Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Vstřebatelnost vitamínu B12 - optimální a maximální dávka doplňku

22. 5. 2021 19:10
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , imunita , vitamín B12

Toto je výborný článek (zdroj): https://juniperpublishers.com/argh/ARGH.MS.ID.555862.php

Původní název: Ensuring Adequate Vitamin B12 Status on a Plant-Based Diet

Autoři: Stewart D Rose* and Amanda J Strombom, 1Plant-Based Diets in Medicine, USA

Odevzdáno: 7. květen 2019

Zveřejněno: July 09, 2019

Úprava: Článek byl zkrácen

 

Přibližně 56% perorální dávky 1 μg vitaminu B12 je absorbováno, ale absorpce drasticky klesá, když je překročena kapacita vnitřního faktoru (při 1–2 μg vitaminu B12) [10]. Po dosažení věku 50 let se množství vnitřního faktoru snižuje, což u mnoha seniorů vede k malabsorpci. Přibližně 1% perorálního vitaminu B12 však může být pasivně absorbováno bez přítomnosti vnitřního faktoru [8,9]. Například u zdravých lidí je ve skutečnosti absorbováno pouze asi 5 mikrogramů 500 mikrogramů perorálního doplňku [10].

Zdá se, že biologická dostupnost sublingválního (kápnutého či vloženého pod jazyk, pozn. překl.) vitaminu B12 je ekvivalentní s orálním vitaminem B12, ale neexistují důkazy o tom, že by sublingvální podání mělo oproti perorálním přípravkům nějakou výhodu [11]. Vzhledem k nižším nákladům a snadnému podání perorálního vitaminu B12 by to mohlo být rozumnou volbou pro náhradu u mnoha pacientů [12].

Bylo prokázáno, že vitamin B12 je bezpečný v dávkách až 1 000násobku doporučené dietní dávky a je bezpečný v těhotenství [5]. Lékařský institut (IOM) nestanovil horní limit pro vitamin B12 kvůli jeho nízkému potenciálu toxicity. IOM uvádí, že „žádné nežádoucí účinky nebyly spojeny s nadměrným příjmem vitaminu B12 z potravy a doplňků stravy u zdravých jedinců“ [5]. Zjištění z intervenční studie tyto závěry podporují. Ve studii HOPE 2 nezpůsobovala suplementace vitaminu B12 (v kombinaci s kyselinou listovou a vitaminem B6) žádné závažné nežádoucí účinky, pokud byla podávána v dávkách 1,0 mg po dobu 5 let [13].

(zkráceno, pozn. překl.)

DISKUSE

(zkráceno, pozn. překl.)

500 μg a 1000 μg vitaminu B12 doplňky, stejně jako menší dávky, jsou široce dostupné a cenově dostupné a mohou být použity k prevenci nebo léčbě nedostatku, bez ohledu na etiologii, bez nutnosti intramuskulárních injekcí. Vzhledem k výjimečně nízké toxicitě lze vitamin B12 předepisovat ve velkorysých dávkách, pokud to lékař považuje za nejlepší chybovat na straně bezpečnosti u pacienta.

Zobrazeno 376×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz