Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Vitamín D3 a K2 - správné dávkování

10. 6. 2021 15:57
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , imunita , vitamín D3 , vitamín K2

Hodně důležité video na téma vitamín D3 a K2.

Podle toho lékaře: K vyšším dávkám vitamínu D3 (či D2) má být brán vitamín K2 100 μg (ne víc). K2 má pomoci přesměrovat vápník z cév či ledvin. Já k tomu dodávám, že je hodně důležité nechat si změřit vitamín D3. Takže pokud například zjistíte že máte deficit 13 ng/ml tj. 32,5 μmol/L a rozhodnete se brát např. 5000 IU denně po dobu 5 měsíců, tak jednak si necháte pravidelně otestovat vápník (ideálně každý měsíc) a na konci si necháte změřit hladinu vitamínu D. Pro mě je novinka to K2. Znamenalo by to že pokud berete např. 1000 IU D3 tak berete k tomu i to 100 μg K2 (MK7). Ale ve videu je upozornění, jednak doplněk vitamínu D ve větší dávce nemohou brát lidé s onemocněním jater a vitamín K3 nemohou brát lidé, které berou léky na ředění krve, které jsou postavené na bázi K3.

 

Posílám odkaz na vitamín K3 MK7+D3, kde D3 je ve velmi malé (dětské) dávce. Tady je cena velmi nízká, takže bych se ceny asi nebál (ani toho déčka). Zároveň je to na 3 měsíce.

Můj názor (spíš doporučení) je, že pokud vám stoupne hladina vápníku na více než polovinu referenčního rozsahu, tak bych to konzultoval s lékařem jak dál.

 

K tomu doplňku se na té stránce píše:

"Doplňky vitaminu D nemusí být účinné u lidí se závažným onemocněním ledvin . Obvykle se užívá ústy. Nadměrné dávky u lidí mohou mít za následek zvracení, zácpu, slabost a zmatenost. Mezi další rizika patří ledvinové kameny. Dávky vyšší než 40 000 IU (1 000  μg) denně jsou obvykle nutné, než dojde k vysoké hladině vápníku v krvi.  Normální dávky, 800–2 000 IU denně, jsou v těhotenství bezpečné."

Zobrazeno 321×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz