečnou informační podporu ze strany ministerstva. Ministerstvo neposkytuje jasné pokyny, jak prokázat nároky na náhradu za vytrpěné bolesti, ztrátu na výdělku nebo ztížení společenského uplatnění.

  3. Rozsah náhrady: Autor uvádí, že Metodika Nejvyššího soudu se používá k určení výše náhrady za vytrpěné bolesti a ztížení společenského uplatnění. V případě bolestného je každé diagnóze přiřazen počet bodů a náhrada se určí na základě této hodnoty. Pro ztížení společenského uplatnění se zohledňuje rozsah omezení a další faktory, včetně věku a povolání. Výše náhrady je stanovena jako 1 % z výchozí rámcové částky kolem 10 milionů Kč.

  4. Psychická bolest: Autor zdůrazňuje, že Metodika se zaměřuje pouze na fyzickou újmu na zdraví a bolesti spojené s ní, přičemž nezohledňuje psychickou bolest. Navrhuje, aby Metodika byla doplněna o položku týkající se vážné duševní poruchy způsobené očkováním.

  5. Ztráta na výdělku podnikatele/OSVČ: Autor vysvětluje, že výše ztráty na výdělku pro podnikatele a OSVČ se určuje jako rozdíl mezi příjmem z podnikání, který by poškozený za normálních okolností získal, a náklady potřebnými k dosažení tohoto příjmu. To se odlišuje od ztráty na výdělku zaměstnance, která se řídí jinými pravidly.

Celkově článek kriticky hodnotí postup Ministerstva zdravotnictví při poskytování náhrad za újmu po očkování proti covidu-19 a upozorňuje na potřebu jasnosti a spravedlnosti v této oblasti. Autor navrhuje úpravy v Metodice a lepší informační podporu pro žadatele o náhradu újmy.

JUDr. Vladana Vališová, LL.M., působí jako advokátka a rozhodce Mezinárodního rozhodčího soudu při ČMKBK a Sboru rozhodců FAČR a pro ČLK přednáší zdravotnické právo v rámci kurzů celoživotního vzdělávání lékařů.

Zobrazeno 123×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz