Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Studie: Načasování očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám a autismus mezi mladými afroamerickými chlapci: opětovná analýza dat CDC (díl 1.)

6. 8. 2021 12:11

zdroj: https://translationalneurodegeneration.biomedcentral.com/articles/10.1186/2047-9158-3-16 (primární) a (reference) https://globalpossibilities.org/obama-grants-immunity-to-cdc-whistleblower-on-measles-vaccine-link-to-autism/

Autor: Brian S. Hooker

zveřejněno: 27. srpen 2014

překlad: Google Translator

díl 1.

 

Abstrakt

Pozadí

Značný počet dětí s diagnostikovanou poruchou autistického spektra trpí ztrátou dříve získaných dovedností, což naznačuje neurodegeneraci nebo typ progresivní encefalopatie s etiologickým základem, ke kterému dochází po narození. Účelem této studie je zjistit vliv věku, ve kterém děti dostaly svoji první vakcínu proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám (MMR) na výskyt autismu. Toto je opětovná analýza datové sady, získané z amerických center pro kontrolu a ochranu nemocí (CDC), používaných pro Destefano et al. Publikace z roku 2004 o načasování první diagnózy MMR vakcíny a autismu.

Metody

Autor se pustil do této studie, aby vyhodnotil, zda existuje vztah mezi dětským věkem, kdy byla první MMR vakcína podána mezi případy s diagnostikovaným autismem a kontrolami narozenými v letech 1986 až 1993 mezi školními dětmi v metropolitní Atlantě. Pearsonova metoda chí-kvadrát byla použita k posouzení relativních rizik získání diagnózy autismu v rámci celé kohorty i mezi různými rasovými a genderovými kategoriemi.

Výsledek

Při porovnávání případů a kontrol, které dostaly svou první MMR vakcínu před a po 36 měsících věku, došlo ke statisticky významnému nárůstu případů autismu konkrétně u afroamerických mužů, kteří dostali první MMR před 36 měsíci věku. Relativní rizika pro muže obecně byla u afrických amerických mužů 1,69 (p = 0,0138) a 3,36 (p = 0,0019). Navíc afroameričtí muži vykazovali poměr pravděpodobnosti 1,73 (p = 0,0200) pro případy autismu u dětí, které dostaly první vakcínu MMR před 24 měsíci věku oproti 24 měsícům věku a poté.

Závěry

Tato studie poskytuje nové epidemiologické důkazy, které ukazují, že afroameričtí muži, kteří dostali vakcínu MMR před 24 měsíci věku nebo 36 měsíců věku, mají větší pravděpodobnost diagnózy autismu.

Pozadí

Autismus je definován přetrvávajícími nedostatky v sociální komunikaci a sociální interakci napříč více kontexty a omezenými, opakujícími se vzory chování, zájmů nebo činností [ 1 ]. Výskyt autismu za poslední dvě desetiletí dramaticky vzrostl [ 2 ] a nedávno bylo hlášeno, že jedno z šedesáti osmi dětí má tuto poruchu [ 3 ]. Kromě těchto základních deficitů byl autismus charakterizován také mnoha dalšími komorbidními stavy, včetně gastrointestinálních problémů, problémů se spánkem, poruch příjmu potravy a problémů se smyslovým zpracováním [ 4 ].

Odhaduje se, že až 62% dětí s autismem zažívá během raného dětství období regrese, charakterizované ztrátou dříve získaných dovedností [ 5 ]. Toto období bylo hlášeno v rozmezí 6 až 36 měsíců věku s typickým věkem regrese mezi 18 a 24 měsíci [ 6 ]. Toto období regrese nastává ve stejném časovém období, kdy děti ve Spojených státech obvykle dostávají požadovaná očkování, a proto bylo provedeno mnoho studií týkajících se výskytu autismu a přijímání specifických vakcín. Jedním z hlavních problémů bylo načasování podání první vakcíny proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám (MMR).

Vztah mezi MMR vakcínou a autismem poprvé předpokládali Wakefield et al. [ 7 ] v roce 1999 po pozorování regresivního fenotypu autismu, který se objevil obecně po podání první MMR vakcíny. Ačkoli několik studií potvrdilo takový vztah mezi MMR vakcínou a neurodevelopmentálními poruchami včetně autismu [ 8 , 9 ], mnoho dalších studií neuvádí žádný statistický vztah mezi MMR vakcínou a výskytem autismu. Posledně uvedené studie byly provedeny s použitím kohort z Dánska [ 10 ], Japonska [ 11 ] a Polska [ 12 ], jakož i vakcíny MMR a všudypřítomné vývojové poruchy v Kanadě [ 13]. V roce 2004 navíc Destefano et al. [ 14 ] publikovali článek popisující případovou kontrolní studii dokončenou na dětech v metropolitní Atlantě, které se narodily v letech 1986 až 1993. V rámci této studie byl věk u první vakcíny MMR hodnocen jako faktor výskytu autismu . Pomocí podmíněné logistické regrese, přičemž první věk MMR jako nezávislá proměnná a výskyt autismu jako závislá proměnná, autoři studie hodnotili relativní riziko pro získání diagnózy autismu u dětí, které dostaly první vakcínu MMR před a po 18 měsících, 24 měsících a 36 měsíce věku. Destefano a kol. [ 14] zjistili statisticky významné relativní riziko 1,49 (95% interval spolehlivosti [CI]: 1,04-2,14) při uzávěrce 36 měsíců (tj. ve srovnání dětí, které dostaly MMR před versus po 36 měsících). Autoři studie místo toho, aby dospěli k závěru, že první vakcína MMR by mohla hrát u těchto dětí příčinnou roli v autismu, místo toho přisuzovali zvýšené riziko většímu počtu autistických dětí, které dostaly včasné očkování za účelem účasti ve speciálních vzdělávacích službách státu Georgia.

V tomto příspěvku uvádíme výsledky kohortové studie využívající stejná data z Destefano et al. [ 14 ] analýza. Těžištěm současné studie jsou rozdíly ve výsledcích v konkrétních genderových a rasových skupinách.

Metody

Data kohorty

Data z kohorty byla získána přímo jako „soubor dat s omezeným přístupem“ z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) prostřednictvím Dohody o používání dat. Údaje byly před přijetím autory studie identifikovány CDC v souladu se zákonem o právech a ochraně soukromí v rodině (FERPA) a zákonem o přenositelnosti a odpovědnosti zdravotního pojištění (HIPAA). Použití CDC specificky pro zde popsanou studii bylo schváleno Simpson University Institutional Review Board, v souladu s federálními předpisy USA.

Studijní populace

Jak uvádí Destefano et al. [ 14] (CDC) v původní publikaci „Děti s autismem byly identifikovány CDC z programu Metropolitan Atlanta Developmental Disabilities Surveillance Program (MADDSP), vícezdrojového programu sledování založeného na populaci, který monitoruje výskyt vybraných vývojových postižení u dětí v 5-krajské metropolitní oblasti Atlanty “. A dále „Případy autismu byly identifikovány skríningem a abstrakcí zdrojových souborů ve školách, nemocnicích, na klinikách a u specializovaných poskytovatelů“. Ze zjištěných případů byly záznamy o očkování umístěny pro 660 dětí. Kontrolní děti byly vybrány z „pravidelných“ vzdělávacích programů a byly ve stejné věkové skupině a v určitých případech docházkové školy nebo sousední školy.Děti, kterým chybí očkovací formulář nebo které mají neúplné očkovací formuláře (kde tyto formy neobsahovaly alespoň 1 vakcínu proti záškrtu-tetanu-pertususi do 2 let věku nebo alespoň 1 vakcínu MMR v jakémkoli věku) byly ze studie vyloučeny. Děti s náboženskými nebo lékařskými výjimkami nebyly ze studie vyloučeny. Uvedená vyloučení poskytla kohortu o velikosti 624 případů a 1824 kontrol.

Historie očkování

Záznamy očkování byly odebrány, jak bylo popsáno dříve [ 14 ], ze standardizovaných státních imunizačních formulářů, které jsou vyžadovány pro všechny děti, které navštěvují školu a programy včasné intervence v Gruzii.

Demografická data

Demografické údaje včetně data narození, pohlaví a rasy byly získány pro případové i kontrolní děti prostřednictvím rodných listů nebo registračních formulářů vedených jako součást trvalého školního záznamu každého dítěte. K dalšímu získání porodní hmotnosti každého dítěte byly použity informace o rodném listu státu Georgia. Ačkoli CDC nezveřejnilo skutečné údaje o porodní váze, případové a kontrolní děti byly zařazeny do kategorií porodní hmotnosti: do 1 500 gramů, mezi 1 500 a 2 500 gramů a více než 2 500 gramů. Všichni jednotlivci mladší 3 let v době testování (1996) byli z analýzy vyloučeni.

Statistické analýzy

Pro aktuální statistické analýzy byl použit Pearsonův chi-čtvercový test obsažený v softwaru SAS® a oboustranná hodnota p <0,05 byla považována za statisticky významnou. To je v kontrastu k původnímu Destefano et al. [ 14 ] (CDC) studie, kde byl použit návrh studie případová kontrola, kde byly ke každému případovému dítěti přiřazeny 3 kontrolní děti, a analyzovány pomocí podmíněné logistické regrese dichotomizované pro tři věkové hranice ve věku 18, 24 a 36 měsíců . Pearsonova chi-kvadrát je obecně konzervativnější analýzou, a proto byla vybrána pro tuto studii. Naše výsledky však byly také potvrzeny pomocí návrhu podmíněné logistické regrese podobné Destefano et al. [ 14] (CDC) studie. V této studii byly frekvence případů stanoveny pro první věk MMR menší než versus větší než 18 měsíců, 24 měsíců a 36 měsíců v každé samostatné analýze. Při účtování případů v kohortě, které vylučovaly nízkou porodní hmotnost (<2500 g) afroamerických dětí, bylo nutné hlásit výsledky po 31 měsících místo po 36 měsících, aby se zabránilo hlášení údajů z věkových kategorií nebo „buněk“, které měly méně než 5 jednotlivců.

Výsledek

Tabulka  1 ukazuje vztah mezi načasováním MMR a výskytem autismu pro celou kohortu. Jak lze pozorovat, u kohorty existuje statisticky významný účinek po 36 měsících (RR = 1,49, 95% CI: 1,04-2,14, p = 0,0289). Zdá se však, že tento výsledek je způsoben silnějším vztahem (RR = 1,69, 95% CI: 1,11-2,57, p = 0,0138) pozorovaným výhradně u chlapců. Dívky neprokázaly žádný vztah mezi autismem a načasováním MMR v žádné studované věkové skupině.

Tabulka 1 Fisherova přesná analýza pro celou kohortu 

Tabulka v plné velikosti 

Při pohledu konkrétně na afroamerické děti (tabulka  2 ) se vztah mezi načasováním MMR a výskytem autismu prohloubil (RR = 2,30, 95% CI: 1,25-4,22, p = 0,0060) ve věku 36 měsíců. Tento výsledek byl opět nalezen výhradně u chlapců, kteří vykazovali statisticky významné účinky jak po dobu 24 měsíců (RR = 1,73, 95% CI: 1,09-2,77, p = 0,0200), tak 36 měsíců (RR = 3,36, 95% CI: 1,50-7,51 , p = 0,0019) věku. Tento účinek opět nebyl u žen pozorován.

Tabulka 2 Fisherova přesná analýza pouze pro afroamerické děti 

Tabulka v plné velikosti 

Tabulka  3 uvádí výsledky pro celou kohortu bez afroamerických dětí. Jak lze pozorovat, neexistuje žádný statisticky významný účinek pro žádnou z podtříd v pohlaví ani věku, pokud jde o příjem MMR. To ukazuje, že celkový pozorovaný účinek je způsoben velmi silným „signálem“ pozorovaným výhradně u afroamerických chlapců. Jinými slovy, silný, statisticky významný vztah mezi mladším prvním věkem MMR a vyšším výskytem autismu u afroamerických mužů může zkreslovat výsledky u větších, obecnějších populací zahrnujících afroamerické muže (např. Všechny chlapce a všechny afroameričany) na ukázat „vztah“, který je ve skutečnosti pouze u afroamerických mužů.

Tabulka 3 Fisherova přesná analýza bez afroamerických dětí 

Tabulka v plné velikosti 

Zkoumáním demografických údajů kohorty bylo zjištěno, že existuje vyšší podíl afroameričanů s nízkou porodní hmotností ve srovnání s celou kohortou, konkrétně v té části kohorty, která měla rodný list státu Georgia. Počet jedinců s porodní hmotností nižší než 2 500 g pro Afroameričany byl 11,9% ve srovnání s celkovou kohortou 8,66%. Byla dokončena závěrečná analýza afroamerických dětí v kohortě „rodný list“, s výjimkou osob s nízkou porodní hmotností (tabulka  4). Výsledky byly získány po 18 měsících, 24 měsících a 31 měsících, spíše než po 36 měsících, protože u 36 měsíců nebyl dostatečný počet případů (méně než 5) k provedení analýzy. Ani po 31 měsících nebyl zaznamenán dostatečný počet afroamerických žen. Tyto výsledky tedy nejsou zahrnuty v analýze. I když vyloučíme jedince s nízkým porodem, byl u afroamerických mužů pozorován vztah mezi prvním věkem MMR a výskytem autismu po 31 měsících (RR = 2,64, 95% CI: 1,08-6,46, p = 0,0280).

Tabulka 4 Fisherova přesná analýza pro afroamerické děti bez nízké porodní hmotnosti 

 

Diskuse

Studie: Načasování očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám a autismus mezi mladými afroamerickými chlapci: opětovná analýza dat CDC (díl 2. diskuse, zdroje, zkratky, autorské práva) 

Závěry

Tato studie poskytuje nový důkaz statisticky významného vztahu mezi načasováním první MMR vakcíny a výskytem autismu u afroamerických mužů. Pomocí přímočaré Pearsonovy chí-kvadrát analýzy kohorty použité v Destefano et al. [14] (CDC) studie, načasování první MMR vakcíny před a po 24 měsících věku a 36 měsíců věku ukázalo relativní rizika pro autistické diagnózy 1,73, respektive 3,36. Měly by být dokončeny budoucí studie, které by dále vyhodnotily vztah prvního načasování MMR a onemocnění neurového vývoje, včetně autismu, zejména u populací s nedostatkem služeb.

Rutinní očkování dětí je považováno za důležitý nástroj veřejného zdraví při snižování chorobnosti a úmrtnosti spojené s infekčními chorobami. Je však třeba vzít v úvahu současný plán očkování v USA pro genetické subpopulace, které mohou být spojeny s nežádoucími účinky očkování. K lepšímu pochopení vztahu mezi expozicí MMR a autismem u afroamerických mužů je nutný další výzkum.

Zkratky

CDC:  Centra pro kontrolu a prevenci nemocí

CI:  Interval spolehlivosti (Confidence Interval, pp.)

Hep B:  Vakcína proti hepatitidě B.

MADDSP:  Program dohledu nad vývojovými vadami metropolitní Atlanty

MMR:  vakcína proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám

RR:  Relativní risk.

 

Reference

Studie: Načasování očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám a autismus mezi mladými afroamerickými chlapci: opětovná analýza dat CDC (díl 2. diskuse, zdroje, zkratky, autorské práva) 

Zobrazeno 373×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz