Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Aktuální odhady vývoje koronaviru v ČR na 27 dnů

1. 4. 2020 13:07
Posílám graf s odhadem vývoje koronaviru na 27 dnů. Situace se stále moc nezlepšuje. Klíčové je říslo R, které je aktuálně 1,4 (není uvedeno na grafu). To číslo musí být menší než 1, aby se situace začala zlepšovat.

Problém s výpočtem na delší období je v tom, že zatím není dostatek dat a ta funkce FORCAST nemůže vycházet ze starých dat, protože když tam dám rozsah např. 30 dnů, tak se ta krivka na začátku srazí, protože na začátku bylo málo infikovaných. Tzn. jak víte, křivka zezačátku roste prudce, na začátku je mírná a pak prudce začne stoupat. To ale platí jen na určité období, protože dále to nedokážu předpovědět. Tím pádem když zvětším ten rozsah vstupních dat, tak to začne zasahovat do té části, kde hodnoty rostly pomalu, tudíž to pak neodpovídá tomu nárůstu, který je třeba někde uprostřed křivky.

Samotná funkce LOGLINTREND už pak vychází jen z těch vypočtených dat u FORCASTU ta nemá moc velký vliv na výsledek křivky. Jak moc se bude vlnit záleží na tom, jak velký nastavím rozsah vstupních dat, tj. např při 3 vstupních datech bude přesnější, ale bude se víc vlnit než při 10 vstupních datech. LOGLINTREND to trochu zprůměruje, ale hlavní roli hraje FORCAST.

Jelikož jsem použil několik variací výpočtu, tak některé funkce končí dříve a pak to spadne dolů, protože nemám vstupní data. Takže se mohu jen domínívat jak bude křivka vypadat dále. Podstatné je ale, že klesat to nebude dokud R nebude nižší než 1. Ty přímky pak označují rozsah možného předpokládaného trendu na delší období může se to pohybovat různě ... Problém u těch lineárních odhadů je v tom, že vychází zase z té tendence, kterou má FORCAST, podhodnocovat výsledek. Takže podle posledního tvaru křivek tmavě modré a zelené bych spíš odhadoval strmější nárůst než je vyznačeno línií modrou a červenou.

Ministerstvo zdravotnictví informovalo o tom, že za měsíc má být 17.000 nakažených, takže je vidět, že ty lineární jsou podhodnocené, to je jasný.

Zobrazeno 346×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz