Druh sýra (deklarovaná tučnost) | Bílkoviny | Tuky | Vápník | Sůl (NaCl) | Sušina | Tuk v sušině (tvs, %) | Energie |
(g) | (g) | (g) | (mg) | (kJ/kcal) | |||
Parmezán (32 %) | 35,6 | 25,8 | 1290 | 2 | 70,4 | 36,6 | 1634/389 |
Ementál (45 %) | 27,8 | 29,3 | 1180 | 0,8 | 63,6 | 46,1 | 1617/386 |
Gouda (48 %) | 27 | 29,6 | 840 | 2,5 | ;59,8 | 49,5 | 1615/385 |
Čedar (48 %) | 26,6 | 32 | 820 | 1,8 | 63 | 50,8 | 1655/394 |
Eidam (30 %) | 27 | 17 | 790 | 1,7 | 55,2 | 30,8 | 1125/268 |
Tylžský sýr (45 %) | 26,3 | 27,7 | 700 | 1,7 | 54 | 51,8 | 1499/357 |
Máslový sýr -Zlato (50 %) | 22 | 2 | 700 | 1,7 | 54 | 51,8 | 1449/342 |
Plísňový sýr – Niva (50 %) | 21,1 | 29,8 | 526 | 3,5 | 57,2 | 52,1 | 1542/368 |
Camembert – Hermelín (45 %) | 20,1 | 21,8 | 470 | 1,8 | 47 | 46,4 | 1225/293 |
Tavený sýr (45 %) | 16,5 | 21,7 | 300 | - | 43,7 | 49,7 | 1165/280 |
Čerstvý sýr | 7,8 | 3,2 | 118 | - | 14 | 22,9 | 310/74 |
Tvaroh měkký tučný (40 %) | 11,1 | 11,4 | 95 | - | 26,5 | 43 | 701/167 |
Tvaroh měkký nízkotučný | 13,5 | 0,3 | 92 | - | 18,7 | 1,6 | 232/77 |
Druh sýra (deklarovaná tučnost) | Bílkoviny | Tuky | Vápník | Sůl (NaCl) | Sušina | Tuk v sušině (tvs, %) | Energie |
(g) | (g) | (g) | (mg) | (kJ/kcal) | |||
Čedar (48 %) | 26,6 | 32 | 820 | 1,8 | 63 | 50,8 | 1655/394 |
Plísňový sýr – Niva (50 %) | 21,1 | 29,8 | 526 | 3,5 | 57,2 | 52,1 | 1542/368 |
Gouda (48 %) | 27 | 29,6 | 840 | 2,5 | ;59,8 | 49,5 | 1615/385 |
Ementál (45 %) | 27,8 | 29,3 | 1180 | 0,8 | 63,6 | 46,1 | 1617/386 |
Tylžský sýr (45 %) | 26,3 | 27,7 | 700 | 1,7 | 54 | 51,8 | 1499/357 |
Parmezán (32 %) | 35,6 | 25,8 | 1290 | 2 | 70,4 | 36,6 | 1634/389 |
Camembert – Hermelín (45 %) | 20,1 | 21,8 | 470 | 1,8 | 47 | 46,4 | 1225/293 |
Tavený sýr (45 %) | 16,5 | 21,7 | 300 | - | 43,7 | 49,7 | 1165/280 |
Eidam (30 %) | 27 | 17 | 790 | 1,7 | 55,2 | 30,8 | 1125/268 |
Tvaroh měkký tučný (40 %) | 11,1 | 11,4 | 95 | - | 26,5 | 43 | 701/167 |
Čerstvý sýr | 7,8 | 3,2 | 118 | - | 14 | 22,9 | 310/74 |
Máslový sýr -Zlato (50 %) | 22 | 2 | 700 | 1,7 | 54 | 51,8 | 1449/342 |
Tvaroh měkký nízkotučný | 13,5 | 0,3 | 92 | - | 18,7 | 1,6 | 232/77 |
Druh sýra (deklarovaná tučnost) | Bílkoviny | Tuky | Vápník | Sůl (NaCl) | Sušina | Tuk v sušině (tvs, %) | Energie |
(g) | (g) | (g) | (mg) | (kJ/kcal) | |||
Plísňový sýr – Niva (50 %) | 21,1 | 29,8 | 526 | 3,5 | 57,2 | 52,1 | 1542/368 |
Tylžský sýr (45 %) | 26,3 | 27,7 | 700 | 1,7 | 54 | 51,8 | 1499/357 |
Máslový sýr -Zlato (50 %) | 22 | 2 | 700 | 1,7 | 54 | 51,8 | 1449/342 |
Čedar (48 %) | 26,6 | 32 | 820 | 1,8 | 63 | 50,8 | 1655/394 |
Tavený sýr (45 %) | 16,5 | 21,7 | 300 | - | 43,7 | 49,7 | 1165/280 |
Gouda (48 %) | 27 | 29,6 | 840 | 2,5 | ;59,8 | 49,5 | 1615/385 |
Camembert – Hermelín (45 %) | 20,1 | 21,8 | 470 | 1,8 | 47 | 46,4 | 1225/293 |
Ementál (45 %) | 27,8 | 29,3 | 1180 | 0,8 | 63,6 | 46,1 | 1617/386 |
Tvaroh měkký tučný (40 %) | 11,1 | 11,4 | 95 | - | 26,5 | 43 | 701/167 |
Parmezán (32 %) | 35,6 | 25,8 | 1290 | 2 | 70,4 | 36,6 | 1634/389 |
Eidam (30 %) | 27 | 17 | 790 | 1,7 | 55,2 | 30,8 | 1125/268 |
Čerstvý sýr | 7,8 | 3,2 | 118 | - | 14 | 22,9 | 310/74 |
Tvaroh měkký nízkotučný | 13,5 | 0,3 | 92 | - | 18,7 | 1,6 | 232/77 |
Druh sýra (deklarovaná tučnost) | Bílkoviny | Tuky | Vápník | Sůl (NaCl) | Sušina | Tuk v sušině (tvs, %) | Energie |
(g) | (g) | (g) | (mg) | (kJ/kcal) | |||
Čerstvý sýr | 7,8 | 3,2 | 118 | - | 14 | 22,9 | 310/74 |
Tvaroh měkký nízkotučný | 13,5 | 0,3 | 92 | - | 18,7 | 1,6 | 232/77 |
Tvaroh měkký tučný (40 %) | 11,1 | 11,4 | 95 | - | 26,5 | 43 | 701/167 |
Tavený sýr (45 %) | 16,5 | 21,7 | 300 | - | 43,7 | 49,7 | 1165/280 |
Plísňový sýr – Niva (50 %) | 21,1 | 29,8 | 526 | 3,5 | 57,2 | 52,1 | 1542/368 |
Gouda (48 %) | 27 | 29,6 | 840 | 2,5 | ;59,8 | 49,5 | 1615/385 |
Parmezán (32 %) | 35,6 | 25,8 | 1290 | 2 | 70,4 | 36,6 | 1634/389 |
Čedar (48 %) | 26,6 | 32 | 820 | 1,8 | 63 | 50,8 | 1655/394 |
Camembert – Hermelín (45 %) | 20,1 | 21,8 | 470 | 1,8 | 47 | 46,4 | 1225/293 |
Eidam (30 %) | 27 | 17 | 790 | 1,7 | 55,2 | 30,8 | 1125/268 |
Tylžský sýr (45 %) | 26,3 | 27,7 | 700 | 1,7 | 54 | 51,8 | 1499/357 |
Máslový sýr -Zlato (50 %) | 22 | 2 | 700 | 1,7 | 54 | 51,8 | 1449/342 |
Ementál (45 %) | 27,8 | 29,3 | 1180 | 0,8 | 63,6 | 46,1 | 1617/386 |
Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92087.aspx
Tavené sýry prý obsahují hodně soli (asi aby déle vydržely, když jsou trvanlivé), ale nevím, nenašel jsem k tomu tvrzení žádné data (nejspíš kontaktuji ministerstvo zdravotnictví nebo nějaký kontakt na té stránce o bezpečnosti potravin).
Sýr gouda (na dva krajíce chleba => 58g sýru). 840 mg/100*58g = 487 mg vápníku. "Přitom doporučená denní dávka vápníku činí 800 mg, literatura pak doporučuje u některých skupin až dvojnásobek. Vyšší potřebu mají děti a mladiství, těhotné ženy nebo staří lidé." zdroj.
Taktéž dva krajíce chleba namazané jedním balením sýru Prezident (Mlékárna Klatovy) (50g) by snad mohlo odpovídat 300mg/100*50g = 150g vápníku.
Mezi hlavní zdroje fosforu patří tvrdé sýry, ale i jiné potraviny, viz tabulka zde:
https://www.nephrocare.cz/fileadmin/user_upload/documents/cz/Hodnoty_fosforu_01.pdf
nebo stručnější opis z výše uvedeného odkazu zde.
Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.