Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Úvod do statistik: Zdraví za rok 2020

5. 7. 2021 21:15
Rubrika: Statistiky | Štítky: COVID-19 , statistiky

Úvod

Tímto článkem vás chci seznámit s postupem, jakým budu vypočítávat hodnoty, se kterými se seznámíte v následujících článcích.

  1. Zdroj. ČSÚ
  2. Funkce odhadu trendu: =FORECAST($L$3;$G5:$K5;$G$3:$K$3) ... tj. trend za 5 let.
  3. Výpočet průměru: =SUMA(G5:K5)/5 ... tj. průměr za 5 let
  4. Výpočet Maxima: =MAX(I5:K5) ... tj. maximum za tři roky
  5. Výpočet rozdílů... Jsou to funkce, kde se porovnává hodnota za rok 2020 s hodnotou vypočtenou viz bod 2-4; =$L5-M5; =$L5-N5; =$L5-O5
  6. Odhad škod: Vypočítává se z hodnot v bodu 5.Cílem je minimalizovat chybu. V prvním sloupci se vybere nejmenší hodnota z rozdílu získaného vypočteným trendem pro rok 2020, rozdílu získaného průměru za pět let (tj. do roku 2019) a rozdílu maximální hodnoty za tři roky (2017-2019). V druhém sloupci se s těmito hodnotami provádí detekce maximální hodnoty. Ve třetím sloupci se s těmiho tohodnotami provádí průměr. Když srovnáte tyto tři sloupce vyjdou někdy dost velké rozdíly od záporných čísel až po kladné. Ale někdy jsou hodnoty podobné, takže několika různými hodnotami lze dojít k závěru kolik obětí si vyžádaly vládní zásahy odkládání péče a strategie zastrašování obyvatelstva COVIDEM-19.

Takže když se podíváte do světle modré oblasti tak vidíme, že zemřelo průměrně 16 808 lidí kvůli odkladu péče vyvolané zastrašováním a restrikcemi. Zemřelo minimálně 561 lidí na Diabetes mellitus navíc. U zhoubných novotvarů to není jednoznačné.

 

Update

Nyní jsem si všiml, že hodnoty vypočtené v barevných sloupcích jsou zaokrouhlené na celé číslo. Ve výsledku to nemá vliv na hodnoty ve sloupcích Odhadu škod, ale při analýze vyexportovaných hodnot můžete narazit na zdánlivý nesmysl například v případě tabulky "ZN ženských pohlavních orgánů" pro věkovou kohortu "35 až 39" vychází trend na rok 2020 5. Reálná hodnota byla 14. Sloupec rozdíl trendu (Rozdil(Trend)) pak ukazuje 10, místo zdánlivě správného 9. Je to proto, že hodnota trendu je ve skutečnosti 4,5 a rozdíl je 9,5, po zaokrouhlení tedy 10. Minimální odhad škod je tedy -1 (žádné škody), maximální 9,5 (životů), průměrné škody 3,1 (životů). "Odhad škod"  totiž hledá v rozdílech minimální, maximální a průměrnou škodu. Vybere to číslo, které odpovídá určité velikosti.

Zobrazeno 258×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz