Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Studie: Někteří pacienti mají po zotavení pozitivní test na SARS-CoV-2, jen málo z nich může být infekčních

15. 3. 2021 21:52
Rubrika: Zdraví | Štítky: COVID-19 , zdraví , studie

12. Listopadu 2020 vyšla tato zpráva (napsal Erin Michael, překlad Google translator):

 

Přibližně 18% pacientů, kteří se zotavili z COVID-19 a měli negativní test na virus, měli později pozitivní test a malý počet z nich mohl být stále infekční, podle studie zveřejněné v JAMA Internal Medicine .

„Tato studie zdůrazňuje, že mnoho pacientů, kteří se zotavili z COVID-19, může být stále pozitivní (i když na nižších úrovních) na SARS-CoV-2 RNA, ale pouze menšina pacientů může nést replikační SARS-CoV-2 v dýchacích cestách traktu, “ napsala Flora Marzia Liotti , PhD , z katedry základních biotechnologických věd na Katolické univerzitě Nejsvětějšího srdce v Itálii a její kolegové.

 

Liotti a kolegové hodnotili vzorky nosního nebo orofaryngeálního výtěru v reálném čase polymerázovou řetězovou reakcí (RT-PCR) od pacientů, kteří se zotavili z COVID-19 a dříve měli negativní test na replikativní RNA SARS-CoV-2.

 

„PCR v reálném čase není virovou kulturou a neumožňuje určit, zda je virus životaschopný a přenosný,“ vysvětlují Liotti a kolegové vysvětlující své důvody pro opětovnou analýzu vzorků výtěru jak celkovými (genomickými), tak replikativními ( subgenomické) testy polymerázové řetězové reakce (RT-PCR) v reálném čase, aby se zjistilo, zda pozitivní výsledek odráží aktivní infekci. "[1]

 

Studie zahrnovala 176 pacientů, kteří byli přijati do postakutní ambulantní služby v centru v Římě mezi 21. dubnem a 18. červnem po zotavení z nemoci COVID-19. Před poskytnutím postakutní péče tito pacienti ukončili izolační opatření poté, co již neměli horečku po dobu 3 dnů, zlepšily se jejich další příznaky a byly během 24 hodin dvakrát RT-PCR dvakrát negativně testovány na SARS-CoV-2 RNA.

U pacientů zahrnutých do studie vědci zjistili, že 18,2% (n = 32) mělo po negativních testech pozitivní test na SARS-CoV-2 RNA. Z těchto pacientů měl jeden (3,2%) replikativní SARS-CoV-2 RNA.

 

Při opětovném testování vzorků, které byly odebrány v době diagnózy COVID-19 u pacientů, kteří měli po zotavení pozitivní test, vědci zjistili, že všichni měli replikativní RNA.

 

Třicet jedna z 32 pacientů, kteří měli pozitivní výsledky po zotavení z COVID-19, měli také pozitivní sérologické výsledky na SARS-CoV-2, kromě 139 ze 144 pacientů, kteří neměli pozitivní výsledky po zotavení COVID-19.

 

Liotti a kolegové poznamenali, že jediným pacientem, který měl sérologicky negativní test, byl pacient s replikativní SARS-CoV-2 RNA po zotavení COVID-19.

 

U pacientů, kteří měli pozitivní výsledky po zotavení z COVID-19, byla průměrná doba od diagnózy COVID-19 do následného testu 48,6 dne. U těch, kteří po uzdravení neměli pozitivní test, byla průměrná doba do sledování po diagnóze COVID-19 57,7 dne.

 

V poznámce editora doprovázející studii Mitchell H. Katz, MD, prezident a generální ředitel NYC Health and Hospitals, poznamenal, že zatímco nálezy „nevyřeší problém interpretace pozitivních výsledků PCR u uzdravených pacientů, data nám pomáhají lépe pochopit rozsah problému.“

Aby se zabránilo zbytečným karanténám, dodal, že pacienti, kteří se zotavili z COVID-19, by neměli podstoupit rutinní opakované testování PCR po dobu 90 dnů po infekci.

Pokud jsou pacienti symptomatičtí a mají opakované pozitivní PCR testy, napsal Katz, toto doporučení se stává komplikovanějším. Řekl, že přestože reinfekce SARS-CoV-2 byla pozorována, je jen velmi vzácná.

"Dokud nebudou klinické laboratoře schopné testovat reprodukční schopnost koronaviru, interpretace epidemiologického významu pozitivních výsledků PCR u uzdravených pacientů bude i nadále náročná," napsal Katz.

 

Reference:

Katz MH a kol. JAMA Intern Med . 2020; doi: 10.1001 / jamainternmed.2020.7575.

 

[1] Citace dodatečně doplněna z jiného zdroje: https://www.contagionlive.com/view/testing-positive-for-sars-cov-2-after-recovering-from-covid-19

Zobrazeno 249×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz