Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Diabetes a nedostatek zinku

27. 5. 2021 8:32
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , zinek , diabetes

zdroj: Peacehealth: https://www.peacehealth.org/medical-topics/id/hn-2934002

datum: 06-08-2015

Cukrovka 1. typu

15 mg denně

 

Doplňování zinku může snížit hladinu cukru v krvi a zlepšit imunitní funkci u lidí s diabetem 1. typu. 

 

Lidé s diabetem typu 1 mohou mít větší pravděpodobnost nedostatku zinku než jejich zdravé protějšky. Nízký stav zinku vede k narušení imunitní funkce a zvýšení oxidačního stresu a souvisí s horší kontrolou glukózy. Bylo zjištěno, že doplňky zinku zvyšují antioxidační kapacitu a snižují peroxidaci lipidů u lidí s diabetem 1. typu.

Navzdory důkazům, že zinek může být prospěšný u lidí s diabetem 1. typu, zůstávají někteří lékaři skeptičtí ohledně vysokých dávek kvůli jedné studii z roku 1994, ve které suplementace zinku v dávce 50 mg denně po dobu 28 dnů zvýšila glykosylaci (protein indukovaný glukózou) poškození). Tuto studii je obtížné vyhodnotit, protože suplementace zinku zvyšuje životnost krevních buněk a takový účinek uměle zvyšuje výsledky laboratorních testů na glykosylaci. Laboratorní studie ve skutečnosti naznačují, že zinek může inhibovat glykaci. Dokud nebude tento problém vyřešen, pacienti s diabetem 1. typu by se měli poradit s lékařem, než zváží doplnění vysokých dávek zinku.

Cukrovka 2. typu

15 až 25 mg elementárního zinku denně

Lidé s diabetem typu 2, zejména ti, kteří jsou léčeni léky proti cukrovce, mají obvykle nedostatek zinku. U pacientů s nedostatkem zinku může suplementace zlepšit regulaci glukózy v krvi a snížit inzulínovou rezistenci. 

Zinek je důležitý pro normální produkci a uvolňování inzulínu v pankreatu. Nedostatek zinku je velmi častý u lidí s diabetem 2. typu a může souviset s genetickou náchylností. V jedné studii byl nedostatek zinku přítomen u 77% subjektů léčených metforminem (široce používaným antidiabetickým lékem) a 90% subjektů léčených jak metforminem, tak glimepiridem (dalším antidiabetickým lékem). Rostoucí množství důkazů ukazuje, že suplementace zinku může být užitečná při prevenci a léčbě diabetu typu 2, ale zdá se, že to prospívá pouze těm, kteří mají špatný stav zinku.

V placebem kontrolované studii, která zahrnovala 200 účastníků s prediabetem, bylo zjištěno, že průměrné hladiny zinku jsou nižší než obvykle a užívání 20 mg zinku denně po dobu jednoho roku vedlo ke snížení hladiny glukózy v krvi, cholesterolu a LDL-cholesterolu a zlepšení reakce nalačno na požití glukózy (glukózová tolerance), míry inzulínové rezistence a funkce pankreatických buněk. Kromě toho u 25% pacientů v placebu došlo k progresi diabetu 2. typu, zatímco pouze u 11% pacientů, kterým byl podáván zinek, došlo k rozvoji cukrovky. Vztah mezi stavem zinku a rizikem cukrovky 2. typu však zůstává nejasný, protože některé výzkumy zaznamenaly korelaci mezi vyššími hladinami zinku v krvi a zvýšeným rizikem cukrovky.

Kontrolovaná studie u lidí s diabetem 2. typu se ztrátou bílkovin v moči (známka poškození ledvin související s cukrovkou) zjistila, že přidání 50 mg zinku (jako síranu zinečnatého) k jejich léčbě cukrovky po dobu 12 týdnů zlepšilo hladinu glukózy a triglyceridů v krvi a snížilo ztráta bílkovin v moči. Studie také ukázaly, že doplnění kombinací melatoninu (10 mg denně) plus zinku (50 mg denně [jako octan zinečnatý]), může zlepšit hladinu glukózy v krvi a lipidů a snížit ztrátu bílkovin v moči u lidí s diabetem 2. typu.

Mnoho lékařů doporučuje, aby lidé s diabetem typu 2 a nízkou hladinou zinku doplnili 15 až 25 mg zinku denně, aby normalizovali hladinu zinku. Dlouhodobé užívání vysokých dávek doplňkového zinku zvyšuje riziko nedostatku mědi. Většina multivitamin-minerálních doplňků poskytuje dostatečnou měď, aby se zabránilo jejímu nedostatku.

Zobrazeno 352×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz