Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Funkce neutrofilů a abnormální výsledky

22. 3. 2021 18:38
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , imunita

zdroj: https://www.verywellhealth.com/what-are-neutrophils-p2-2249134

překlad: google

kontrola překladu: probíhá

zdroje (reference): odstraněny

 

Neutrofily jsou typem bílých krvinek (angl. zkratka WBC) neboli granulocytů, které nás mimo jiné chrání před infekcemi (granulovyty jsou WBC, které mají uvnitř granule, které obsahují proteiny, které pomáhají bojovat s nepřátelskými viry či bakteriemi, pozn. překl.). Tvoří přibližně 40% až 60% bílých krvinek v lidském těle, a jsou prvními buňkami, které dorazí na scénu, když zažijeme bakteriální infekci. Normální (absolutní) počet neutrofilů je mezi 2500 a 7500 neutrofily na mikrolitr krve. Počet neutrofilů může být vysoký u infekcí, v důsledku zvýšené produkce v kostní dřeni jako u leukémie, nebo v důsledku fyzického nebo emočního stresu. Nízký počet neutrofilů může být také známkou onemocnění v podmínkách jako je leukémie, některé infekce, nedostatek vitaminu B12, chemoterapie a další.

 

Co může zapřičinit neobvykle vysokou hladinu neurofilů?

  1. infekce
  2. rakovina spojená s krvinkami
  3. stress
  4. kouření
  5. revmatoidní artritida
  6. těhotenství

Funkce 

Neutrofily tvoří největší zlomek krevních buněk produkovaných kostní dření. Jsou to naši „první respondenti“, kteří hrají roli první linie obrany proti infekčním organismům, které vstupují do našich těl.

Tyto buňky jsou prvními buňkami, které dorazí na scénu, když narazíme na bakteriální infekce. Poškození buněk vede k uvolňování „chemokinů“, které přitahují neutrofily do místa v procesu zvaném chemotaxe. Neutrofily mohou být běžnému pozorovateli lépe známy jako primární složka hnisu.

Neutrofily se zaměřují na cizí útočníky procesem označovaným jako fagocytóza - požírají je, nebo procesem nazvaným endoctóza, tedy tím, že je přijímají do buňky. Jakmile je cizí organismus uvnitř neutrofilu, je „ošetřen“ enzymy, které vedou ke zničení organismu. Neutrofily také obecně pomáhají regulovat imunitní odpověď.

 

Neutrofily mají velmi krátkou životnost, žijí v průměru pouze 8 hodin,  ale lidské tělo produkuje zhruba 100 miliard těchto buněk každý den. Po uvolnění z kostní dřeně je přibližně polovina těchto buněk přítomna podél výstelky krevních cév a druhá polovina se nachází v tkáních těla.

 

Anatomie a struktura 

Neutrofily lze pod mikroskopem jasně vidět jako buňky s charakteristickými 2 až 5 laloky v jádru, a které se zbarvují do růžova nebo do fialova s ​​neutrálními barvivy. Termín "PMN" neboli polymorfonukleární leukocyt odkazuje na tento nález.

 

Neutrofily, bílé krvinky a imunitní systém 

Může být pro vás matoucí, pokud se dozvíte o bílých krvinkách a neutrofilech. Pokud jsou neutrofily pouze jedním typem bílých krvinek, proč onkologové zaměňují nízký počet bílých krvinek a nízký počet neutrofilů při chemoterapii ( neutropenie vyvolaná chemoterapií )? Jednoduchá odpověď je, že zejména nízká hladina neutrofilů může být nejnebezpečnější při predispozici lidí k infekcím.

 

Všechny krvinky (bílé krvinky, červené krvinky a krevní destičky) se tvoří v kostní dřeni - houbovité tkáni ve střední části kostí, jako je kyčel. Všechny tyto buňky jsou vytvářeny v kostní dřeni jako jeden typ buňky známý jako hematopoitická kmenová buňka.

 

Tyto kmenové buňky poté podléhají diferenciaci na různé typy buněk v procesu známém jako hematopoéza. Protože všechny tyto buňky začínají běžnou kmenovou buňkou, procesy, které poškozují kostní dřeň - jako je chemoterapie - často ovlivňují všechny různé typy krvinek. Toto se označuje jako potlačení kostní dřeně z chemoterapie.

 

Kromě červených krvinek a krevních destiček existuje několik typů bílých krvinek. Bílé krvinky se vyvíjejí ve dvou různých liniích. Kmenová buňka se může vyvinout buď podél lymfoidní linie, což vede k případné tvorbě T a B lymfocytů, nebo myeloidní linie. Z buňky v myeloidní linii se může vyvinout neutrofil, eosinofil, monocyt nebo bazofil.

Neutrofily začínají jako myeloblasty, které dozrávají do promyelocytů, myelocytů, metamyelocytů, pásů a poté zralých neutrofilů.

Počet neutrofilů 

Počet neutrofilů se kontroluje jako součást kompletního krevního obrazu (CBC). Normální ANC neboli absolutní počet neutrofilů je obvykle mezi 2500 a 7500 neutrofily na mikrolitr.

Hladiny neutrofilů menší než 2 500 se označují jako neutropenie, i když je důležitý stupeň jejich poklesu. ANC menší než 1000 je nejzávažnější a může někoho vážně předurčit k infekcím.

Vaše zpráva o krevním obrazu může rozdělit neutrofily do dvou kategorií: segmentované neboli zralé neutrofily a nezralé neutrofily známé jako pásma. U závažných infekcí je kostní dřeň stimulována k uvolňování více neutrofilů (nezralých neutrofilů), což má za následek zvýšený počet pásem ve vaší zprávě.

Když lékaři kontrolují kompletní krevní obraz (CBC) nebo počet bílých krvinek (WBC), hledají také zvýšení nebo snížení očekávaného počtu neutrofilů. Testování neutrofilů je proto velmi důležitou součástí laboratorního hodnocení onemocnění.

Vzhled neutrofilů 

Vzhled neutrofilů nebo „morfologie“ může být také užitečný při diagnostice onemocnění. Zatímco úplný krevní obraz určuje počet bílých krvinek, periferní krevní roztěr pro morfologii (příprava vzorku?, nebo rozprostření?, pozn. překl. - nejasné) se často provádí, aby se zjistily specifické vlastnosti, které mohou být přítomny v neutrofilech. Například toxické granulace mohou být pozorovány v neutrofilech se závažnými infekcemi, hypersegmentované (více než 5 laloků) neutrofily mohou být pozorovány u deficitu vitaminu B12 a folátu a další.

Příčiny neutrofilie 

Přemýšlení o funkci neutrofilů usnadňuje pochopení zvýšení počtu. Mechanismy, které mohou zvýšit počet těchto bílých krvinek, zahrnují:

Reaktivní 

U reaktivní neutrofilie dochází ke zvýšení počtu neutrofilů v reakci na infekce nebo stres. Stresové hormony v našem těle způsobují, že se z kostní dřeně uvolňuje více než normální počet těchto buněk. 

Proliferativní 

Proliferativní neutrofilie označuje zvýšení počtu neutrofilů v důsledku zvýšení jejich produkce v kostní dřeni. To je nejčastěji vidět u rakoviny, jako je akutní myelocytární leukémie. Typ bílých krvinek je v tomto případě často abnormální ai když je přítomno více neutrofilů, nefungují tak dobře jako „normální“ neutrofily. 9

 

Demarginace 

Neutrofily často „žijí“ připojené k výstelce krevních cév. Tyto neutrofily se mohou „ohraničit“ a cirkulují v krevním oběhu v důsledku stresu, infekcí a někdy i cvičení. Uvolňování neutrofilů podél krevních cév do krevního řečiště je jedním z důvodů, proč počet bílých krvinek může někdy rychle stoupat (tvorba nových neutrofilů nebo uvolnění z kostní dřeně trvá déle).

Podmínky, které mohou způsobit neutrofilii 

Některé specifické příčiny zvýšeného počtu neutrofilů (neutrofilie) zahrnují:

  • Infekce
  • Stres 10
  • Rakoviny spojené s krevními buňkami, jako je leukémie
  • Autoimunitní poruchy, jako je revmatoidní artritida
  • Trauma a popáleniny
  • Kouření 11
  • Těhotenství
  • Tyreoiditida
  • Eklampsie

Nezralé neutrofily (skupiny) v krvi 

Většina neutrofilů v naší krvi jsou zralé neutrofily. Nezralé neutrofily se mohou nacházet na krevním nátěru, pokud je tělo ve stresu a existuje velká potřeba dalších neutrofilů. Když k tomu dojde, zvýšený počet nezralých neutrofilů se může dostat do krve z kostní dřeně před dosažením dospělosti. Váš lékař může zmínit, že máte na krevním obrazu zvýšený počet pásem - nebo dokonce méně zralých neutrofilů.

Alternativně může dojít ke zvýšené produkci nezralých neutrofilů za podmínek, jako jsou myelodysplastické syndromy a leukémie, jako je akutní promyelocytální leukémie. 12

Příčiny neutropenie 

Počet vašich neutrofilů může být snížen samostatně, nebo naopak může být snížen spolu s jinými typy krevních buněk. Termín pancytopenie označuje snížení všech tří hlavních typů krevních buněk; červené krvinky (označované jako anémie) trombocyty (označované jako trombocytopenie) a bílé krvinky.

Mohou zahrnovat mechanismy, které mohou vést k nízkému počtu neutrofilů

Snížená nebo chybějící produkce kostní dřeně 

Kostní dřeň může zpomalit nebo přestat produkovat bílé krvinky, například když je kostní dřeň zraněna jako při chemoterapii nebo je přítomen nedostatek vitamínů, který způsobuje nedostatečnou produkci.

Infiltrace kostní dřeně 

Když je kostní dřeň „převzata“ buňkami, jako jsou rakovinné buňky, označuje se to jako infiltrace kostní dřeně. Kostní dřeň může být také převzata jizvou (fibróza) za podmínek, jako je myelofibróza. 13

Poptávka po více neutrofilů 

Může být zapotřebí více neutrofilů, například k boji s infekcí nebo v reakci na trauma. Zpočátku se u většiny bakteriálních infekcí zvyšuje počet neutrofilů. U závažných infekcí však může dojít k nízkému počtu neutrofilů, protože imunitní systém je zahlcen infekcí.

Snížené přežití neutrofilů 

Zatímco infekce obvykle produkují zvýšený počet neutrofilů, ohromná infekce, stejně jako infekce některými viry a rickettsiální infekce, mohou mít za následek snížené přežití neutrofilů a nízký počet. Neutrofily mohou také čelit imunitní destrukci v důsledku protilátek namířených proti sobě v podmínkách, jako je lupus.

Zničení již vytvořených neutrofilů 

Neutrofily, které byly uvolněny z kostní dřeně a cirkulují v těle, mohou být zničeny několika různými způsoby. K tomu může dojít u autoimunitních stavů, při kterých se produkují protilátky (autoprotilátky), které přímo ničí neutrofily.

Cyklická neutropenie 

Tento vzácný stav známý jako cyklická neutropenie může být genetický nebo získaný a je poznamenán přerušovanými obdobími nízkého počtu bílých buněk, které kolísají s normálním počtem bílých krvinek. 13

Důležitost nízkého počtu neutrofilů 

Závažnost nízkého počtu neutrofilů závisí na několika faktorech, zejména na stupni neutropenie. Pravděpodobně jste obeznámeni s příběhy „bublinových dětí“ - dětí, které se narodily se silně narušeným imunitním systémem, ale existuje mnoho stupňů mezi nimi. 

Nízký počet neutrofilů je jedním ze závažných vedlejších účinků chemoterapie. 13  Pokud jsou tyto buňky omezené počtem nebo funkcí nebo obojí, jsou naše těla méně schopna bojovat s infekcemi, dokonce i s bakteriemi, které obvykle nezpůsobují závažné infekce.

Podmínky, které mohou způsobit neutropenii 

Prostřednictvím výše uvedených mechanismů může být snížený počet neutrofilů způsoben:

  • Chemoterapie
  • Aplastická anémie
  • Radiační expozice
  • Myelodysplasia 14
  • Rakoviny související s krví, které infiltrují kostní dřeň, jako je leukémie
  • Virové infekce
  • Infekce (sepse)
  • Rickettsiální infekce
  • Tyfus 15
  • Hypersplenismus
  • Drogové reakce: Například na penicilin, ibuprofen a fenytoin
  • Hyperglykémie 16
  • Nedostatek vitamínu B12  (megaloblastická anémie) a nedostatek kyseliny listové
  • Kostmannova neutropenie (genetický stav, který postihuje malé děti)
  • Idiosynkratický (což znamená, že nikdo neví jistě, proč je počet neutrofilů nízký)

Diagnóza 

Pokud je počet neutrofilů na CBC abnormální, je třeba provést další hodnocení. To obvykle začíná anamnézou a fyzickým vyšetřením, přičemž je třeba pamatovat na možné příčiny abnormálních hladin.  Dalším krokem je často periferní nátěr (diferenciální) 17 , který může hledat jakékoli další viditelné abnormality v krevních buňkách, včetně neutrofilů (například přítomnost nezralých neutrofilů, které se v krvi obvykle nenacházejí, nazývají se blasty). CBC lze také opakovat, aby se vyloučila laboratorní chyba.

Další testování bude záviset na možných příčinách abnormality a může zahrnovat:

  • Vyšetření kostní dřeně: Vyhodnotit buňky v jejich původu v kostní dřeni
  • Testy k hodnocení infekcí
  • Krevní testy, jako jsou testy funkce štítné žlázy,  hladina 18 vitaminu B12 a další

Příklady: Olivinin počet neutrofilů byl po chemoterapii nízký, proto její onkolog doporučil, aby začala s antibiotiky, aby zabránila infekci.

* * *

(Konec článu)

Příklad: Hodnoty naměřené u zdravotníka den poté co prodělal nežádoucí reakci (anafylaxe) po očkování vakcínou Moderna (VAERS OD: 0951482-1).

Absolutní neutrofily: 6,8 1/14/21; 

Absolutní lymfocyty: 0,6 1/14/21;

Absolutní monocyty: 0,1 1/14/21;

Absolutní eosinofily: 0,0 1/14/21;

Absolutní bazofily: 0,0 1/14/21;

Absolutní nezralé granulocyty: 0,0 1/14/21;

Procento neutrofilů: 91% 1/14/21;

Procento lymfocytů: 8% 1/14/21;

Procento Mono(cytů): 1% 1/14/21;

Procento eosinofilů, bazofilů a nezralých granulocytů: 0%

 

Zobrazeno 1842×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz