Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Protilátky IgG a jednotky Au/ml, BAU/ml

13. 4. 2021 20:11
Rubrika: Zdraví | Štítky: COVID-19 , zdraví , imunita , protilátky

V jedné poradně jsem narazil na tento dotaz:

 

DOTAZ:

1. V jakých jednotkách se protilátky měří - někde se mi podařilo najít, že pod 0,8 je test negativní a nad 1,1 pozivitní, ale zase jsem někde vyčetl že je to až nad 11, tedy existuje více jednotek ?

 

2. Pokud jsem onencnění prodělal, jaká je nejnížší hodnota protilátek, kdy se doporučuje očkování ?

Dotorka MUDr.Jolana Novotná odpověděla výborně:

 

ODPOVĚĎ

ad 1. Nejčastější jednotky jsou AU/ml (AU- arteficial unit), nyní i nové mezinárodní jednotky BAU/ml , můžete se setkat také s tzv. indexem pozitivity -některé laboratoře uvádějí již přímo výsl. takto , tzn. nejčastěji 0-0,9 negativní, nad 1.1 pozitivní, mezi tím hraniční . Index pozitivity vyjadřuje poměr mezi hodnotou absorbance vyšetřovaného séra a průměrnou hodnotou hraničního séra u zdravé osoby, jde zjednodušeně o porovnání (poměr) mezi hodnotou vyšetřovaného vzorku a nějakou referenční hodnotou (která byla získána vyšetřením séra souboru zdravých lidí a zprůměrována).

ad 2. Rozhodně se nedá říci, jaká hodnota protilátek je příliš nízká či vysoká. I pokud osoba, která prodělala onemocnění COVID-19 má např. nízkou hladinu protilátek, neznamená to nutně, že není chráněna. Ochranu představují také paměťové T-lymfocyty, které se běžně nestanovují , dále IgA na sliznicích-ty konkrétně přetrvávají jen krátkou dobu a další buňky imunitního systému. Nejde jen o protilátky kolující v krvi, jejich hladina přirozeně klesá, což je normální. Předpokládá se, že 90 dnů po prodělání onemocnění jste chráněn. " Zdroj:https://www.ulekare.cz/poradna.../covid-protilatky-431996

 

Zobrazeno 12776×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz