Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Zhodnocení: Byly opatření účinná?

6. 6. 2021 10:46
Rubrika: Statistiky | Štítky: COVID-19 , statistiky

3.12.2020 se rozvolnila opatření, připomeňme si: "Česko se po téměř dvou měsících částečně vrátí do běžného života. Vláda v neděli rozhodla, že veškerá omezující protiepidemická opatření přejdou od čtvrtka do nižšího třetího stupně. S omezeními se tak budou moci otevřít obchody, služby i restaurace." (zdroj:e15).

Měly tyto rozvolnění vliv na nárůst epidemie ILI? (ILI je v epidemiologii zkratka pro Influenza Like Ilness - tj. všechny onemocnění podobné chřipce). Odpověď: Zdá se, že neměly naprosto žádný vliv, protože graf zůstal až do 18.12. neměnný (křivka nárůstu se neměnila).

Přitom onemocnění COVID-19 se začíná projevovat mezi 3-9, resp. 12. dnem už většina nemocných má příznaky a tedy o svém onemocnění ví (vyplívá to z grafu podle studie z Cambridge). Už po 6-ti dnech téměř polovina z nově infikovaných pacientů má příznaky, takže můžeme mluvit o pozorovatelném nárustu. Mezi  4. a 5. dnem je vrchol. Pojďme se tedy podívat oficiální data z ČR:

Ke grafu jsem přidal tři vertikální šedé čáry, které označují otevření restaurací, obchodů a služeb 3.12.2020, o týden později a o 14 dnů později. Žádná změna v nárůstu nenastala.

Zobrazeno 206×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz