Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Imunita: Epidermální dendritické buňky (2. díl)

12. 3. 2021 18:58
Rubrika: Zdraví | Štítky: COVID-19 , zdraví

Úvod

Tento článek vysvětluje jak funguje imunitní systém. Klíčovou roli hrají dendrické buňky.

Zdroj: https://biologydictionary.net/dendritic-cells/

 

Předchozí díl

Imunita: Dendritické buňky a cytokyny (1. díl) 

 

Typy dendritických buněk

U lidí existují typy dendritických buněk ve třech hlavních skupinách. Jedná se o konvenční dendritické buňky, plasmacytoidní dendritické buňky a epidermální (dermální) dendritické buňky.

Plasmacytoidní dendritické buňky

Plazmacytoidní dendritické buňky pocházejí z lymfatických orgánů (lymfatické uzliny, brzlík, slezina a mandle) a kostní dřeně. Lymfatické cévy a uzliny (zelené) sledují stejnou cestu jako naše krevní cévy (modré a červené).

imunita lymfatických cév cirkulační systém
Lymfa - oběhový systém imunity 

Plazmacytoidní dendritické buňky produkují cytokiny, jako je interferon typu I a faktor nekrózy nádorů. Cytokiny stimulují produkci přirozených zabíječských buněk, B lymfocytů a myeloidních dendritických buněk. Mají také zvláště silné antivirové vlastnosti.

Konvenční dendritické buňky

Konvenční dendritické buňky, nazývané také klasické nebo myeloidní dendritické buňky, se produkují v kostní dřeni a po dosažení krevního oběhu se diferencují na tři různé typy buněk. Tyto typy se dostanou do plic, střev, jater a ledvin.

Epidermální dendritické buňky

Epidermální nebo dermální dendritické buňky se nacházejí v různých formách na pokožce a uvnitř ní. Všechny epidermální dendritické buňky aktivují T-buňky na nebo v epidermisu a dermisu. Jedním příkladem je Langerhansova buňka (LC). Langerhansovy buňky migrují do lymfatických uzlin z kůže a přinášejí s sebou antigen, který se prezentuje naivní T buňce.

langerhans buněčná kůže dermální dermis
Langerhansova buňka v dermis (fialová) 

Dělají to stimulací T buněk k diferenciaci na pomocné buňky T. K této diferenciaci dochází v různých žlázách blízko místa antigenu. Co pomocné T buňky dělají? Jak naznačuje jejich název - pomáhají B buňkám produkovat protilátky.

Jiné typy epidermálních dendritických buněk se produkují v kostní dřeni a diferencují se v krvi a kůži. Velká část našich znalostí o těchto buňkách je založena na hlodavčích modelech - obvykle myších. Nevíme přesně, jak tyto buňky fungují v lidském těle.

 

Další díl

Imunita: imunitní odpověď (úvod) (3. díl) 

Zobrazeno 341×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz