Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Sýry - množství vápníku, soli a tuku v sýrech a tvarohu

21. 5. 2021 0:09
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , sýry , vápník , sůl

Sýry, Tvarohy

Uspořádání podle množství vápníku

Druh sýra (deklarovaná tučnost)BílkovinyTukyVápníkSůl (NaCl)SušinaTuk v sušině (tvs, %)Energie
(g)(g)(g)(mg)(kJ/kcal)   
Parmezán (32 %)35,625,81290270,436,61634/389
Ementál (45 %)27,829,311800,863,646,11617/386
Gouda (48 %)2729,68402,5;59,849,51615/385
Čedar (48 %)26,6328201,86350,81655/394
Eidam (30 %)27177901,755,230,81125/268
Tylžský sýr (45 %)26,327,77001,75451,81499/357
Máslový sýr -Zlato (50 %)2227001,75451,81449/342
Plísňový sýr – Niva (50 %)21,129,85263,557,252,11542/368
Camembert – Hermelín (45 %)20,121,84701,84746,41225/293
Tavený sýr (45 %)16,521,7300-43,749,71165/280
Čerstvý sýr7,83,2118-1422,9310/74
Tvaroh měkký tučný (40 %)11,111,495-26,543701/167
Tvaroh měkký nízkotučný13,50,392-18,71,6232/77

Uspořádání podle množství tuku

Druh sýra (deklarovaná tučnost)BílkovinyTukyVápníkSůl (NaCl)SušinaTuk v sušině (tvs, %)Energie
(g)(g)(g)(mg)(kJ/kcal)   
Čedar (48 %)26,6328201,86350,81655/394
Plísňový sýr – Niva (50 %)21,129,85263,557,252,11542/368
Gouda (48 %)2729,68402,5;59,849,51615/385
Ementál (45 %)27,829,311800,863,646,11617/386
Tylžský sýr (45 %)26,327,77001,75451,81499/357
Parmezán (32 %)35,625,81290270,436,61634/389
Camembert – Hermelín (45 %)20,121,84701,84746,41225/293
Tavený sýr (45 %)16,521,7300-43,749,71165/280
Eidam (30 %)27177901,755,230,81125/268
Tvaroh měkký tučný (40 %)11,111,495-26,543701/167
Čerstvý sýr7,83,2118-1422,9310/74
Máslový sýr -Zlato (50 %)2227001,75451,81449/342
Tvaroh měkký nízkotučný13,50,392-18,71,6232/77

Uspořádání podle množství tuku v sušině

Druh sýra (deklarovaná tučnost)BílkovinyTukyVápníkSůl (NaCl)SušinaTuk v sušině (tvs, %)Energie
(g)(g)(g)(mg)(kJ/kcal)   
Plísňový sýr – Niva (50 %)21,129,85263,557,252,11542/368
Tylžský sýr (45 %)26,327,77001,75451,81499/357
Máslový sýr -Zlato (50 %)2227001,75451,81449/342
Čedar (48 %)26,6328201,86350,81655/394
Tavený sýr (45 %)16,521,7300-43,749,71165/280
Gouda (48 %)2729,68402,5;59,849,51615/385
Camembert – Hermelín (45 %)20,121,84701,84746,41225/293
Ementál (45 %)27,829,311800,863,646,11617/386
Tvaroh měkký tučný (40 %)11,111,495-26,543701/167
Parmezán (32 %)35,625,81290270,436,61634/389
Eidam (30 %)27177901,755,230,81125/268
Čerstvý sýr7,83,2118-1422,9310/74
Tvaroh měkký nízkotučný13,50,392-18,71,6232/77

Uspořádání podle množství soli

Druh sýra (deklarovaná tučnost)BílkovinyTukyVápníkSůl (NaCl)SušinaTuk v sušině (tvs, %)Energie
(g)(g)(g)(mg)(kJ/kcal)   
Čerstvý sýr7,83,2118-1422,9310/74
Tvaroh měkký nízkotučný13,50,392-18,71,6232/77
Tvaroh měkký tučný (40 %)11,111,495-26,543701/167
Tavený sýr (45 %)16,521,7300-43,749,71165/280
Plísňový sýr – Niva (50 %)21,129,85263,557,252,11542/368
Gouda (48 %)2729,68402,5;59,849,51615/385
Parmezán (32 %)35,625,81290270,436,61634/389
Čedar (48 %)26,6328201,86350,81655/394
Camembert – Hermelín (45 %)20,121,84701,84746,41225/293
Eidam (30 %)27177901,755,230,81125/268
Tylžský sýr (45 %)26,327,77001,75451,81499/357
Máslový sýr -Zlato (50 %)2227001,75451,81449/342
Ementál (45 %)27,829,311800,863,646,11617/386

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92087.aspx

Tavené sýry prý obsahují hodně soli (asi aby déle vydržely, když jsou trvanlivé), ale nevím, nenašel jsem k tomu tvrzení žádné data (nejspíš kontaktuji ministerstvo zdravotnictví nebo nějaký kontakt na té stránce o bezpečnosti potravin).

Příklad

Sýr gouda (na dva krajíce chleba => 58g sýru). 840 mg/100*58g = 487 mg vápníku. "Přitom doporučená denní dávka vápníku činí 800 mg, literatura pak doporučuje u některých skupin až dvojnásobek. Vyšší potřebu mají děti a mladiství, těhotné ženy nebo staří lidé." zdroj.

Taktéž dva krajíce chleba namazané jedním balením sýru Prezident (Mlékárna Klatovy) (50g) by snad mohlo odpovídat 300mg/100*50g = 150g vápníku.

 

Související - fosfor v potravinách

Mezi hlavní zdroje fosforu patří tvrdé sýry, ale i jiné potraviny, viz tabulka zde:

https://www.nephrocare.cz/fileadmin/user_upload/documents/cz/Hodnoty_fosforu_01.pdf

nebo stručnější opis z výše uvedeného odkazu zde.

Zobrazeno 1288×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz