Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Jaká je optimální hladina vitamínu D3 v krvi? Jakou roli hraje D3 při onemocnění COVID-19?

19. 3. 2021 14:45
Rubrika: Zdraví | Štítky: COVID-19 , zdraví

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-coronavirus#does-it-protect-against-covid-19

Článek zveřejněn: 12. října 2020

 

V současné době neexistuje léčba nebo léčba COVID-19 a několik studií zkoumalo účinek doplňků vitaminu D nebo nedostatku vitaminu D na riziko vzniku nového koronaviru, SARS-CoV-2.

Nedávná studie však zjistila, že se zdá, že hladina 25-hydroxyvitaminu D v krvi alespoň 30 ng / ml pomáhá snižovat pravděpodobnost nežádoucích klinických výsledků a úmrtí u hospitalizovaných pacientů s COVID-19.

Byly analyzovány nemocniční údaje 235 pacientů s COVID-19.

U pacientů starších 40 let byla u pacientů, kteří měli adekvátní hladiny vitaminu D, o 51,5% nižší pravděpodobnost nežádoucích účinků, včetně bezvědomí, hypoxie a úmrtí, ve srovnání s pacienty s nedostatkem vitaminu D. ( 1 ).

Jiné studie přesto ukázaly, že nedostatek vitaminu D může poškodit imunitní funkce a zvýšit riziko vzniku respiračních onemocnění ( 11 ).

Některé studie navíc ukázaly, že doplňky vitaminu D mohou celkově zvýšit imunitní odpověď a chránit před respiračními infekcemi .

Nedávný přehled, který zahrnoval 11 321 lidí ze 14 zemí, prokázal, že suplementace vitamínem D snížila riziko akutních respiračních infekcí (ARI) u těch, kteří měli nedostatek a adekvátní hladinu vitaminu D.

Celkově studie ukázala, že doplňky vitaminu D snížily riziko vzniku alespoň jedné ARI (Accute Respiration Infection - akutní respirační infekce, pozn. překl.) o 12%. Ochranný účinek byl nejsilnější u pacientů s nízkou hladinou vitaminu D ( 12 ).

Přezkoumání navíc zjistilo, že doplňky vitaminu D byly nejúčinnější při ochraně před ARI, když se užívají denně nebo týdně v malých dávkách, a méně účinné, když se užívají ve větších, široce rozložených dávkách ( 13 ).

Ukázalo se také, že doplňky vitamínu D snižují úmrtnost u starších dospělých, kteří jsou nejvíce ohroženi rozvojem respiračních onemocnění, jako je COVID-19 ( 14 ).

Navíc je známo, že nedostatek vitaminu D zvyšuje proces známý jako „cytokinová bouře“ ( 15 ).

Cytokiny jsou proteiny, které jsou nedílnou součástí imunitního systému. Mohou mít prozánětlivé i protizánětlivé účinky a hrát důležitou roli při ochraně před infekcí a chorobami ( 16 , 17 ).

Cytokiny však mohou za určitých okolností také vyvolat poškození tkáně.

Cytokinová bouře se týká nekontrolovaného uvolňování prozánětlivých cytokinů, ke kterému dochází v reakci na infekci nebo jiné faktory. Toto dysregulované a nadměrné uvolňování cytokinů vede k vážnému poškození tkáně a zvyšuje progresi a závažnost onemocnění ( 18 ).

Ve skutečnosti je to hlavní příčina selhání více orgánů a syndromu akutní respirační tísně (ARDS), stejně jako důležitý faktor v progresi a závažnosti COVID-19 ( 18 ).

Například bylo prokázáno, že pacienti se závažnými případy COVID-19 uvolňují velké množství cytokinů, zejména interleukin-1 (IL-1) a interleukin-6 (IL-6) ( 19 ).

Nedostatek vitaminu D je spojován se sníženou imunitní funkcí a může zvýšit cytokinovou bouři.

Vědci proto předpokládají, že nedostatek vitaminu D může zvýšit riziko závažných komplikací COVID-19 a že doplnění vitaminu D může snížit komplikace spojené s cytokinovými bouřemi a nekontrolovaným zánětem u lidí s COVID-19 ( 20 , 21 ).

V současné době zkoumají účinky doplňování vitaminu D (v dávkách až 200 000 IU) u lidí s COVID-19 ( 20 , 22 ).

Přestože výzkum v této oblasti stále probíhá, je důležité si uvědomit, že samotné užívání doplňkového vitaminu D vás nemůže ochránit před vznikem nemoci COVID-19. Nedostatek vitaminu D však může zvýšit vaši náchylnost k celkové infekci a nemoci tím, že poškodí imunitní funkci. To je obzvláště znepokojivé vzhledem k tomu, že mnoho lidí má nedostatek vitaminu D, zejména starší osoby, u nichž je nejvíce riziko vzniku závažných komplikací souvisejících s COVID-19 ( 23 ).

Z těchto důvodů je dobré nechat svého poskytovatele zdravotní péče otestovat hladinu vitaminu D a zjistit, zda máte nedostatek této důležité živiny. To je zvláště důležité během zimních měsíců.

V závislosti na hladinách v krvi je pro většinu lidí obvykle dostatečné doplnění 1 000–4 000 IU vitamínu D denně. Ti, kteří mají nízkou hladinu v krvi, však často potřebují mnohem vyšší dávky, aby zvýšili hladinu na optimální rozmezí ( 24 ).

Ačkoli doporučení ohledně toho, co představuje optimální hladinu vitaminu D, se liší, většina odborníků se shoduje, že optimální hladiny vitaminu D leží mezi 30–60 ng / ml (75–150 nmol / l) ( 25 , 26 ).

souhrn

I když výzkum pokračuje, důkazy o tom, že doplňky vitaminu D snižují riziko vzniku COVID-19, jsou stále omezené. Zdravé hladiny vitaminu D mohou zlepšit imunitní zdraví a mohou být užitečné u lidí s přípravkem COVID-19.

 

Zobrazeno 328×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz