Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Studie: Experimentální hodnocení obsahu oxidu uhličitého ve vdechovaném vzduchu u masek nebo bez nich u zdravých dětí

28. 7. 2021 18:27
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , COVID-19 , respirátory , studie

zdroj: https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2781743

 

Randomizovaná klinická studie

Autor: Harald Walach, PhD1; Ronald Weikl, MD2; Juliane Prentice, BA3; et al

JAMA Pediatr. Publikováno online 30. června 2021. doi: 10,1001 / jamapediatrics.2021.2659 

Informace o autorech

  1. Univerzita lékařských věd v Poznani, pediatrická klinika, Poznaň, Polsko
  2. Obstetric, Gynecological, and General Practice, Passau, Germany
  3. Psychoterapeutická praxe, Müllheim, Německo
  4. Obecná praxe, Gernsbach, Německo
  5. Traindl Consult, Vídeň, Rakousko
  6. Psychoterapeutická praxe pro děti a mládež, Müllheim, Německo 
  7. tpi consult GmbH, Bollschweil, Německo 

Abstrakt

Mnoho vlád zavedlo povinné zakrytí nosu a úst nebo obličejových masek pro školáky. Důkazy pro to jsou slabé.1,2 Otázka, zda pokrývka nosu a úst zvyšuje oxid uhličitý ve vdechovaném vzduchu, je zásadní. Rozsáhlý průzkum3 v Německu o nežádoucích účincích na rodiče a děti s využitím údajů o 25930 dětech ukázal, že 68% zúčastněných dětí mělo problémy s nošením roušek a nosu.

Normální obsah oxidu uhličitého na otevřeném prostranství je asi 0,04% objemových (tj. 400 ppm). Úroveň 0,2% objemu nebo 2 000 ppm je limit pro uzavřené místnosti podle německého spolkového úřadu pro životní prostředí a vše nad tuto úroveň je nepřijatelné.4 

Metody

 

Metody Měřili jsme obsah oxidu uhličitého ve vdechovaném vzduchu s 2 typy krytů nosu a úst a bez nich v dobře kontrolované, vyvážené, krátkodobé experimentální studii u zdravých dobrovolnických dětí (podrobnosti jsou v eMetodách v dodatku 1). Studie byla provedena v souladu s Helsinskou deklarací a předložena etické komisi univerzity Witten / Herdecke. Všechny děti poskytly písemný informovaný souhlas a rodiče také písemný informovaný souhlas pro děti mladší 16 let. Bylo provedeno 3minutové kontinuální měření pro základní hladinu oxidu uhličitého bez obličejové masky. Bylo povoleno 9minutové měření pro každý typ masky: 3 minuty pro měření obsahu oxidu uhličitého ve vdechovaném a vydechovaném vzduchu, 3 minuty pro měření obsahu oxidu uhličitého během inhalace a 3 minuty pro měření obsahu oxidu uhličitého během výdechu . Obsah oxidu uhličitého v okolním vzduchu byl vždy udržován dobře pod 0,1% objemu prostřednictvím několika ventilací. Sekvence masek byla randomizována a randomizace byla zaslepena a stratifikována podle věku dětí. Data jsme analyzovali pomocí lineárního modelu pro opakovaná měření s P <0,05 jako prahem významnosti. Měřicí protokol (zkušební protokol v dodatku 2) je k dispozici online.5 Data byla shromážděna 9. a 10. dubna 2021 a analyzována pomocí Statistica verze 13.3 (TIBCO). 

Výsledky

Průměrný věk (SD) dětí byl 10,7 (2,6) let (rozmezí 6-17 let) a bylo jich 20 dívek a 25 chlapců. Výsledky měření jsou uvedeny v tabulce. Zkontrolovali jsme potenciální asociace s výsledkem. Pouze věk byl spojen s obsahem oxidu uhličitého ve vdechovaném vzduchu (y = 1,9867 - 0,0555 × x; r = –0,39; P = 0,008; obrázek). Proto jsme do modelu přidali věk jako spojitou proměnnou. To odhalilo asociaci (částečné η2 = 0,43; P <0,001). Kontrasty ukázaly, že to lze přičíst rozdílu mezi základní hodnotou a hodnotami obou masek společně. Kontrasty mezi těmito dvěma typy masek nebyly významné. Měřili jsme průměrné hodnoty (SD) mezi 13120 (384) a 13910 (374) ppm oxidu uhličitého ve vdechovaném vzduchu pod maskami chirurgické a filtrační lícnice 2 (FFP2), což je vyšší hodnota, než jakou již německý spolkový úřad pro životní prostředí považuje za nepřijatelnou Kancelář faktorem 6. To byla hodnota dosažená po 3 minutách měření. Děti za normálních podmínek ve školách nosí takové masky průměrně 270 (mezikvartilové rozmezí, 120 - 390) minut.3 Obrázek ukazuje, že hodnota dítěte s nejnižší hladinou oxidu uhličitého byla třikrát vyšší než limit 0,2 % obj. 

Diskuse

Omezením studie byla její krátkodobá povaha v laboratorním prostředí a skutečnost, že děti nebyly během měření obsazeny a mohly mít obavy. Většinu stížností hlášených dětmi3 lze chápat jako důsledky zvýšené hladiny oxidu uhličitého ve vdechovaném vzduchu. Důvodem je objem mrtvého prostoru masek, který po krátké době rychle sbírá vydechovaný oxid uhličitý. Tento oxid uhličitý se mísí s čerstvým vzduchem a zvyšuje obsah oxidu uhličitého ve vdechovaném vzduchu pod maskou, což bylo v této studii výraznější u mladších dětí. 

To zase vede k poruchám způsobeným hyperkapnií. Nedávný přehled6 dospěl k závěru, že existuje dostatek důkazů o nežádoucích účincích nošení takových masek. Navrhujeme, aby osoby s rozhodovací pravomocí odpovídajícím způsobem zvážily důkazy získané těmito experimentálními měřeními, které naznačují, že děti by neměly být nuceny nosit obličejové masky. 

Zdroj, odkazy a další informace viz:

https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2781743

Zobrazeno 482×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz