Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Očkovaní lidé tvoří 75% nedávných případů COVID-19 v Singapuru, ale jen málo z nich onemocní

24. 7. 2021 17:40
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , COVID-19 , vakcíny , mRNA , Singapur

Autoři: Aradhana AravindanChen Lin

Datum: 23. července 2021 14:47 SELČ

Zdroj: Reuters, https://www.reuters.com/world/asia-pacific/vaccinated-people-singapore-make-up-three-quarters-recent-covid-19-cases-2021-07-23/

Překlad: Google Translator

 

„Stále existují důkazy o tom, že očkování pomáhá předcházet závažným onemocněním, když se člověk nakazí,“ uvedlo ministerstvo a dodalo, že všichni plně očkovaní a infikovaní lidé nevykazovali žádné příznaky, nebo pouze mírné.

Infekce u očkovaných lidí neznamená, že vakcíny jsou neúčinné, uvedli odborníci.

„Vzhledem k tomu, že v Singapuru je očkováno stále více lidí, uvidíme mezi očkovanými lidmi více infekcí,“ řekl Teo Yik Ying, děkan Saw Swee Hock School of Public Health na Singapurské národní univerzitě (NUS).

„Je důležité to vždy porovnat s podílem lidí, kteří zůstávají neočkovaní ... Předpokládejme, že Singapur dosáhne 100% míry úplného očkování ... pak budou všechny infekce pocházet od očkovaných lidí a žádná od neočkovaných.

 

Singapur již naočkoval téměř 75% svých 5,7 milionu lidí, což je po Spojených arabských emirátech druhý nejvíce na světě, ukazuje sledovač Reuters a polovina jeho populace je plně očkována.

Jelikož se země s pokročilými očkovacími kampaněmi připravují na život s COVID-19 jako endemickým onemocněním, jejich zaměření se obrací na prevenci úmrtí a závažných onemocnění očkováním.

Potýkají se však s tím, jak odlišit politiku v oblasti veřejného zdraví, jako je nošení masky, mezi očkovanými a těmi, kteří očkovaní nejsou.

Například Singapur i Izrael nedávno obnovily některé omezení, aby bojovaly s nárůstem infekcí vyvolaných vysoce nakažlivou variantou Delta, zatímco Anglie tento týden zrušila téměř všechna omezení, a to i přes vysoký počet případů.

 

„Musíme se smířit s tím, že každý z nás bude muset mít určitá omezení, očkováni i neočkováni,“ řekl Peter Collignon, lékař infekčních chorob a mikrobiolog v nemocnici Canberra v australském hlavním městě.

„Je jen pravděpodobné, že omezení budou vyšší u neočkovaných než očkovaných lidí, ale může to nadále znamenat, že by například měli nosit masky ve vnitřních prostorech.“

Údaje ze Singapuru rovněž ukázaly, že infekce za posledních 14 dní u očkovaných osob starších 61 let činila přibližně 88%, oproti tomu mladší skupina byla infikována v rozsahu 70%.

Linfa Wang, profesorka na lékařské škole Duke-NUS, uvedla, že u starších lidí bylo prokázáno, že mají po očkování slabší imunitní odpovědi.

 

V Izraeli, který má také vysokou zaočkovanost, byla asi polovina ze 46 pacientů hospitalizovaných v těžkém stavu do začátku července očkována a většina z nich byla z rizikových skupin, uvedly úřady. Přečtěte si více

Nebylo okamžitě jasné, zda údaje ze Singapuru odrážejí sníženou ochranu, kterou nabízejí vakcíny proti variantě Delta, což je nejběžnější forma bohatého městského státu v posledních měsících.

Podle studie zveřejněné tento týden jsou dvě dávky vakcíny od Pfizer-BioNTech nebo AstraZeneca téměř stejně účinné proti Delta jako proti dříve dominující variantě Alpha. Přečtěte si více

Singapur používá ve svém národním očkovacím programu vakcíny Pfizer a Moderna.

 

Páteční 130 nových lokálně přenášených infekcí skončilo tento týden na 11měsíčním maximu. Nedávný nárůst případů přiměl úřady zpřísnit obrubníky společenských akcí v tlaku na posílení očkování, zejména u starších osob. Přečtěte si více

Zprávy Aradhany Aravindanové a Chen Lin v Singapuru; Střih Miyoung Kim a Clarence Fernandez

Zobrazeno 357×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz