Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Vedlejší účinky a nebezpečí zinku

18. 4. 2021 17:56
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , imunita , zinek

Zdroj: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-982/zinc

Poznámka: Přidávám tento článek pro vytvoření objektivnějšího pohledu. Mudr Igor Bukovský doporučuje preventivně 25 mg zinku proti covidu. Z čeho Bukovský vychází nevím, ale zkusím to zjistit. Při Covidu totiž doporučuje podstatně vyšší dávku 50-100mg (ale dost možná že to myslel tak, že jen po dva týdny). Myslím si, že takto krátká doba by rozhodně neměla vyvolat rakovinu prostaty.  Také doporučuji nechat si otestovat hladinu zinku před a po určitém období, abyste zjistili jaká dávka je pro vás optimální.

 

Vedlejší efekty

Pokud se užívá ústy : Zinek je PRAVDĚPODOBNĚ BEZPEČNÝ pro většinu dospělých, pokud se užívá ústy v množstvích nepřesahujících 40 mg denně. Rutinní doplňování zinku se nedoporučuje bez rady zdravotnického pracovníka. U některých lidí může zinek způsobit nevolnost, zvracení, průjem, kovovou chuť, poškození ledvin a žaludku a další vedlejší účinky.

Zinek je MOŽNÁ BEZPEČNÝ, pokud se užívá ústy v dávkách vyšších než 40 mg denně, zejména pokud se tyto dávky užívají pouze po krátkou dobu. Existují určité obavy, že užívání dávek vyšších než 40 mg denně může snížit množství mědi, které tělo absorbuje. Snížená absorpce mědi může způsobit anémii. 

Užívání velkého množství zinku je PRAVDĚPOBNĚ NEBEZPEČNÉ. Vysoké dávky nad doporučené množství mohou způsobit horečku, kašel, bolesti žaludku, únavu a mnoho dalších problémů. Užívání více než 100 mg doplňkového zinku denně nebo užívání doplňkového zinku po dobu 10 nebo více let zdvojnásobuje riziko vzniku rakoviny prostaty. Existuje také obava, že užívání velkého množství multivitaminu plus samostatného doplňku zinku zvyšuje pravděpodobnost úmrtí na rakovinu prostaty. Užívání 450 mg nebo více zinku denně může způsobit problémy s obsahem železa v krvi. Jednotlivé dávky 10-30 gramů zinku mohou být smrtelné. 

Při aplikaci na pokožku : Zinek je PRAVDĚPODOBNĚ BEZPEČNÝ pro většinu dospělých při aplikaci na pokožku. Použití zinku na poškozenou pokožku může způsobit pálení, píchání, svědění a brnění. 

Při vdechování : Zinek je MOŽNÁ NEBEZPEČNÝ při vdechování nosem, protože by mohl způsobit trvalou ztrátu čichu. V červnu 2009 americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) doporučil spotřebitelům, aby po obdržení více než 100 hlášení o ztrátě čichu nepoužívali určité nosní spreje (Zicam) obsahující zinek. Výrobce těchto nosních sprejů obsahujících zinek také obdržel několik stovek zpráv o ztrátě čichu od lidí, kteří výrobky používali. Nepoužívejte nosní spreje obsahující zinek.

Zvláštní opatření a varování

Kojenci a děti : Zinek je PRAVDĚPODOBNĚ BEZPEČNÝ, pokud je užíván ústy v doporučeném množství. Zinek je MOŽNÁ NEBEZPEČNÝ při použití ve vysokých dávkách. 

Těhotenství a kojení : Zinek je PRAVDĚPODOBNĚ BEZPEČNÝ pro většinu těhotných a kojících žen, pokud se používá v doporučených denních množstvích (RDA). Zinek je však MOŽNÁ NEBEZPEČNÝ, pokud je používán ve vysokých dávkách kojícími ženami a PRAVDĚPODOBNĚ NEBEZPEČNÝ, pokud je používán ve vysokých dávkách těhotnými ženami. Těhotné ženy starší 18 let by neměly užívat více než 40 mg zinku denně; těhotné ženy ve věku 14 až 18 let by neměly užívat více než 34 mg denně. Kojící ženy starší 18 let by neměly užívat více než 40 mg zinku denně; kojící ženy ve věku 14 až 18 let by neměly užívat více než 34 mg denně. 

Alkoholismus : Dlouhodobé nadměrné pití alkoholu souvisí se špatnou absorpcí zinku v těle. 

Onemocnění ledvin : Nízký obsah zinku ve stravě zvyšuje riziko onemocnění ledvin. Lidé s onemocněním ledvin na hemodialýze jsou také vystaveni riziku nedostatku zinku a mohou vyžadovat doplňky zinku. 

Vegetariánství : Vegetariánská strava je často spojena s nižší absorpcí zinku. Tento typ stravy je tedy považován za rizikový faktor pro vyčerpání zinku. Tělo se ale dlouhodobě přizpůsobuje. Stává se lepší při vstřebávání zinku a snižování ztrát zinku.

Interakce

Antibiotika (tetracyklinová antibiotika) interagují se zinkem

Zinek se může v žaludku připojit k tetracyklinům. To snižuje množství tetracyklinů, které mohou být absorbovány. Užívání zinku tetracykliny může snížit účinnost tetracyklinů. Abyste se této interakci vyhnuli, užívejte zinek 2 hodiny před nebo 4 hodiny po užití tetracyklinů. 
Některé tetracykliny zahrnují demeclocyklin (declomycin), minocyklin (minocin) a tetracyklin (achromycin).

Antibiotika (chinolonová antibiotika) interagují se zinkem

Zinek může snížit množství antibiotika, které tělo absorbuje. Užívání zinku spolu s některými antibiotiky může snížit účinnost některých antibiotik. Abyste se této interakci vyhnuli, užívejte doplňky zinku nejméně 1 hodinu po antibiotikách. 
Některá z těchto antibiotik, která mohou interagovat se zinkem, zahrnují ciprofloxacin (Cipro), enoxacin (Penetrex), norfloxacin (Chibroxin, Noroxin), sparfloxacin (Zagam), trovafloxacin (Trovan) a grepafloxacin (Raxar).

Cisplatina (Platinol-AQ) interaguje se zinkem

Cisplatina (Platinol-AQ) se používá k léčbě rakoviny. Užívání zinku spolu s EDTA a cisplatinou (Platinol-AQ) může zvýšit účinky a vedlejší účinky cisplatiny (Platinol-AQ).

Penicilamin interaguje se zinkem

Penicilamin se používá při Wilsonově nemoci a revmatoidní artritidě. Zinek může snížit množství penicilaminu, které vaše tělo absorbuje, a snížit účinnost penicilaminu.

Amilorid (Midamor) interaguje se zinkem

Amilorid (Midamor) se používá jako „odvodňovací pilulka“, která pomáhá odstraňovat přebytečnou vodu z těla. Další účinek amiloridu (Midamor) spočívá v tom, že může zvýšit množství zinku v těle. Užívání doplňků zinku s amiloridem (Midamor) může způsobit, že budete mít v těle příliš mnoho zinku.

 

Zobrazeno 522×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz