Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Vliv glukokortikosteroidů na snížení hladin 25(OH)D (vitamínu D)

18. 5. 2021 21:50

Část studie "Asociace užívání glukokortikoidů a nízkých hladin 25-hydroxyvitaminu D: Výsledky Národního průzkumu zdraví a výživy (NHANES): 2001–2006" z části Diskuse

Zvěřejněno: 28. září 2011

Autor: Endoktrinní společnost, Amy L. Skversky , Juhi Kumar , Matthew K. Abramowitz , Frederick J. Kaskel a Michal L. Melamed

zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3232615/

Úpravy: odkazy jsem odstranil, zde zveřejněna jen část Diskuse

Poznámka: Pro snazší pochopení článku může být dobré podívat se na článek O déčku odborně.

 

Předkládaná zjištění jsou v souladu s výsledky nedávných menších studií v oblastech pulmonologie, gastroenterologie a revmatologie, které zjistily souvislost mezi užíváním steroidů a nízkými hladinami 25 (OH) D. Ve kohortní studii u 124 žen se systémovým lupus erythematodes Toloza et al. prokázali multivariabilní logistickou regresí, že kumulativní expozice glukokortikoidům byla významně spojena s nízkými hladinami 25(OH)D ( P = 0,03) při úpravě podle etnického původu, sezóny a sérového kreatininu. Sentongo a kol. prokázali, že u 112 dětí, dospívajících a mladých dospělých s Crohnovou chorobou byl nedostatek vitaminu D spojován se zimním obdobím, afroamerickým etnikem, Crohnovou chorobou omezenou na horní část gastrointestinálního traktu a velikostí celoživotního vystavení léčbě glukokortikoidy ( 23,7 ± 13,5 ve srovnání s 17,5 ± 12,2 mg/d glukokortikoidy; P = 0,05). Ve studii se 100 astmatickými dětmi vykázalo užívání inhalačních steroidů ( P = 0,05), perorálních steroidů ( P = 0,02) a celkové dávky steroidů ( P = 0,001) významné inverzní korelace s hladinami vitaminu D v séru.

Mechanismus účinku glukokortikoidů a jeho souvislost s nedostatkem vitaminu D není zcela objasněna. Je známo, že glukokortikoidy zvyšují resorpci kostí, snižují tvorbu kostí, snižují střevní absorpci vápníku a zvyšují vylučování vápníku močí. Podání glukokortikoidů potkanům s nedostatkem vitaminu D nemá vliv na rychlost přeměny fyziologické dávky 25(OH)D na 1,25-dihydroxyvitamin D [1,25(OH)2D]. V roce 2000 Akeno a kol. prokázali, že dexamethason zvyšuje renální expresi vitaminu D-24-hydroxylázy, což zase degraduje metabolity vitaminu D, jako je 25(OH)D a 1,25(OH)2D. Tato stejná skupina poté použila zavedenou renální buňku linka, LLC-PK 1 buňky, a UMR-106 osteoblastům podobných buněk, které prokázaly, že buňky ošetřené s 1,25(OH)2D vyjádřeno 24 hydroxylázy mRNA a že léčba s dexamethasonem po dobu 24 hodin výrazně zvýšenou hojnost 24-hydroxylázy mRNA. Tato zvýšená exprese mRNA 24-hydroxylázy stimulovaná glukokortikoidy byla zcela zrušena přidáním cykloheximidu, inhibitoru syntézy proteinů. Naposledy v roce 2010 Dhawan a Christakos prokázali, že prostřednictvím nového mechanismu funkční spolupráce receptorů glukokortikoidů, C/EBPβ a VDR, glukokortikoidy přímo zvyšují transkripci 24-hydroxylázy. V souhrnu se ukazuje, že steroidy mohou zvýšit inaktivaci 25(OH)D zvýšenou regulací aktivity 24-hydroxylázy.

Rozšířením současných klinických a experimentálních údajů podporujících souvislost mezi užíváním glukokortikoidů a nedostatkem vitaminu D jsme v národně reprezentativním vzorku dětí a dospělých v USA prokázali, že mezi nimi existuje statisticky významná souvislost. Je pravděpodobné, že ti účastníci, kteří uváděli užívání steroidů, trpěli chronickým onemocněním, které může být spojeno se špatnou výživou, sníženou spotřebou vitaminu D a potravin bohatých na vápník, stejně jako sníženou expozicí slunci z důvodu nedostatku vnější fyzické aktivity. tito účastníci měli zvýšené riziko nedostatku vitaminu D. Avšak i při úpravách na dny zmeškané ze školy nebo práce, užívání jakýchkoli léků a eGFR zůstalo užívání glukokortikoidů nezávisle na sobě spojeno se závažným nedostatkem vitaminu D.

Ačkoli výsledky této studie z analýzy NHANES 2001–2006 a replikované v NHANES III, reprezentativních vzorcích populace USA, mohou mít široké důsledky, má naše studie několik důležitých omezení. Jsme omezeni nedostatkem informací o několika potenciálních důležitých zmatcích, včetně sezóny měření 25(OH)D, zeměpisné šířky domovů účastníků, důvodu užívání glukokortikoidů a kumulativní dávky glukokortikoidů. Přestože NHANES 2001–2006 poskytuje některé z nejlepších a nejnovějších odhadů prevalence chronických onemocnění, tato studie využívá návrh průřezové studie, a proto je třeba při zvažování směru asociací postupovat opatrně a jako v každém observační studie, kauzalitu nelze určit. Navzdory průřezové povaze studie je velikost souboru studijní kohorty větší než jakákoli dříve hlášená studie zkoumající užívání steroidů a hladiny vitaminu D. To nám umožnilo kontrolovat nejrůznější zmatky, včetně demografických údajů, stravovacích faktorů a skóre obezity, které byly všechny shromažďovány standardizovaným způsobem.

Tato aktuální studie naznačuje, že užívání steroidů je spojeno se závažným nedostatkem 25(OH)D. Obecně se uznává, že hladiny 25(OH)D v séru nižší než 10 ng/ml jsou spojeny s klinickou myopatií, osteomalací a křivicí. Proto je rozumné věnovat se problému nedostatku vitaminu D v běžné populaci, ale ještě více u těch, kteří užívají glukokortikoidy, a jsou proto vystaveni vyššímu riziku nedostatku vitaminu D a jeho možných následků.

 

Zobrazeno 314×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz