Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Jaká imunita je silnější? Ta po nemoci nebo po vakcíně? Reinfekce.

18. 6. 2021 6:10
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , imunita , vakcíny , reinfekce

25.3. na Novinkách.cz vyšel článek od Angeliky Bazalové, která měla rozhovor s Imunologem Mudr. Thonem, Ph.D. Celý článek na Novinkách.

Je namístě obava, že současné vakcíny už nebudou proti některým známým mutacím dost účinné? Mají se lidé obávat, že je vakcína ne­ochrání? A co ti, kteří prodělali onemocnění? Jsou na tom v tomto směru hůře, či lépe?

"Lidé, kteří onemocnění prodělali, vytvářejí imunitní odpověď proti všem komponentám viru. Nikoliv jen proti jedné jeho části, jednomu antigenu. Pravděpodobnost, že by se virus změnil tak, že by ho organismus, který se s ním už jednou potkal, nepoznal, je v takovém případě poměrně malá. Takže lidé, kteří nemoc prodělali, by měli být poměrně dobře chráněni i proti mutacím.

Poněkud jiná situace je u lidí, kteří imunitu nabyli díky vakcíně. Při očkování genetickou vakcínou je totiž imunitnímu systému představen nikoliv virus celý, jako při infekci, ale jen jeho malá část, v našem případě ten takzvaný S protein, který pomáhá viru „odemknout“ buňku.

Samozřejmě že pokud by se nějaká významná změna ode­hrála právě v této části antigenu, pak by schopnost protilátek navázat se na něj mohla být 
oslabena, či dokonce znemožněna. Zatím ale, pokud vím, k tak dramatické mutaci nedošlo a stále lze předpokládat, že vakcíny účinné jsou, i když jejich účinnost může být kvůli změnám na S proteinu o něco nižší. Ale proti těžkým průběhům vakcíny dokážou chránit i nadále."

Mudr. Thon tedy připouští, že vakcíny mají nižší účinnost, což znamená, že imunita získaná vakcínou je nižší než imunita získaná proděláním nemoci. Ovšem, to neznamená, že člověk, který nemoc prodělal, nemůže znovu onemocnět. Po onemocnění je totiž tělo vyčerpané a je třeba doplnit živiny. Tedy pokud pacient nedoplní živiny tak může znovu onemocnět, ale neonemocní na ten stejný vir. Může nastat situace, že buď nebyl zcela uzdraven (zbaven viru) a tento se znovu projeví anebo situace, kdy viru už doopravdy zbaven byl, ale nakazil se jinou variantou viru (mutací), nejde tedy skutečně o reinfekci stejným virem.

Zobrazeno 341×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz