Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Důležité informace o vitamínu B12

11. 5. 2021 12:28
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , vitamín B12

zdroj: National Institutes of Health: https://ods.od.nih.gov/factsheets/vitamin B12-HealthProfessional/

úprava: odkazy odstraněny, viz anglický originál, barevné formátování doplněno, kurzíva a tučný font byl doplněn při zpracování článku editorem blogu.

pozn. článek v jedné části mimojiné porovnává vědecké poznatky o tom, zda existuje souvislost mezi demencí, alzeheimerovou chorobou a deficitem či vitamínu B12.

Nedostatek vitaminu B12

Mezi příčiny nedostatku vitaminu B12 patří obtížné vstřebávání vitaminu B12 z potravy, nedostatek vnitřního faktoru (např. Kvůli perniciózní anémii), operace v zažívacím traktu, dlouhodobé užívání určitých léků (např. Metformin nebo inhibitory protonové pumpy, podrobněji popsáno) níže v části týkající se interakcí s léky) a dietní nedostatek. Protože lidé, kteří mají potíže s absorpcí vitaminu B12 z potravy, vstřebávají vitamin B12 zdarma, jejich nedostatek vitaminu B12 má tendenci být méně závažný než u jedinců se zhoubnou anémií, kteří nemohou absorbovat ani vitamin B12 vázaný na potraviny, ani vitamin B12. Určité vrozené stavy, jako jsou dědičné vnitřní vady faktorů a vrozená malabsorpce vitaminu B12 (Imerslund-Gräsbeckova choroba), mohou také způsobit závažný nedostatek vitaminu B12.

Účinky deficitu vitaminu B12 mohou zahrnovat charakteristickou megaloblastickou anémii (charakterizovanou velkými, abnormálně jadernými červenými krvinkami), stejně jako nízký počet bílých a červených krvinek, krevních destiček nebo jejich kombinace; glositida jazyka; únava; bušení srdce; bledá kůže; demence; ztráta váhy; a neplodnost. Mohou také nastat neurologické změny, jako je necitlivost a brnění v rukou a nohou. Tyto neurologické příznaky mohou nastat bez anémie, proto je důležitá včasná diagnostika a intervence, aby se zabránilo nevratnému poškození. U těhotných a kojících žen může nedostatek vitaminu B12 způsobit defekty neurální trubice, opoždění vývoje, neprospívání a anémii u potomků.

Protože tělo uchovává přibližně 1 až 5 mg vitaminu B12 (nebo přibližně 1 000 až 2 000krát tolik, kolik je obvykle spotřebováno za den), mohou se příznaky nedostatku vitaminu B12 objevit i několik let.

Deficit vitaminu B12 s klasickými hematologickými a neurologickými příznaky je neobvyklý. Nízký nebo marginální stav vitaminu B12 (200–300 pg/ml [148–221 pmol/l]) bez těchto příznaků je však mnohem častější, až 40% u západních populací, zejména u osob s nízkým příjmem vitaminu potravin bohaté na B12.

Odborně: Léčba deficitu (nadpis není součástí studie)

Prevalence nedostatku vitaminu B12 se liší podle úrovně "cut-off" a použitého biomarkeru. Například u dospělých ve věku 19 let a starších, kteří se účastnili NHANES v letech 1999 až 2004, byla míra nízkých hladin vitaminu B12 v séru 3% s mezní hodnotou nižší než 200 pg/ml (148 pmol / l) a 26% s mezní hodnota nižší než 350 pg/ml (258 pmol/l). Přibližně 21% dospělých starších 60 let mělo abnormální hladiny alespoň jednoho biomarkeru vitaminu B12.

Typicky je nedostatek vitaminu B12 léčen injekcemi vitaminu B12, protože tato metoda obchází jakékoli překážky absorpce. Účinné však mohou být i vysoké dávky perorálního vitaminu B12. Recenze Cochrane z roku 2018 zahrnovala tři randomizované kontrolované studie (RCT), které srovnávaly velmi vysoké dávky (1000–2000 mcg) orálně s intramuskulárním nedostatkem vitaminu B12 u celkem 153 účastníků. Důkazy z těchto studií, i když nízké kvality, ukázaly, že schopnost vysokých perorálních dávek doplňků vitaminu B12 normalizovat sérový vitamin B12 byla podobná jako u intramuskulárního vitaminu B12.

Skupiny ohrožené nedostatkem vitaminu B12

Následující skupiny patří mezi ty, u nichž je největší pravděpodobnost, že budou mít nedostatek vitaminu B12.

Starší dospělí
Podle použité definice má 3 až 43% starších dospělých v komunitě, zejména těch s atrofickou gastritidou, nedostatek vitaminu B12 na základě hladin vitaminu B12 v séru. Míra deficitu při mezní hodnotě nižší než 211 mcg/l (156 pmol/l) při přijetí do zařízení dlouhodobé péče byla podle jedné studie 14% a 38% těchto starších dospělých mělo hladinu nižší než 407 pg/ml (300 pmol/l).

Mezi stavy spojené s nedostatečností vitaminu B12 patří perniciózní anémie, která se vyskytuje u přibližně 15% až 25% starších dospělých s nedostatkem vitaminu B12. Atrofická gastritida, autoimunitní stav postihující 2% běžné populace, ale 8–9% dospělých ve věku 65 let a starších, snižuje produkci vnitřního faktoru a sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, a tím snižuje absorpci vitaminu B12. Třetím stavem spojeným s nedostatkem vitaminu B12 u starších dospělých je infekce Helicobacter pylori , pravděpodobně proto, že tato bakterie způsobuje zánět, který vede k malabsorpci vitaminu B12 z potravy.

Jedinci s perniciózní anémií
Perverzní anémie je nevratné autoimunitní onemocnění, které postihuje žaludeční sliznici a vede k žaludeční atrofii. Toto onemocnění vede k útokům na parietální buňky v žaludku, což má za následek selhání tvorby vnitřního faktoru a malabsorpci dietního vitaminu B12, recyklovaného biliárního vitaminu B12 a volného vitaminu B12. Proto bez léčby perniciózní anémie způsobuje nedostatek vitaminu B12, a to i za přítomnosti dostatečného příjmu vitaminu B12.

Pernicious anémie je nejčastější příčinou klinicky zjevného nedostatku vitaminu B12 na celém světě. Výskyt perniciózní anémie ve Spojených státech se odhaduje na 151 na 100 000 a tento stav je častější u žen a lidí evropského původu.

Jedinci s gastrointestinálními poruchami
Jedinci s poruchami žaludku a tenkého střeva, jako je celiakie a Crohnova choroba, nemusí být schopni absorbovat dostatek vitaminu B12 z potravy k udržení zdravých tělesných zásob. Přestože je míra nedostatku vitaminu B12 vyšší u lidí s celiakií než u jiných lidí, důkazy o tom, zda je míra nedostatku vitaminu B12 vyšší u lidí s Crohnovou chorobou, jsou smíšené. Nedostatek vitaminu B12 u lidí s Crohnovou chorobou se obvykle léčí intramuskulárními injekcemi kobalaminu, ale stejně účinné mohou být i vysoké dávky perorální léčby kyanokobalaminem (např. 1 000 mcg / den).

Jednotlivci, kteří podstoupili gastrointestinální chirurgický zákrok
Chirurgické zákroky v gastrointestinálním traktu, například při hubnutí nebo při odstranění celého žaludku nebo jeho části, mohou způsobit úplnou nebo částečnou ztrátu buněk vylučujících kyselinu chlorovodíkovou a buněk vylučujících vnitřní faktor. Tyto postupy tedy snižují množství vitaminu B12, zejména vitaminu B12 vázaného na potraviny, které tělo absorbuje. Vysoké dávky (1 000 mcg/den) perorálních doplňků methylkobalaminu se zdají být stejně účinné jako injekce hydroxykobalaminu při normalizaci hodnot vitaminu B12 u pacientů, kteří podstoupili operaci bypassu žaludku Roux-en-Y.

Vegetariáni
Vegani, kteří nekonzumují žádné živočišné produkty, a vegetariáni, kteří konzumují některé živočišné produkty (např. Mléčné výrobky, vejce nebo obojí), ale ne maso, mají vyšší riziko vzniku nedostatku vitaminu B12, protože přírodní zdroje potravy vitaminu B12 jsou omezeny na živočišné potraviny. Konzumace potravin obohacených vitaminem B12 (jako jsou obohacené nutriční kvasnice) a doplňků vitaminu B12 může podstatně snížit riziko nedostatku.

Kojenci veganských žen
Výhradně kojené děti žen, které nekonzumují žádné živočišné produkty, mohou mít velmi omezené zásoby vitaminu B12 a může se u nich vyvinout nedostatek vitaminu B12, někdy velmi brzy. Nedostatek kojenců může být závažný, zejména pokud je nedostatek matky závažný nebo je způsoben perniciózní anémií; někdy je vlastní nedostatek matky klinicky mírný a není rozpoznán. Nedetekovaný a neléčený nedostatek vitaminu B12 u kojenců může mít za následek neurologické poškození, neprospívání, opoždění vývoje a anémii. Důvody zahrnují malé množství vitaminu B12 v mateřském mléce veganských matek a také omezené množství vitaminu B12, které přechází placentou u těchto žen během vývoje plodu.

Vitamin B12 a zdraví

Tato část se zaměřuje na oblasti zdraví, do nichž může být vitamin B12 zapojen: rakovina, kardiovaskulární onemocnění (CVD) a cévní mozková příhoda, demence a kognitivní funkce a energie a vytrvalost.

Rakovina
Důkazy o vztahu mezi vitaminem B12 a rizikem rakoviny jsou smíšené. Některé důkazy podporují souvislost mezi zvýšeným rizikem rakoviny a vyšším příjmem nebo koncentrací vitaminu B12 v krvi, jiné podporují souvislost s nižšími příjmy nebo koncentracemi a některé důkazy nenaznačují žádnou souvislost.

Pozorovací důkazy podporující souvislost mezi vyššími hladinami vitaminu B12 a zvýšeným rizikem rakoviny zahrnují analýzu dat u 757 185 lidí (medián věku 56 let) s měřením plazmatického vitaminu B12. Výsledky ukázaly, že upravené roční riziko rakoviny bylo 1,74 až 4,72krát vyšší u pacientů s hladinami vitaminu B12 nad 813 pg/ml (600 pmol/l) než u pacientů s hladinami v normálním rozmezí 203–813 pg/ml. (150–600 pmol/l). Analýza některých stejných vyšetřovatelů údajů z dánských lékařských registrů pro 25 017 lidí, kteří měli diagnózu rakoviny v letech 1998 až 2014, zjistila roční míru přežití 35,8% u těch, jejichž plazmatické hladiny kobalaminu byly vyšší než 1 084 pg/ml (800 pmol/L) a 69,3% u pacientů s hladinami mezi 271 a 813 pg/ml (200–600 pmol/L).

Některé pozorovací důkazy také ukazují souvislost mezi doplňky obsahujícími vitamin B12 a vyšším rizikem určitých typů rakoviny. Například hodnocení 77 118 účastníků ve věku 50 až 76 let v kohortové studii Vitamíny a životní styl zjistilo, že užívání doplňkového vitaminu B12 alespoň 55 μg/den v průměru po dobu 10 let bylo spojeno se 40% vyšším rizikem rakoviny plic u mužů. Studie však nenalezla žádnou souvislost mezi užíváním doplňkového vitaminu B12 a rizikem rakoviny u žen.

Omezené důkazy z klinických studií podporují zjištění, že vyšší příjem vitaminu B12 může zvýšit riziko rakoviny. V analýze údajů o 2 524 účastnících studie B Vitamíny pro prevenci osteoporotických zlomenin, kteří byli léčeni doplňky obsahujícími 400 mcg / den kyselinu listovou a 500 mcg/den vitamin B12 po dobu 2 až 3 let, bylo riziko rakoviny tlustého střeva významně vyšší, na 3,4%, ve skupině s suplementací než ve skupině s placebem, jejíž podíl byl 2%. Vysoká hladina kyseliny listové je však potenciálně spojena se zvýšeným rizikem kolorektálního karcinomu, takže výsledek může být způsoben spíše kyselinou listovou než vitaminem B12. Navíc doplňky neměly významný vliv na celkové riziko rakoviny.

Některé observační důkazy neukazují žádnou souvislost mezi vysokými koncentracemi nebo příjmem vitaminu B12 a zvýšeným rizikem určitých druhů rakoviny. Například vyšší příjem vitaminu B12 nebo sérové ​​koncentrace nebyly spojeny se zvýšeným rizikem rakoviny pankreatu, rakoviny prsu nebo rakoviny jícnu nebo rakoviny žaludku. Klinické studie podporují nedostatečnou souvislost mezi vyšším příjmem vitaminu B12 a rizikem rakoviny. Například metaanalýza 18 RCT, která zahrnovala 74 498 jedinců, zjistila, že doplňky obsahující vitamíny B, včetně 20 až 2 000 mcg/den vitaminu B12, měly malý nebo žádný účinek na výskyt rakoviny, úmrtí na rakovinu nebo úmrtnost ze všech příčin během sledování - období od 2 do 7,3 let.

A konečně důkazy ukazující na souvislost mezi nižšími hladinami vitaminu B12 a vyšším rizikem rakoviny zahrnují pozorovací údaje ukazující riziko rakoviny žaludku, které bylo 5,8krát vyšší u kuřáků mužů s nižšími hladinami vitaminu B12 (méně než 394 pg/ml [291 pmol/L]) než u pacientů s hladinami vyššími než 591 pg/ml (436 pmol/L). Dvě metaanalýzy také zjistily souvislost mezi nižšími koncentracemi nebo příjmem vitaminu B12 a vyšším rizikem kolorektálního karcinomu a rakoviny prostaty.

Je zapotřebí více důkazů k objasnění, zda vysoký nebo nízký příjem vitaminu B12 ovlivňuje riziko rakoviny a také roli vitaminu B12 v prevenci rakoviny.

Kardiovaskulární onemocnění a mrtvice
Zvýšená hladina homocysteinu byla spojena se zvýšeným rizikem CVD. Vitamin B12 a další vitamíny B se podílejí na metabolismu homocysteinu a vědci předpokládali, že suplementace těmito mikroživinami může snížit riziko CVD snížením hladiny homocysteinu.

Studie týkající se vztahu mezi příjmem vitaminu B12 a rizikem KVO však měly negativní výsledky. Dvě metaanalýzy - jedna z 11 prospektivních kohortních studií u 369 746 jedinců, u nichž se vyvinulo 5 133 případů ischemické choroby srdeční, a jedna z 12 prospektivních (většinou kohortních) studií u 389 938 účastníků, u kterých se během 4,2 až 19 let vyvinulo 10 749 případů CMP (z toho 10 hlášení) který hodnotil souvislost mezi příjmem vitaminu B12 v potravě a rizikem cévní mozkové příhody) - nezjistil žádnou významnou souvislost mezi příjmem vitaminu B12 a rizikem ischemické choroby srdeční nebo mozkové mrtvice.

RCT zjistili, že doplňky vitaminu B12 (a kyseliny listové) snižují hladinu homocysteinu, ale ne riziko CVD. Autoři Cochranova přehledu účinků intervencí snižujících homocystein na kardiovaskulární příhody na základě 15 studií u 71 422 účastníků dospěli k závěru, že doplňky samotného vitaminu B12 nebo jiných vitaminů B nezabraňují infarktu ani nesnižují úmrtnost u lidí s rizikem nebo s CVD. V nedávné době rozšířené sledování studie B-PROOF (která porovnávala 400 mcg kyseliny listové a 500 mcg vitaminu B-12 denně s placebem) u 1 298 účastníků zjistilo, že po mediánu 54 měsíců neměla intervence žádný účinek o riziku KVO.

Celkově dostupné důkazy naznačují, že suplementace samotným vitaminem B12 nebo v kombinaci s jinými vitamíny B nesnižuje riziko CVD nebo úmrtí souvisejícího s CVD.

Demence a kognitivní funkce
Pozorovací studie prokázaly pozitivní asociace mezi zvýšenými hladinami homocysteinu a výskytem Alzheimerovy choroby a demence. Vědci předpokládají, že zvýšené hladiny homocysteinu mohou mít negativní vliv na mozek prostřednictvím řady mechanismů, včetně cerebrovaskulární ischemie vedoucí k odumírání neuronových buněk, aktivace tau kináz vedoucích k ukládání spleti a inhibice methylačních reakcí.

Většina observačních studií našla korelace mezi nízkými koncentracemi vitaminu B12 v séru samotnými nebo v kombinaci s vysokými koncentracemi folátu a špatnou kognitivní funkcí. Například analýza průřezových údajů NHANES za období 2011–2014 u 2 420 dospělých ve věku 60 let a starších zjistila, že nízký obsah vitaminu B12 (MMA vyšší než 0,27 mikromol/l nebo sérového vitaminu B12 nižší než 203 pg/ml [150 pmol/l ]) v kombinaci s vysokou kyselinou listovou - nemetabolizovaná kyselina listová v séru vyšší než 0,44 mcg/l (1 nmol/l) nebo celkový folát v séru vyšší než 32,7 mcg/l (74,1 nmol/l) - byla spojena téměř dvakrát až třikrát vyšší riziko kognitivního poškození.

Několik observačních studií však nenašlo žádnou takovou souvislost. Podle systematického přehledu 35 prospektivních kohortních studií u 14 325 účastníků ve věku 47 až 101 let sledovaných v průměru 5,4 roku důkazy nepodporují roli nízkého obsahu vitaminu B12 při rozvoji kognitivní poruchy nebo demence.

Obecně důkazy z RCTs neukazují, že suplementace vitaminu B12 samostatně nebo s kyselinou listovou, vitaminem B6 nebo obojím po dobu 1 až 2 let zlepšuje kognitivní funkce u starších dospělých s demencí nebo bez ní, mírnou kognitivní poruchou nebo Alzheimerovou chorobou, i když suplementace snižuje hladinu homocysteinu. Například RCT podávané 400 mcg/den kyseliny listové a 500 mcg/den vitaminu B12 (skupina vitaminů B) nebo placebo po dobu 2 let 2 919 dospělým ve věku 65 let a starším s hladinami homocysteinu 12 až 50 mcmol/l. Ačkoli koncentrace homocysteinu klesly významně více (o 5,0 mcmol/l) ve skupině s suplementací než ve skupině s placebem (1,3 mcmol/l), výsledky kognitivních testů se mezi skupinami nelišily. Cochraneův přehled vitaminových a minerálních doplňků k udržení kognitivních funkcí u kognitivně zdravých lidí zahrnoval 14 studií, které porovnávaly kyselinu listovou, vitamin B12, vitamin B6 nebo kombinaci těchto doplňků s placebem u 27 882 účastníků, z nichž většina byla ve věku 60 let nebo starší. Doplňky neměly malý nebo žádný účinek na globální kognitivní funkce, pokud byly podávány po dobu až 5 let, a také se zdá, že nemají žádný vliv, pokud jsou podávány po dobu 5 až 10 let.

Podobně se nezdá, že suplementace samotným vitaminem B12 nebo jinými vitamíny B snižuje riziko nebo zpomaluje progresi demence nebo Alzheimerovy choroby u starších dospělých. Cochraneova recenze hodnotila účinky vitaminových a minerálních doplňků na kognitivní funkce a demenci u lidí s mírnou kognitivní poruchou. Recenze zahrnovala 5 studií s 879 účastníky, kteří zkoumali doplňky vitaminu B (jedna studie pouze s kyselinou listovou a čtyři studie s vitamíny B6 a B12 a kyselinou listovou). Užívání těchto vitaminů B po dobu 6 až 24 měsíců nemělo žádný zjevný účinek na epizodickou paměť, výkonnou funkci, rychlost zpracování nebo kvalitu života, ačkoli jedna studie zjistila pomalejší rychlost atrofie mozku v průběhu 2 let.

K lepšímu pochopení účinků doplňování vitaminu B12 na kognitivní funkce a kognitivní pokles jsou zapotřebí další klinické studie.

Energie a vytrvalost
Vzhledem ke své roli v energetickém metabolismu je vitamin B12 často propagován jako posilovač energie a posilovač sportovního výkonu a vytrvalosti. Zdá se však, že suplementace vitaminu B12 nemá žádný příznivý vliv na výkon při absenci nutričního deficitu.

Zdravotní rizika z nadměrného obsahu vitaminu B12

FNB nestanovila UL pro vitamin B12 kvůli jeho nízkému potenciálu toxicity [ 1 ]. I při vysokých dávkách je vitamin B12 obecně považován za bezpečný, protože tělo si nadměrné množství neuloží.

Interakce s léky

Vitamin B12 má potenciál interagovat s určitými léky. Navíc několik druhů léků může nepříznivě ovlivnit hladinu vitaminu B12. Několik příkladů je uvedeno níže. Jednotlivci užívající tyto a další léky pravidelně by měli diskutovat o stavu vitaminu B12 se svými poskytovateli zdravotní péče.

Inhibitory
žaludeční kyseliny Mezi inhibitory žaludeční kyseliny patří inhibitory protonové pumpy, jako je omeprazol (Prilosec®) a lansoprazol (Prevacid®) a antagonisté 2-receptorů histaminu, jako je cimetidin (Tagamet®) a ranitidin (Zantac®). Tyto léky se používají k léčbě gastroezofageálního refluxu a peptického vředu. Mohou interferovat s absorpcí vitaminu B12 z potravy zpomalením uvolňování žaludeční kyseliny do žaludku, a tím vést k nedostatku vitaminu B12.

Metformin
Metformin, antihyperglykemický prostředek používaný jako léčba první linie pro prediabetes a cukrovku, může snížit absorpci vitaminu B12 a významně snížit jeho koncentrace v séru.

ČLÁNEK JE ZKRÁCEN... SNAD JEN JEŠTĚ DODAT:

Zřeknutí se odpovědnosti

Tento informační přehled Úřadu doplňků stravy (ODS) poskytuje informace, které by neměly nahrazovat lékařskou pomoc. Doporučujeme vám promluvit si s poskytovateli zdravotní péče (lékařem, registrovaným dietetikem, lékárníkem atd.) O vašem zájmu, otázkách nebo používání doplňků stravy a o tom, co může být nejlepší pro vaše celkové zdraví. Jakákoli zmínka v této publikaci o konkrétním produktu nebo službě nebo doporučení organizace nebo odborné společnosti nepředstavuje schválení produktu, služby nebo odborné rady společností ODS.

Zobrazeno 417×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz