Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Firmy Johnson & Johnson, Pfizer a Astrazeneca se dopustili korupčního jednání

26. 7. 2021 14:49
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , COVID-19 , vakcíny , mRNA , právo

1. Johnson & Johnson

Johnson & Johnson dostal pokutu 2,2 miliardy dolarů za agresivní marketing

(4. 11. 2013 ) "Dohodou o zaplacení pokuty 2,2 miliardy dolarů skončilo obvinění farmaceutické firmy Johnson & Johnson v USA. Firma platila lékařům za propagaci svých přípravků, a to určených i pro děti či seniory, pro které nebyly schváleny. Dohoda je třetím největší urovnáním pro farmaceutickou firmu v USA."

Mezinárodní výstražná zpráva o COVID-19 – Mezinárodní prohlášení zdravotníků, lékařů a vědců, které bylo zasláno vládám třiceti zemí (5. část)

"V roce 2013 byla společnosti Johnson & Johnson uložena pokuta ve výši 1,62 miliardy eur za trestní a občanskoprávní odpovědnost vyplývající z obvinění souvisejících s předepisováním tří léků (včetně propagace jejich používání), jež nebyly Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schváleny jako bezpečné a účinné a také za korupci a provize lékařům a národně největšímu poskytovateli lékáren pro dlouhodobou péči."

Farmaceutická společnost Johnson & Johnson dostala pokutu ve výši 572 mil. dolarů

27.8.2019 13:51, TEVA, JNJ, TEV, JNJ 

Soud v americkém státě Oklahoma v pondělí uvedl, že americká farmaceutická společnost Johnson & Johnson klamavě propagovala léky na bolest, které vyvolávaly závislost. Firmě udělil pokutu za svůj podíl na tzv. opioidové krizi ve výši 572 milionů dolarů.

"J&J a někteří další výrobci a distributoři přípravků na bolest nepravdivě informovali o návykových rizicích opioidů a zároveň nadhodnocovali jejich výhody, uvedl soud. Společnost se proti rozhodnutí chystá odvolat. Částka vyměřená soudem společnosti J&J bude podle soudce Thada Balkmana použita na péči a léčbu závislých na opioidech. J&J údajně podceňovala nebezpečí a naopak nadhodnocovala přínosy.

Udělená částka je výrazně nižší oproti původní ve výši 17 miliard dolarů. Soud uvedl, že náprava spáchaných škod bude trvat dvacet let.

J&J, která má smlouvu s pěstiteli máku v Tasmánii, dodávala 60 % opiátových ingrediencí společnostem vyrábějící opioidy jako je například oxycodone. Léky byly prezentovány doktorům a pacientům jako bezpečné a efektivní pomocí agresivního marketingu.

Soudce Balkman řekl, že pokuta ve výši 572 mil. dolarů by mohla zaplatit cenu služeb potřebných pro boj s epidemií v Oklahomě za jeden rok.

Počátkem roku se ve stejném případu dohodla se státem Oklahoma jiná farmaceutická společnost, Teva Pharmaceutical Industries, která bude platit 85 milionů dolarů."

Zdroj: Bloomberg  Autor textu: Tomáš Novák - Fio banka, a.s.

 

Výrobce léků způsobil epidemii závislosti na opiátech! Musí zaplatit 12 miliard

"Právnička Johnson & Johnson Sabrina Strongová však tvrdí, že rozhodnutí je chybné. Společnost prodávala léky schválené příslušnými orgány a není zde žádná spojitost s úmrtími. "Soucítíme se všemi, kteří trpí používáním návykových látek. Ale Johnson & Johnson nezpůsobil opioidovou krizi v Oklahomě ani v jiné zemi," vysvětlila Strongová.

 

Předepisování opioidů je v USA velmi časté. V roce 2012 každý dospělý člověk v zemi dostal recept na lék proti bolesti. Celkově bylo v tomto roce předepsáno 250 milionů receptů na opioidy, z toho převážná část v Oklahomě." Regina Zajícová, 27.8. 2019 17:01 TN Nova

 

Lidské utrpení penězi nevykoupíš. I tak za podíl na opiátové krizi v USA Johnson & Johnson zaplatí miliardy dolarů

Hospodářské noviny, 22. 7. 2021 Autor textu: Jan Ušela

Farmaceutický gigant Johnson & Johnson není jen výrobcem vakcíny proti covidu či různého hygienického zboží. Jde také o firmu, která podle amerických úřadů v předešlých 20 letech přispěla ke smrti téměř půl milionu Američanů, jimž dodávala prášky proti bolesti obsahující opiáty. Řada z nich se jimi předávkovala nebo si na nich vytvořila závislost a firma za to – spolu s trojicí hlavních amerických distributorů léků – zaplatí gigantické odškodné.

Podle dohody o předběžném mimosoudním vyrovnání farmaceutické společnosti uhradí několika státům USA celkem 26 miliard dolarů, tedy 565 miliard korun. V USA jde o největší mimosoudní finanční kompenzaci za posledních 20 let. Lékoví distributoři McKesson, Cardinal Health a AmerisourceBergen dohromady zaplatí 21 miliard dolarů (456 miliard korun) a splácet je budou po dobu 18 let. Johnson & Johnson pak během devíti let uhradí zbylých pět miliard dolarů (109 miliard korun). To představuje více než třetinu jeho loňského zisku."

2. Pfizer 

Farmaceutická firma Pfizer dostala pokutu 60 milionů dolarů za korupci

"Farmaceutická firma Pfizer údajně korumpovala lékaře včetně těch českých, a zaplatí proto pokutu. Po mimosoudní dohodě dá americké vládě 60 milionů dolarů, v přepočtu 1 miliardu 200 milionů korun. Americká Komise pro cenné papíry obvinila firmu z korupce už v roce 2004." (14:51 8. srpna 2012) "Podle obvinění zaměstnanci firmy Pfizer upláceli lékaře v Evropě i Asii. Komise pro cenné papíry a burzy tvrdí, že nezákonné platby Pfizeru vedly kromě Česka také do Číny, Kazachstánu, Bulharska, Itálie, Srbska a Chorvatska.

Pro lékaře, kteří předepisovali velké množství jejích léků, pořádala společnost například setkání v atraktivních a nákladných letoviscích. Pfizer se k praktikám, ve Spojených státech ostře potíraným, nepřiznal, ale ani je nepopřel." Autoři článku: Vít Pohanka, Nikola Bojčev, Simona Bartošová, Kateřina Kozmová

Pfizer šrouboval ceny léku, zaplatí rekordní pokutu

E15, 7. prosince 2016

"Americká farmaceutická společnost Pfizer musí v Británii zaplatit rekordní pokutu 84,2 milionu liber (2,7 miliardy korun). Britský antimonopolní úřad (CMA) ji tak trestá za předražení léku proti epilepsii až o 2600 procent. Uvedla to agentura Reuters.", "Lék, který Pfizer původně prodával pod názvem Epanutin, byl v Británii podle CMA mnohonásobně dražší než jinde v Evropě. Britský Národní zdravotní systém (NHS) za něj zaplatil v roce 2012 na dva miliony liber, v dalším roce ale lék výrazně podražil a už to bylo 50 milionů liber.Pfizer totiž prodal svá práva na tento lék soukromé britské firmě Flynn, která jej začala prodávat jako neznačkový přípravek. Cena tak už nepodléhala regulaci a raketově narostla." Autor: ČTK

Informace od Libor Halík 29.12.2020 

"Vakcinační firma Pfizer dostala pokutu 2,3 miliard $ za klamnou propagaci léků a uplácení lékařů, největší pokutu v USA. V Británii pokutu čítající 84,2 milionů liber za to, že Národní zdravotní službě účtovala o 2600 % vyšší částky." zdroj: https://gloria.tv/post/FgfxYAkCuubo2KWVshkRsP7Yo

Potvrzeno zde: Pfizer zaplatí 2,3 miliard dolarů za zvaní lékařů na golf

Autor textu: Tomáš Fránek

„Částka podle ministerstva zahrnuje kriminální pokutu 1,2 miliardy dolarů, což je nejvíce v historii Spojených států,“ napsala agentura AP. 

„Jde o reálné ohrožení pacientů, kteří nemají k dispozici přesné a úplné údaje o lécích. Boj s podvody ve zdravotní péči je jednou z hlavních priorit této vlády,“ uvedl podle CNN Thomas Perelli z úřadu prokurátora.

Podle ministerstva spravedlnosti by vyšetřování nebylo možné bez informací od lidí, kteří byli uvnitř firmy. Šest informátorů si tak mezi sebe rozdělí 100 milionů dolarů.

Firma navíc podle dohody musí provádět roční audit, musí vytvořit systém, který umožní nahlásit problematické chování prodejců léků a firma by také měla vystavovat na svých webových stránkách informace o platbách a darech lékařům.

Firma vydala prohlášení, že svého počínání v minulosti lituje.

Mluvčí Pfizeru Chris Loder potvrdil, že firma zaúčtovala částku 2,3 miliardy dolarů do svých nákladů již v posledním čtvrtletí loňského roku. „V souvislosti s tímto urovnáním nebudou zaznamenány žádné další jednorázové náklady,“ dodal.

(KONEC CITACE Autor text Tomáš Fránek)

Nigérie žaluje výrobce léků za smrt dvou set dětí 

7. června 2007, Kamil Struha, Idnes.cz

"Klinika na severu Nigérie, kde firma Pfizer v 90. letech testovala lék proti meningitidě - Infekční klinika v provincii Kano na severu Nigérie. Právě zde farmaceutický gigant Pfizer v 90. letech testoval nový lék proti meningitidě. Nigerijská vláda po deseti letech společnost zažalovala, že přípravek zabil nejméně dvě stovky dětí."

Pokusy na dětech údajně proběhly bez informovaného souhlasu. Společnost Pfizer byla odsouzena kvůli tomuto případu v roce 2011. $175 000 (aso 4 375 000 Kč - směšná částka s ohledem k tomu o jak vážný zločin šlo.). Zdroj BBC.

 

3. AstraZeneca 

Mezinárodní výstražná zpráva o COVID-19 – Mezinárodní prohlášení zdravotníků, lékařů a vědců, které bylo zasláno vládám třiceti zemí (5. část)

"V roce 2010 byla společnosti AstraZeneca uložena pokuta ve výši 520 milionů eur za doporučení užívání neoprávněného léku."

4. Merc

Mezinárodní výstražná zpráva o COVID-19 – Mezinárodní prohlášení zdravotníků, lékařů a vědců, které bylo zasláno vládám třiceti zemí (5. část)

"V roce 2011 společnost Merck zaplatila pokutu ve výši 628,36 milionu USD za svá tvrzení a nepravdivá prohlášení o kardiovaskulární bezpečnosti svého léku." 

 

Zobrazeno 4205×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz