Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Je vitamin D škodlivý bez vitaminu K?

13. 6. 2021 15:45
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , imunita , vitamín D3 , vitamín K

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-and-vitamin-k

Autor: Atli Arnarson BSc, PhD - 4. března 2017

 

Příjem dostatečného množství vitaminu D a vitaminu K je nezbytný pro vaše zdraví.

Některé zdroje však tvrdí, že doplňování vitaminu D je škodlivé, pokud máte nízký obsah vitamínu K.

Jaká je tedy pravda? Tento článek se zabývá vědou za těmito tvrzeními.

 

Co jsou vitamíny D a K?

Vitamin D a vitamin K jsou základní živiny rozpustné v tucích .

Obecně jsou nejhojnější v potravinách s vysokým obsahem tuku a jejich absorpce do krve se zvyšuje, když jsou konzumovány tukem.

Vitamin D, který se často nazývá „sluneční svit“, je hojně obsažen v tučných rybách a rybím oleji, ale je také produkován pokožkou, když je vystaven slunečnímu záření.

Jednou z hlavních funkcí vitaminu D je podporovat vstřebávání vápníku a udržovat odpovídající hladinu vápníku v krvi. Nedostatek vitaminu D může dojít ke ztrátě kostní hmoty.

Vitamin K se nachází v listové zelenině, fermentovaných luštěninách a zelenině, stejně jako v některých tučných potravinách pocházejících ze zvířat, jako je vaječný žloutek, játra a sýr.

Je nezbytný pro srážení krve a podporuje akumulaci vápníku ve vašich kostech a zubech.

Souhrn:

Vitamíny D a K jsou živiny rozpustné v tucích, které hrají zásadní roli v metabolismu vápníku ve vašem těle.

Vitamíny D a K pracují jako tým

Pokud jde o metabolismus vápníku, vitamíny D a K spolupracují. Oba hrají důležitou roli.

Role vitaminu D

Jednou z hlavních funkcí vitaminu D je udržovat adekvátní hladinu vápníku v krvi.

Existují dva způsoby, jak toho může vitamin D dosáhnout:

  • Zlepšení vstřebávání vápníku: Vitamin D zvyšuje vstřebávání vápníku z jídla, které jíte ( 1 ).
  • Užívání vápníku z kostí: Když nespotřebujete dostatek vápníku, udržuje si vitamin D hladinu v krvi tím, že čerpá hlavní přísun vápníku v těle - vaše kosti ( 2 ).

Udržování adekvátní hladiny vápníku v krvi je zásadní. I když je vápník nejlépe známý svou rolí ve zdraví kostí , má v těle mnoho dalších životně důležitých funkcí ( 3 ).

Během období nedostatečného příjmu vápníku nemá vaše tělo jinou možnost, než využít zásoby vápníku v kostech, i když to může časem způsobit úbytek kostní hmoty a osteoporózu.

 

Doplňky 101: Vitamin D

Role vitaminu K.

Jak již bylo zmíněno výše, vitamin D zajišťuje, že hladiny vápníku v krvi jsou dostatečně vysoké, aby splňovaly požadavky vašeho těla.

Vitamin D však plně nekontroluje, kde vápník ve vašem těle končí. To je místo, kde vstupuje vitamin K.

Vitamin K reguluje vápník ve vašem těle nejméně dvěma způsoby:

  • Podporuje kalcifikaci kostí: Vitamin K aktivuje osteokalcin, bílkovinu, která podporuje akumulaci vápníku ve vašich kostech a zubech ( 4 ).
  • Snižuje kalcifikaci měkkých tkání: Vitamin K aktivuje matricový GLA protein, který zabraňuje hromadění vápníku v měkkých tkáních, jako jsou ledviny a krevní cévy ( 5 , 6 ).

V tomto okamžiku několik kontrolovaných studií na lidech zkoumalo účinky doplňků vitaminu K na kalcifikaci krevních cév, ale probíhá ještě více studií ( 7 , 8 , 9 ).

Kalcifikace krevních cév se podílí na vývoji chronických onemocnění, jako je onemocnění srdce a ledvin ( 10 , 11 , 12 ).

Souhrn:

Jednou z hlavních funkcí vitaminu D je zajistit odpovídající hladinu vápníku v krvi. Vitamin K podporuje akumulaci vápníku v kostech a snižuje jeho akumulaci v měkkých tkáních, jako jsou krevní cévy.

Je vitamin D škodlivý bez vitaminu K?

Někteří lidé se obávají, že vysoký příjem vitaminu D může podporovat kalcifikaci krevních cév a srdeční onemocnění u těch, kteří mají nízký obsah vitaminu K.

Několik důkazů tuto myšlenku částečně podporuje:

  • Toxicita vitaminu D způsobuje hyperkalcémii: Jedním z příznaků extrémně vysokých hladin vitaminu D (toxicita) je hyperkalcémie, stav charakterizovaný nadměrně vysokou hladinou vápníku v krvi ( 13 ).
  • Hyperkalcémie vede ke kalcifikaci krevních cév (BVC): Při hyperkalcémii jsou hladiny vápníku a fosforu tak vysoké, že se fosforečnan vápenatý začne hromadit ve výstelce cév.
  • BVC je spojena se srdečními chorobami: Podle odborníků je kalcifikace krevních cév jednou z hlavních základních příčin srdečních onemocnění ( 14 , 15 ).
  • Nedostatek vitaminu K je spojen s BVC: Pozorovací studie spojily nízké hladiny vitaminu K se zvýšeným rizikem kalcifikace krevních cév ( 16 ).
  • Vysokodávkové doplňky vitaminu K zabránily BVC u zvířat: Řízená studie na potkanech s vysokým rizikem kalcifikace ukázala, že vysokodávkovaný doplněk vitaminu K2 zabránil BVC ( 17 ).
  • Doplňky vitaminu K mohou snížit BVC u lidí: Jedna kontrolovaná studie u starších lidí ukázala, že doplňování 500 mcg vitaminu K1 každý den po dobu tří let zpomalilo BVC o 6% ( 18 ).
  • Vysoký příjem vitaminu K může snížit riziko srdečních onemocnění: Lidé, kteří ze své stravy získávají vysoké množství vitaminu K2, mají snížené riziko kalcifikace krevních cév a srdečních onemocnění ( 19 , 20 , 21 ).

Jednoduše řečeno, toxicita vitaminu D může způsobit kalcifikaci krevních cév, zatímco vitamin K může pomoci tomu zabránit.

Ačkoli se tyto řetězce důkazů mohou zdát dostatečně podpůrné, stále chybí několik dílků skládačky.

I když extrémně vysoké dávky vitaminu D mohou vést k nebezpečně vysokým hladinám vápníku a kalcifikaci krevních cév, stále není jasné, zda jsou dlouhodobě škodlivé nižší dávky vitaminu D ( 13 , 22 , 23 ).

V roce 2007 navrhl jeden odborník na výživu, že vysoké dávky vitaminu D mohou vitamin K vyčerpat a potenciálně způsobit nedostatek vitaminu K. Než bude možné plně potvrdit platnost této teorie, je zapotřebí dalšího výzkumu ( 24 ).

Žádné přesvědčivé důkazy neprokazují, že mírné množství vitaminu D je škodlivé bez adekvátního příjmu vitaminu K. Výzkum však pokračuje a v blízké budoucnosti by se obraz mohl vyjasnit.

Souhrn:

Vědci nevědí, zda je vysoký příjem vitaminu D škodlivý, když je příjem vitaminu K nedostatečný. Důkazy naznačují, že by to mohlo být znepokojivé, ale v tomto okamžiku nelze dosáhnout konečného závěru.

Zobrazeno 452×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz