Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Poznámky o vitamínu B

14. 5. 2021 21:55
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví

Tento článek jsou jen moje dočasné poznámky... Proto to raději nečtěte... Ale pokud vás to zajímá, tak to sledujte protože to teprve píšu a mohu to psát a doplňovat několik dnů.

 

B2 riboflavin - má klíčovou úlohu v oxidačním metabolismu. Seboroická dermatitída je považována za příznak deficitu B2.

 

ZDROJ:

V malém množství se vyskytuje v mnoha potravinách. Hlavním zdrojem jsou maso, mléko a mléčné produkty. Dobrým zdrojem jsou rovněž ryby, vnitřnosti, zelenina, vejce a celozrnné obilniny. Vymíláním mouky se odstraní většina vitaminu B2, proto jsou v některých zemích (např. USA) potraviny z obilovin vitaminem B2 fortifikovány.

 

B3 niacin = nikotinamid + kyselina nikotinová. Je součástí koenzymů označovaných jako NAD+ a NADP+. 

ZDROJ: maso, ryby, obiloviny. Příjem B3 by neměl překročit 35 mg/kg/den.

 

NAD: Co znamená ta zkratka?

N - nikotinamid, zvaný také niacinamid, či amid kyseliny nikotinové, vitamín PP

A - adenin

D - dinukleotid(e)  ... Dinukleotid je sloučenina složená ze dvou nukleotidů.

P - phosphate (fostát)

 

NAD

NAD se označuje vzorcem C21H27N7O14P2.

Nikotinamidadenindinukleotid, zkráceně NAD, je koenzym skládající se z nikotinamidu, adeninu, dvou molekul ribosy a dvou fosfátů, jež jsou navzájem propojeny jako nukleotidy 

 

Nikotinamid

N = C6H6N2O

Nikotinamid je ve vodě rozpustný vitamín ze skupiny vitamínu B, totiž ze skupiny B3.

Nikotinová kyselina, též známá jako niacin, je v organismu konvertována na nikotinamid, a tak obě sloučeniny z hlediska vitamínů fungují zcela shodně, ačkoliv nikotinamid nemá stejné farmakologické a toxické účinky jako niacin. Vitamín B3 (též vitamín PP - protipellagrový vitamín) se skládá z kyseliny nikotinové, odpovídajících amidů, nikotinamidu, stejně tak jako z komplexnějších amidů a řady esterů (zdroj wikipedia).

Nikotinamid neredukuje cholesterol.

Nikotinamid je složkou nikotinamidadenindinukleotidu (NADH), důležitého koenzymu účastnícího se energetického metabolismu v těle.(zdroj wikipedia) 

 

Kyselina nikotinová

Pozn. HDL cholesterol je označován jako "dobrý" či "hodný", kdežto LDL je ten "zlý".

Kyselina nikotinová (niacin) a její deriváty se využívají k léčbě hyperlipidémií. Inhibují sekreci VLDL (Very Low Density Lipoprotein) z jater a zvyšuje aktivitu periferní lipoproteinové lipázy. To vede ke snížení cirkulujících VLDL (tedy TAG) a následně i LDL (low density lipoprotein - cholesterol). V tukové tkáni naopak blokuje intracelulární lipázu, tedy uvolnění MK (mastných kyselin) ze zásob, což dále sníží přívod TAG (triacylglycerodů) do jater a redukuje syntézu VLDL. (zdroj: wikiskripta)

Vztah mezi cholesterolem a vitamínem D

Cholesterol je prekurzorem pro syntézu vitaminu D. Ten je přítomen i přímo v potravě. Inhibice syntézy cholesterolu může způsobit deficit vit. D. Cholesterol je často ve stravě společně s vitaminem D, tudíž nízkocholesterolová dieta může vést k hypovitaminóze. (zdroj: wikiskripta)

Výsledek obrázku pro vitamin D cholesterolu Vitamin D je spojen s cholesterolem, protože potřebujeme cholesterol v našich buňkách kůže, abychom mohli vitamín D vyrábět ze slunečního záření. Vitamin D se později znovu transformuje v játrech a ledvinách, ale pro první krok je zapotřebí cholesterol. (zdroj: heartuk.org.uk)

Populační studie ukazují, že lidé s nižšími hladinami vitaminu D mají větší pravděpodobnost vysokého cholesterolu, i když to neprokazuje vztah „příčiny a následku“. Jedna studie z roku 2012 zjistila, že doplňky vitaminu D nemají alespoň v krátkodobém horizontu žádné účinky na snížení hladiny cholesterolu. (zdroj: healthline.com)

Zdá se, že suplementace vitaminu D má příznivý účinek na snižování hladiny celkového cholesterolu v séru, LDL cholesterolu a triglyceridů, ale nikoli na hladinu HDL cholesterolu. Suplementace vitaminu D může být užitečná u pacientů s hypercholesterolemií s nedostatečností vitaminu D, u nichž je vysoké riziko kardiovaskulárních onemocnění. (zdroj: závěr studie https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31407792/)

Zobrazeno 237×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz