Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Neurologické poruchy hlubokého čití, neuropa­thie, neuropsychiatrické potíže z deficitu B12

8. 6. 2021 14:49
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , imunita , vitamín B12

Narazil jsem na zajimavý článek, ze kterého vyplývá, že některé příznaky známé jako následky COVIDu-19 by mohly být způsobené deficitem vitamínu B12. Co si o tom myslíte?

"Neurologické poruchy hlubokého čití, neuropa­thie, neuropsychiatrické potíže z deficitu poznávacích funkcí. Tato forma běžná u starších pacientů nad 50 let je vyvolaná porušeným vyzráváním myelinových obalů nervů, ale bývá pozorována i u mladistvých veganů. Alzheimerova choroba je také provázena sníženým HTC, kterou však ani intensivní doplnění vitaminu nedokáže odstranit. Až 30% pacientů s dia­betem II. typu při dlouhodobém podávání metforminu má snížený aktivní Cbl. Deficit vit. B12 u dětí naro­zených a kojených vegetariánskými matkami způsobí změny vývoje orgánů už v průběhu těhotenství, vz­nikají závažné poruchy psychomotorického vývoje, mozkové opoždění v poporodním období ze zpo­maleného vyzrávání nervových drah i když deficit vit. B12 u matek samotných může být při tom dlouho bezpříznakový." zdroj: https://www.vyzivaspol.cz/aktivni-vitamin-b12-holotranskobalamin-a-diagnosticky-vyznam-jeho-stanoveni/

Je možné, že by neurologické problémy postcovidových nebo i covidových pacientů byly způsobené nedostatkem vitamínu B12?

Ale aby to nebylo tak jednoduché, tak existují tři skupiny možných příčin:

"Zjednodušeně je třeba rozlišovat:

a) deficit B12 z nesprávné potravy;

b) deficit z nedostatečného vstřebávání vit. B12;

c) deficit tkáňového transportu vit. B12. Pro klinickou manifestaci pak je rozhodující věkové období, kdy de­ficit Cbl nastává a jak dlouho trvá."

zdroj: https://www.vyzivaspol.cz/aktivni-vitamin-b12-holotranskobalamin-a-diagnosticky-vyznam-jeho-stanoveni/

Zobrazeno 306×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz