Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Trollové na internetu: "Ivermektin je lék pro zvířata"

22. 4. 2021 1:45
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , léčivo , ivermektin , dezinformace

Dezinformační kampaň proti ivermektinu

Kromě běžných konspiračních teorií (KT) okolo vakcín se rozhojnili taky dezinformační kampaně okolo ivermektinu. Zatímto proti těm KT se bojuje, proti lžím okolo ivermektinu se nebojuje. Zdá se, že vědecké obci to dvakrát nevadí. Chapadla farmaceutických firme očividně sahají až sem, nebo jsou to zájmy Ruska? Rusko se totiž také snaží vyvolat chaos jak v politické, ekonomické a sociální oblasti, tak ve vědecké.

Lež, která se v současnosti šíří internetem a připomíná mi lži šířené Ruskou propagandou je tvrzení, že ivermektin je lék pro zvířata. Ve skutečnosti jsou dvě formy ivermektinu. Jedna je určena lidem a ta druhá zvířatům.

Mohu ocitovat například americké Centrum pro veterinární medicínu FDA (10. dubna 2020):

"FDA se obává o zdraví spotřebitelů, kteří se mohou léčit užíváním přípravků obsahujících ivermektin určených pro zvířata v domnění, že mohou být náhradou za ivermektin určený pro člověka. Lidé by nikdy neměli brát léky na zvířata, protože FDA vyhodnotila jejich bezpečnost a účinnost pouze u konkrétních druhů zvířat, pro které jsou označeni. Tyto léky na zvířata mohou lidem vážně ublížit. Lidé by neměli užívat žádnou formu ivermektinu, pokud mu nebyl předepsán licencovaným poskytovatelem zdravotní péče a není získán prostřednictvím legitimního zdroje."

To všechno co se píše v této zprávě je pravda a je to skvělé, protože se připouští dvě formy: 

  • jedna je pro zvířata a ta je pro člověka nebezpečná,
  • ta druhá je pro člověka, schválená lékovým úřadem a ta je bezpečná.

Tyto informace jsou formální a lékařskou vědou uznaná fakta. Když tedy někdo tvrdí, že ivermektin je nebezpečný, protože nevíme co v něm je apod., jedná se o triviální a naprosto prohlednutelnou lež. Bohužel zmatení lidé, kteří si o tom nic nepřečetli mohou snadno uvěřit tomuto klamu, šířenými buďto dezinformačními weby nebo zlými agenty, ať už se jedná o placené zaměstnance firem vyrábějící či obchodující s vakcínami nebo o poslíčky Ruska.

Tak jako každé léčivo, ať už se jedná o aspirin, paralen, ibalgin a jiné léčiva, která se běžně používají při podpůrné léčbě COVIDu-19 či při léčbě jeho následků, i k Ivermektinu jsou závazné informace, komu lze lék podávat a jaký je léčebný postup. Je tam také informace o případných vedlejších účincích, které jsou menší než u léků ovlivňujících nervovou soustavu.

Vrcholem trollingu bylo šíření zpráv, že ivermektinem se předávkovali koně. V kontextu diskuse o ivermektinu určeného k léčbě lidem, kdy jsem se pokoušel bavit s osobou na sociální síti, se vzápětí ukázalo, že se jedná o trolla, když překopíroval obsah článku, mluvící o předávkování koní ivermektinem. To byl samozřejmě konec diskuse. Hloupé trolly je lépe ignorovat, pokoušejí se jen provokovat a nereagují smysluplně na racionální kontext diskuse.

Dezinformační strategie farmaceutických firem

Následující dezinformační strategie je odbornější a pokouší se apelovat na proběhlé vědecké studie. O ivermektinu proběhla řada lékařských studií, z toho je aktuálně 27 dvojitě zaslepených. V některých studiích se jednalo o zlepšení až o 70 nebo 80%.

Lživé tvrzení spočívá v tom, že účinnost ivermektinu byla vyvrácena nebo, že byla prokázána neúčinnost ivermektinu.

Ve skutečnosti poslední studie, které se pokusily účinnost ivermektinu vyvrátit (jedna byla sponzorována firmami vyrábějící vakcíny), se nepokusili zopakovat metodiku těch úspěšných studií, kde byl např. ivermektin nasazen jako součást komplexní léčby s vitamínem D ... Jedná se o tuto studii: 

Ivermectin shows clinical benefits in mild to moderate COVID19: Arandomised controlled double blind dose response study in Lagos

K tomu je vysvětlující video zde.

 

Vysvětlení k videu bych se vám pokusil zprostředkovat ve čtvrtek 22. dubna 2021.

 

V čem spočívá jádro této dezinformace

Problém spočívá v tom, že ty nové studie nedodržely léčebný postup a metodiku, která se osvědčila v předchozích studiích. Postup je nutné zopakovat ve větším množství účastníků, má-li být dosaženo lepších, přesnějších a důvěryhodnějších výsledků. Je třeba dodržet nejen dávkování vitamínu D, případně jiných doplňků, pokud možno v dávkách vyšších než doporučených, ale také metodiku těch měření,  která tam proběhla. Nejde přece jen o sledování vnějších projevů, které jsou subjektivně popisovány pacienty.

Zobrazeno 309×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz