Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Vakcína Johnson & Johnson je málo účinná proti mutaci delta

28. 7. 2021 15:34
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , COVID-19 , vakcíny

Zdroj: https://www.nytimes.com/2021/07/20/health/coronavirus-johnson-vaccine-delta.html

Titulek článku: Vakcína Johnson & Johnson může být méně účinná proti Delta, ukazuje studie 

Datum: 20. července 2021 

Perex: Mnozí, kteří dostali dávku vakcíny J&J, možná budou muset zvážit booster, uvedli autoři. Federální zdravotní úředníci však druhou dávku nedoporučují.
 

Podle nové studie zveřejněné v úterý je vakcína proti koronaviru vyrobená společností Johnson & Johnson mnohem méně účinná proti variantám Delta a Lambda než proti původnímu viru.

Ačkoli jsou tato zjištění znepokojivá, vyplývají z experimentů prováděných se vzorky krve v laboratoři a nemusí odrážet výkonnost vakcíny v reálném světě. Závěry však dokládají, že 13 milionů lidí naočkovaných J. & J. vakcína může potřebovat podat druhou dávku-ideálně jednu z mRNA vakcín vyrobených Pfizer-BioNTech nebo Moderna, uvedli autoři.

Závěry jsou v rozporu se závěry z menších studií publikovaných společností Johnson & Johnson na začátku tohoto měsíce, které naznačují, že jediná dávka vakcíny je účinná proti variantě i osm měsíců po inokulaci.

Nová studie dosud nebyla recenzována ani publikována ve vědeckém časopise. Je to však v souladu s pozorováním, že jedna dávka vakcíny AstraZeneca - která má podobnou architekturu jako J. & J. vakcína - vykazuje pouze asi 33% účinnost proti symptomatickému onemocnění způsobenému variantou Delta.

"Poselství, které jsme chtěli sdělit, nebylo, že by lidé neměli dostat vakcínu J&J. vakcína, ale doufáme, že v budoucnu bude posílena buď další dávkou J.&J. nebo posílení pomocí Pfizer nebo Moderna, “řekl Nathaniel Landau, virolog z Grossman School of Medicine N.Y.U., který studii vedl. 

Zobrazeno 323×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz