Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Studie (stručně): Respirátory KN95 významně zvyšují hladinu kysličníku uhličitého

28. 7. 2021 12:14
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , COVID-19 , respirátory , studie

Stručná verze překladu studie neobsahuje zdroje, ale obsahuje poznámky blogera radim24.signaly.cz

Zdroj: https://bmcinfectdis.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12879-021-06056-0

 

Tento překlad byl zajištěn službou Google Translator.

 

ÚVOD K PŘEKLADU

Plný překlad studie:Studie zde

Zkrácená verze studie s českými popisky v obrázcích: Studie (zkráceno).

POZNÁMKA:

"Normální obsah oxidu uhličitého na otevřeném prostranství je asi 0,04% objemových (tj. 400 ppm). Úroveň 0,2% objemu nebo 2 000 ppm je limit pro uzavřené místnosti podle německého spolkového úřadu pro životní prostředí a vše nad tuto úroveň je nepřijatelné.4"

"The normal content of carbon dioxide in the open is about 0.04% by volume (ie, 400 ppm). A level of 0.2% by volume or 2000 ppm is the limit for closed rooms according to the German Federal Environmental Office, and everything beyond this level is unacceptable.4"

"Mitteilungen der Ad-hoc-Arbeitsgruppe Innenraumrichtwerte der Innenraumlufthygiene-Kommission des Umweltbundesamtes und der Obersten Landesgesundheitsbehörden.  [Health evaluation of carbon dioxide in indoor air].    Bundesgesundheitsblatt Gesundheitsforschung Gesundheitsschutz.   2008;51(11):1358-1369. doi:10.1007/s00103-008-0707-2PubMedGoogle ScholarCrossref"

ZDROJ POZNÁMKY: https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2781743

 

  • Výzkum
  • Otevřený přístup
  • Publikováno: 16. dubna 2021

Oxid uhličitý se zvyšuje s obličejovými maskami, ale zůstává pod krátkodobými limity NIOSH (pozn. JINÝMI SLOVY: RESPIRÁTORY KN95 JSOU NEVHODNÉ PRO DLOUHODOBÉ NOŠENÍ NEBOŤ JIŽ PO 15 MINUTÁCH, BYLA NAMĚŘENA VÝZNAMNĚ VYŠŠÍ HLASINA OXIDU UHLIČITÉHO)

 

  • Autoři: Michelle SM Rhee , Carin D. Lindquist , Matthew T. Silvestrini , Amanda C. Chan , Jonathan JY Ong & Vijay K. Sharma

Abstrakt

Pozadí a účel

Pandemie COVID-19 vedla k rozsáhlému používání obličejových masek, respirátorů a dalších osobních ochranných prostředků (OOP) zdravotnickými pracovníky. Předpokládá se, že různé příznaky připisované použití OOP jsou, alespoň částečně, způsobeny zvýšenými hladinami oxidu uhličitého (CO2). Hodnotili jsme koncentrace CO2 pod různými OOP.

Metody

V prospektivní observační studii na zdravých dobrovolnících byly hladiny CO2 měřeny během pravidelného dýchání při nasazování 1) bez masky, 2) respirátoru na čištění vzduchu poháněného JustAir® (PAPR), 3) respirátoru KN95 a 4) respirátoru s ventilem. Sériová měření CO2 byla provedena nosní kanylou na frekvenci 1 Hz po dobu 15 minut pro každou konfiguraci OOPP, aby se vyhodnotilo, zda nebyly překročeny limity Národního institutu pro bezpečnost a ochranu zdraví (NIOSH).

Výsledek

Studie zahrnovala 11 zdravých dobrovolníků, medián věku 32 let (rozmezí 16–54) a 6 (55%) mužů. Procentní průměrné (SD) změny v hodnotách CO2 bez masky, JustAir® PAPR, respirátor KN95 byly 0,26 (0,12), 0,59 (0,097), 2,6 (0,14) a 2,4 (0,59). Použití obličejových masek (KN95 a respirátor s ventilem) mělo za následek významné zvýšení koncentrací CO2, které překročilo 8hodinový průměr vážený mezní hodnotou expozice TLI-TWA. Zvýšení koncentrací CO2 však nepřekročilo krátkodobé (15-ti minutové) limity. Důležité je, že tyto hladiny byly během nasazování JustAir® PAPR (pozn. FILTR VZDUCHU, KTERÝ AKTIVNĚ ODVÁDÍ KYSLIČNÍK UHLIČITÝ) značně nižší než dlouhodobé (8-mi hodinové) limity NIOSH. Mezi všemi páry byl statisticky významný rozdíl ( p  <0,0001, s výjimkou KN95 a ventilovaného respirátoru ( p = 0,25). To, zda je zvýšení hladin CO2 klinicky významné, však zůstává diskutabilní.

Závěr

I když je u rutinně používaných obličejových masek zaznamenáno významné zvýšení koncentrací CO2, hladiny stále zůstávají v mezích NIOSH pro krátkodobé použití. Proto by se nemělo obávat jejich pravidelného každodenního používání pro poskytovatele zdravotní péče. Klinické důsledky zvýšené hladiny CO2 při dlouhodobém používání obličejových masek vyžadují další studie. Použití PAPR zabraňuje relativní hyperkapnoe. To, zda by se mělo PAPR prosazovat u zdravotnických pracovníků vyžadujících OOP po delší dobu, je však třeba vyhodnotit v dalších studiích.

Úvod

Současná pandemie COVID-19 přinesla široké použití obličejových masek. Pracovníci veřejného zdravotnictví doporučili masky, protože studie prokázaly, že snižují přenos SARS-CoV-2. Toto doporučení se však stalo kontroverzním a v některých zemích dokonce zpolitizováno z důvodu obav o bezpečnost masek. Některé studie navíc vyvolaly obavy související s hyperkapnoe a hypoxémií způsobenou při nasazování obličejových masek.

K osobním ochranným prostředkům (OOP) patří kromě obličejových štítů a brýlí také respirátory N95, respirátory s ventilem a respirátor s motorovým čištěním vzduchu (PAPR). Přestože je používání OOP nezbytné, vedlejší účinky jsou znatelnější při jejich dlouhodobém používání. Tato vnímání byla spojena nejen s nasazením masky, ale také s dýcháním oxidu uhličitého (CO2) z masky. Při použití masky byla hlášena řada vedlejších účinků, jako je dušnost, závratě, snížené poznávání a bolesti hlavy, zejména u těsně přiléhajících masek N95 a respirátorů s ventily.

CO2 je bezbarvý plyn bez zápachu, který je přirozeným vedlejším produktem dýchání. V normálním vzduchu v místnosti se hladiny CO2 pohybují kolem 0,03–0,04%, což odpovídá 300–400 ppm (ppm) a nemají žádný známý toxický účinek. Studie však ukázaly, že krátkodobá expozice hladinám CO2 nad 1 000 ppm začíná ovlivňovat kognitivní funkce a při mnohem vyšších hladinách může být pro lidské tělo toxická. Národní institut pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (NIOSH) má 8-mi hodinovou mezní hodnotu - časově vážený průměr doporučeného limitu expozice (TLV-REL) 5 000 ppm a 15minutovou mezní hodnotu - krátkodobou expozici (TLV) -STEL) 30 000 ppm pro CO2 v ovzduší na pracovišti.

Je známo, že mrtvý prostor (objem respirátoru) a hypoventilace související s dýchacím odporem v respirátorech mohou přispívat k opětovnému dýchání CO2, čímž se zvyšuje CO2 na symptomatickou úroveň. 

(POZN: "Hypoventilace je mělké (hypopnoe) a zpomalené (bradypnoe) dýchání, při kterém je přísun vzduchu menší, než jaké jsou aktuální požadavky organismu. Hypoventilace způsobuje hyperkapnii a respirační acidózu." wikiskripta.eu)

(POZN. "Hyperkapnie (hypercapnia, hypercapnea) je vzestup koncentrace oxidu uhličitého v krvi (paCO2 nad 5,8 kPa)." wikiskripta.eu)

Hodnotili jsme lokální koncentraci CO2 pod různými OOP, abychom určili jeho potenciální roli jako příčinného faktoru v symptomatologii popsané při dlouhodobém užívání.

Metody

Studijní populace

Do studie bylo zařazeno celkem 11 dobrovolníků. Kritéria pro zařazení do studie byla: účastníci musí být alespoň 18 let a musí být schopni a ochotni dodržovat všechny postupy související se studiem. Všichni účastníci prošli důkladným fyzickým vyšetřením zejména kardiovaskulárního a dýchacího systému. Byli vyloučeni účastníci s chronickou obstrukční plicní nemocí, respiračním selháním, aktivní infekcí hrudníku, ischemickou chorobou srdeční a srdečním selháním. Kromě toho jsme vyloučili účastníky s výchozí saturací pulzního oxymetru pod 95% při dýchání okolního vzduchu. Jednalo se o studii na jednom místě a experimentální relace pro každého jednotlivce proběhla během jedné 2hodinové relace pro měření CO2. Studie byla schválena etickou komisí pro výzkum společnosti Theranova, LLC, USA.

Studijní materiály

... VYMAZÁNO / VYNECHÁNO ...

Sběr dat

... VYMAZÁNO / VYNECHÁNO ...

Statistická analýza

... VYMAZÁNO / VYNECHÁNO ...

Výsledek

Populace pacientů

Do studie bylo zařazeno 11 dobrovolníků. Střední věk účastníků studie byl 32 let (rozmezí 18–54) a tvořilo 6 (55%) mužů. Všichni účastníci studie poskytli písemný informovaný souhlas.

Úroveň nasycení kyslíkem (SpO2) a srdeční frekvence

(SMAZÁNO / VYNECHÁNO: DŮVOD: NASYCENÍ VE VŠECH STUDOVANÝCH PŘÍPADECH NA POČÁTKU BYLO 98 meno 99%. POZN. Z níže uvedeného obrázku se mi ale zdá, že srdeční frekcence u respirátoru KN95 klesla průměrně o 5 BPM, to může být významné pro některé zdravotně handikepované jedince, pro běžnou populaci asi ne - laický názor...).

 

Obr 3.

bez užití masky; PAPR = aktivní filtr odvádějící CO2, KN95 - respirátor; Respirátor s ventilem;

Procentuální změna HR pro každý interval studie. Mezi studovanými skupinami a jednotlivci nebyly pozorovány žádné významné změny.

(POZN. VÝZNAMNÉ ZMĚNY BY BYLO MOŽNÉ SLEDOVAT U JEDINCŮ, KTERÉ MAJÍ OSLABENÉ ZDRAVÍ, V TÉTO STUDII JE PŘÍLIŠ MÁLO ÚČASTNÍKŮ)

 

Úrovně CO2

Obr.  4 zobrazuje sériové změny hladin CO2 v čase u jednoho jedince. Celkově byl průměrný CO2 bez masky 0,27% při dýchání okolního vzduchu s koncentrací CO2 0,04%.

(POZN. VÝŠE UVEDENÁ VĚTA POPISUJE PODMÍNKY TESTU: NASYCENOST VZDUCHU OXIDEM UHLIČITÝM A NÁSLEDNÉ SKUTEČNÉ HROMADĚNÍ CO2 v nasolabiálním záhybu - čili v místě kde se kůže tváře ohýbá při úsměvu.)

 

Procentní průměrné hodnoty (SD) CO2 pro žádnou masku, JustAir® PAPR, respirátor KN95 a respirátor s ventilem byly 0,26 (0,12), 0,59 (0,097), 2,6 (0,14) a 2,4 (0,59), přičemž hodnoty NIOSH byly uvedeny jako referenční (obr.  5). 

(POZN: TAKŽE:

0,26% (bez masky),

0,59% (JustAir PAPR),

2,6% (KN95),

2,4% (Respirátor s výdechovým ventilem)

)

 

Koncentrace 2,4–2,6% CO2 se promítá do 10násobného zvýšení CO2 s respirátorem KN95 a ventilovým respirátorem nebo 24 000–26 000 PPM v nasolabiálním záhybu, což je více než NIOSH 8 h TLV-REL 5 000 PPM. I když došlo k přibližně 4násobnému snížení CO2 s PAPR na 0,59% nebo 5900 ppm, stále zůstalo o něco větší než NIOSH 8-h TLV-REL 5 000 PPM. Celkově vedlo použití respirátorů k významnému zvýšení koncentrací CO2, které překročilo 8hodinový limit expozice NIOSH pro TWA-REL. Zvýšení koncentrací CO2 však neporušilo krátkodobé (15min.) Limity. Důležité je, že tyto hladiny byly během oblékání JustAir® PAPR výrazně nižší než dlouhodobé (8hodinové) limity NIOSH.

Obr 4.

Průběžné úrovně CO2 v průběhu času pro 1 osobu s 15 minutami dat pro každou skupinu. Mezní hodnoty expozice NIOSH přidány pro referenci

 

Obr 5.

Průměrné % hladiny CO2 mezi žádnou maskou, KN95, respirátorem s výdechovým ventilem a JustAir. Všechny rozdíly mezi každou skupinou byly významné, kromě KN95 a respirátorem s výdechovým ventilem (**** p  <0,0001). Je znázorněno osm hodin a 15 minut doporučených úrovní expozice NIOSH.

 

Opakovaná měření ANOVA pro CO2 přinesla statisticky významný celkový účinek KN95 a ventilového respirátoru ( p  <0,0001). Tukeyova post-hoc vícenásobná srovnání odhalila statisticky významné rozdíly v průměrné koncentraci CO2 mezi následujícími páry: žádná maska ​​vs. KN95 ( p  <0,0001), žádná maska ​​vs. respirátor ( p  <0,0001), žádná maska ​​oproti JustAir® PAPR, JustAir ® PAPR versus respirátor KN95 ( p  <0,0001), JustAir® PAPR versus respirátor s ventilem ( p  <0,0001). Rozdíl mezi KN95 a ventilovým respirátorem nebyl významný ( p  = 0,25).

Diskuse

SMAZÁNO / ODSTRANĚNO.

Závěry

Naše studie demonstruje významný nárůst koncentrací CO2 na konci přílivu u zdravých dobrovolníků při použití respirátoru KN95, respirátoru s ventilem a PAPR. Nárůst CO2 při nasazování PAPR byl však trvale nižší ve srovnání s K95 a respirátorem s ventilem.

( ... ZKRÁCENO ... )

Použití PAPR zabraňuje relativní hyperkapnoe. 

(POZN. VÝBORNĚ, AŤ NÁM VŠEM TEDY Ministerstvo zdravotnictví zajistí ten aktivní filtr PAPR!) 

Zobrazeno 232×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz