Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

CDC obrátilo: nošení ochrany úst a nosu uvnitř

2. 8. 2021 18:11
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , COVID-19 , respirátory

Zdroj: Washington Post https://www.washingtonpost.com/health/breakthrough-infections-cdc-data/2021/07/28/dcaaa6b2-efce-11eb-a452-4da5fe48582d_story.html

Překlad: Google Translator

 

28. července 2021 ve 20:35 EDT

Nová doporučení federálních zdravotnických úředníků tento týden, zatímco co by očkovaní Američané měli nosit obličejové masky, přišla s překvapivou zprávou: Lidé, kteří dostali očkovací dávku a nakazili se delta variantou koronaviru, mohou přenášet velké množství viru stejně jako neočkovaní lidé . To znamená, že se mohou stát šiřiteli této choroby a měli by se v určitých situacích vrátit k nošení roušek uvnitř, včetně případů, kdy jsou přítomni zranitelní lidé. 
Centra pro kontrolu a prevenci nemocí ale nový výzkum nezveřejnila (již zveřejnila, viz 74% plně očkovaných v Massachusetts bylo nakažených COVID-19 s příznaky , pozn. překl.). V textu aktualizovaných pokynů k nošení respirátorů agentura pouze citovala „CDC COVID-19 Response Team, nepublikovaná data, 2021“. 
Někteří vědci zvenčí žádají: Ukažte nám data.
"Tvrdí, že lidé s delta, kteří jsou očkovaní a neočkovaní, mají podobnou úroveň virové nálože, ale nikdo neví, co to znamená," řekl Gregg Gonsalves, docent na Yale School of Public Health. "Nemá to smysl, pokud neuvidíme data."

 

Když ředitelka CDC Rochelle Walensky v úterý hovořila s novináři, citovala „nová vědecká data“, ale poskytla omezené podrobnosti o tom, jak byl výzkum proveden. Řekla, že data pocházejí z vyšetřování ohnisek, ve kterých vědci porovnávali infekce delta mezi očkovanými a neočkovanými lidmi.

 

 

Podle federálního úředníka, který má znalosti o výzkumu, ale který nebyl oprávněn být mluvčím vlády, budou data „bezprostředně zveřejněna“.

 

 

"Tato data byla alarmující a nedávno představená," uvedl ve středu úředník. "Viděli jsme data a mysleli jsme si, že je dostatečně naléhavé jednat-v kontextu prudce stoupajícího čtvrtého nárůstu onemocnění covid-19, kterému lze zabránit."

 

 

Protože testy prokázaly podobné hladiny viru u očkovaných i neočkovaných, CDC vyvodilo, že variantu delta mohou přenášet lidé s průlomovými infekcemi.

 

"Myslím, že důsledky [údajů] jsou v tom, že očkovaní lidé, i když jsou asymptomatičtí, mohou přenášet virus, což je vědecký základ toho, proč je toto doporučení vydáváno," říká Anthony S. Fauci, hlavní lékařský poradce prezidenta Bidena, řekl v rozhovoru pro The Washington Post.

 

Fauci však poznamenal, že zatím nejsou klinické údaje o tom, co znamenají vysoké virové nálože z hlediska přenosu nemocí. "Můžete mít rozumný předpoklad, že očkovaní lidé mohou přenášet virus stejně jako neočkovaní lidé," řekl Fauci.

 

Tři vyšší úředníci, kteří hovořili pod podmínkou anonymity k popisu interních diskusí, uvedli, že nový výzkum přesvědčil zdravotníky, že je na čase aktualizovat pokyny agentury. Když vědci porovnávali virové nálože u očkovaných a neočkovaných jedinců nakažených dřívější variantou viru - alfa variantou, která byla na jaře dominantní -, existovaly značné rozdíly v množství přenášeného viru.

 

Středisko CDC ve středu neodpovědělo na otázky o tom, zda se při vyšetřování ohniska nákazy opíralo o externí zdroje údajů nebo o počet vyšetřených pacientů. 
Lékařská a vědecká komunita obecně schválila změnu pokynů k nošení respirátorů od CDC. Několik organizací a odborníků na veřejné zdraví vydalo prohlášení, že CDC mělo jít dále a rozšířit kritéria pro rozhodování o tom, které komunity mají přenos dostatečně vysoký, aby zaručovaly univerzální nošení respirátorů uvnitř. 
Otázka ohledně virové nátože patří mezi mnoho neznámých kolem SARS-CoV-2, včetně četnosti průlomových infekcí a zda hrají významnou roli v nedávném nárůstu případů. 
"Pokud vidíme více propuknutí nákaz, je to jen proto, že virus je lepší a vakcíny nevydrží tak dobře, nebo účinnost očkovacích látek začíná ubývat, nezávisle na deltě?" zeptal se Robert Wachter, předseda katedry medicíny Kalifornské univerzity v San Francisku. "Toto jsou trojrozměrné šachy, děje se tam sto věcí současně."

 

Nyní mezi sebou soupeří řecká abeceda polévky virových variant. Delta, která byla poprvé identifikována ve Spojených státech v únoru a získala trakci až v červnu, je ve Spojených státech dominantní. 
"Velkou obavou je, že další varianta, která by mohla nastat, jen o několik mutací dál, by se potenciálně mohla vyhnout naší vakcíně," řekl v úterý Walensky. 

* * *
K zastavení pandemie je nasazeno několik vakcín s řadou účinností při zastavení mírných infekcí. Všechny vakcíny jsou vysoce ochranné proti těžkým nemocem a smrti. Společnost Pfizer ve středu zveřejnila údaje ukazující mírný pokles účinnosti v průběhu šesti měsíců. 
Ačkoli delta je více než dvakrát přenosnější než předchozí varianty, nemá některé mutace pozorované v jiných variantách, které mohou viru pomoci vyhnout se protilátkám. Ale delta zaplavuje zónu. Roste tak rychle v nose, že může zdrtit obranyschopnost těla posílenou očkováním, než může imunitní systém zařadit silnou reakci, řekl William Hanage, epidemiolog na Harvardské TH Chan School of Public Health.

 

"Imunitní reakce, jakmile je aktivována, chvíli trvá, než se nakazí i u lidí, kteří byli očkováni," uvedl Hanage v e -mailu. "Výsledkem je, že pokud se virus dokáže velmi rychle zkopírovat, může být schopen získat několik replikačních cyklů, dokonce i u očkovaných lidí, než jej imunitní systém dostane pod kontrolu."

 

 

Singapurské ministerstvo zdravotnictví nedávno zjistilo, že tři čtvrtiny případů koronaviru za poslední čtyři týdny byly u lidí, kteří byli očkováni úplně nebo částečně, většinou bez nebo s mírnými příznaky. A v Indii očkovaní zdravotničtí pracovníci vykazovali vysokou virovou nálož, když byli infikováni deltou, podle studie vědců z University of Cambridge, která ještě není recenzována.

 

Hlavní autor této studie, mikrobiolog Ravindra Gupta, uvedl, že infekčnost lidí s průlomovými (tj. které překonaly vakcinační ochranu, pozn. překl.) infekcemi nebyla „formálně měřena přísným způsobem“, ale nový výzkum ukazuje vysokou virovou nálož u lidí s průlomovými delta infekcemi. To naznačuje, že očkovaní lidé by měli nosit roušky, řekl.

 

Výzkum čínských vědců zveřejněný online a dosud nepřezkoumaný popisuje ohromující schopnost varianty delta replikovat se v lidském těle. Virová nálož z delty je 1 000krát vyšší než detekovaná v nejranějších variantách viru. To je asi desetinásobek virové nálože vyvolané alfa variantou, která byla poprvé spatřena ve Spojeném království a letos na jaře se ve Spojených státech stala dominantní, než ji delta překonala. 
"Delta je alfa na steroidech," řekl James M. Musser, předseda Oddělení patologie a genomové medicíny v Houstonské metodistické nemocnici a výzkumném ústavu. 
V osmi nemocnicích, které provozuje Houston Methodist, je asi 300 pacientů s covid-19, což je trojnásobek počtu na začátku června, řekl Musser. Většina nových případů zahrnuje variantu delta. Odhadl, že 20 procent pacientů s covidem bylo před infekcí plně očkováno.

 

Varoval však, že většina těchto pacientů má základní zdravotní potíže, které zhoršují jejich schopnost vyvolat imunitní odpověď po očkování. 
Tyto infekce po očkování byly Walenským a dalšími lékařskými odborníky často popisovány jako vzácné. Jak vzácné, není jasné. Zprávy o tom, že lidé po očkování onemocní, jsou v posledních týdnech běžné. Vědecká data jsou ale omezená. 
CDC 1. května uvedlo, že přestane sledovat mírné a středně závažné průlomové případy a zaměří se pouze na hospitalizace a úmrtí. K 19. červenci zdokumentovala CDC 5 914 takových průlomů, včetně 1 141 úmrtí. 
Mluvčí CDC Kristen Nordlundová ve středu uvedla, že agentura provádí "kohortové" studie s cílem získat odhady účinnosti očkovacích látek, které často zahrnují desítky tisíc lidí. Vědci zkoumají očkované a neočkované pacienty po určitou dobu, aby zjistili, zda se u nich rozvine covid-19, řekl Nordlund.

 

Několik odborníků kritizovalo agenturu za to, že nesleduje mírné a středně závažné průlomové případy v širším měřítku, a tvrdí, že je obtížné zjistit, jak vzácné tyto případy skutečně jsou. 
Přestože vakcíny zůstávají účinné proti všem variantám koronaviru, nejsou navrženy tak, aby vytvářely „sterilizační“ imunitu. Proto dochází k průlomovým infekcím. Virus může infikovat nos a začít se replikovat, než imunitní systém shromáždí jeho obranný systém.(Pozn. překl. replikace v nose je možná protože, vakcinovaní lidé nezískávají vakcinací slizniční imunitu; z toho důvodu je u nich více případů prolomení vakcinační ochrany než u neočkovaných, kteří získali imunitu tím, že se s virem setkali) Vakcíny připravují imunitní systém, včetně buněk „B paměti“, které po detekci invazivního patogenu začnou vylučovat protilátky. 
Paul Offit, odborník na vakcíny v dětské nemocnici ve Filadelfii, řekl, že je to jako hasicí přístroj ve vaší kuchyni. Imunitní systém zajišťuje, že máte hasicí přístroj připravený pro případ nouze. Počátečnímu požáru to však nemůže zabránit. "V kuchyni jsi měl ještě malý oheň," řekl Offit. 
Larry Corey, virolog z Fred Hutchinson Cancer Research Center, řekl, že by nebylo překvapující, kdyby se objevila varianta, která se lépe replikuje lidem v nosu. Studie na zvířatech podle něj ukázaly, že vakcíny lépe chrání plíce zvířat před infekcí než jejich nosy. To by mohlo pomoci vysvětlit, proč se očkovaní lidé mohou nakazit, ale jen zřídka se u nich vyvine závažné onemocnění. 
"Virus je pod selektivním tlakem, aby skákal z nosu do nosu," řekl Corey. "Takže jeho evolučním tlakem je dělat to tak efektivně, jak to jen jde." Delta je efektivnější než ostatní. “ 

(Pozn. překladu: Není to ale tak, že dochází k urychlení evoluce viru v důsledku absence této slizniční imunity?)
I když testy zjistí u očkovaných mnoho virů, není jisté, jak jsou nakažliví. Studie imunizovaných zdravotnických pracovníků v Izraeli, publikovaná ve středu v New England Journal of Medicine, zjistila 39 průlomových infekcí u 1497 plně očkovaných lidí. Asi tři čtvrtiny těchto lidí během infekce mělo v určitém okamžiku to, co vědci charakterizovali jako vysokou virovou nálož. Neexistoval žádný důkaz, že by průlomový případ vedl k dalším infekcím. 
Natalie Dean, odbornice na biostatistiku na Rollins School of Public Health na Emory University, uvedla, že zůstává nepřesvědčena, že vysoká virová nálož v nose skutečně znamená, že očkovaní i neočkovaní lidé mají stejnou pravděpodobnost šíření viru, i když přiznala, že probíhá diskuze o problému. 
"Mám pocit, že nosní virová nálož je součástí mnoha dalších částí", které určují, nakažlivý je člověk, řekl Dean a dodal, že si myslí, že množství viru v krku nebo plicích může být důležité a může se lišit u lidí, kteří jsou očkováni a ti, kteří nejsou.

 

Aktualizováno 23. června 2021

Zobrazeno 276×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz