Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

SARS-CoV-2 Protilátky

17. 6. 2021 0:00
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , COVID-19 , protilátky , SARS-CoV-2

OTÁZKA NA ZEPTEJTE SE VĚDCE (FB stránka):

Při hledání internetem co znamená zkratka "IgG(SP)Li" ... totiž to SP a LI jsem našel tento dokument, kde se píše pár věcí, které vyvolávají otázku... 

https://www.podivinsky.cz/wp-content/uploads/2020/11/K-posrani.pdf

1. "Výsledek protilátek proti koronavirovému S-proteinu-CoV2 IgG (SP ) Li je pozitivní. Pozitivita vyjadřuje míru protektivní imunity, avšak hladina zaručující ochranu před reinfekcí není dosud stanovena. K vyloučení zkřížené reaktivity je třeba protilátky hodnotit v kontextu s anamnézou pacienta."

Co je to ta zkřížená reaktivita?

2. "Test je pozitivní ve třídě IgG protilátek, tedy paměťových, které vám zaručují pozdější, rychlejší start imunitního systému."

Je toto pravda? Pokud vím tak imunita se skládá z protilátek a buněčné paměti a ten člověk tady plete dohromady dvě věci zcela odlišné. Pokud vím, tak buněčná imunita se testuje na nějaké univerzitě v Brně (prý vědkyně Koutná) ale neděje se to v praxi. Nebo se něco změnilo? Moje poslední informace jsou z cca z 10.2. https://radim24.signaly.cz/2102/doba-infekcnosti-jedincu-infikovanych-virem-sars-cov-2 a https://www.youtube.com/watch?v=a-VutuHM2EA

 

ODPOVĚĎ:

AUTOR: Zeptej se vědce - Tereza

Dobrý den,

Test se nejspíš zaměřoval na stanovení množství protilátek typu IgG proti proteinu Spike viru SARS-CoV2 (to jsou takovéty čuflíky na povrchu virové částice viru SARS-CoV2). Z positivního výsledku vyplývá, že paní má v krvi protilátky vázající se na tento protein, z toho lze vyvodit, že tedy v minulosti covid prodělala. Teoreticky se ještě může jednat o protilátky, které se původně vytvořily proti jinému proteinu a se spikovým proteinem reagují čistě shodou náhod pak se jedná o tzv. zkříženou reaktivitu. Ta je častá u alergií, kdy např. alergie proti burským oříškům je často dána zkříženou reaktivitou proti některým pylovým alergenům. Na počátku pandemie se zkoumala séra lidí odebraná před vypuknutím pandemie, v kterých se protilátky proti Spiku nenašly. Když se podíváte na to, jakým stylem SARS-CoV2 „kosí“ celosvětou populaci, tak je zřejmé, že prochází naivní populací (tedy populací bez předchozí imunity). Je tedy dost nepravděpodobné, že by tohle byl ten případ. Můj osobní názor je, že daná věta o zkřížené reaktivitě je jen čistě jakási pojistka testovací laboratoře či daného testu, která nabádá lidi k opatrnosti k přehnaným závěrům ohledně získané imunity.

Co se týče imunitní paměti tak ta má dvě části humorální a buněčnou. Humorální je zprostředkována B lymfocyty, které produkují protilátky; buněčná imunita je zprostředkována T lymfocyty. Protilátky (tedy ta humorální složka imunity) se dají celkem jednoduše stanovit, u T lymfocytů je to mnohem složitější a rutinní testy nejsou k dispozici. Odpovídá to na Vaši otázku?

Za celý tým odpovídala Tereza

 

Zobrazeno 326×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz