Poločas rozpadu, angl. half-life je doba po kterou se koncentrace látky v těle nebo v plazmě sníží o jednu polovinu.
Na článku se pracuje...
Zinek: 25 dnů a 300 dnů (rychlejší složka a pomalejší složka)
Hořčík: 42 dnů
Vápník: nenašel jsem žádné údaje, doba vyprázdnění možná spíš závisí na přenašeči kalcia. Tak či tak, o tomto jsem prakticky nic nenašel. Lze jen konstatovat, že jsou doporučovanýny vysoké dávky Ca (800-1200 mg) denně, což je až 100g sýru s vysokým podílem Ca (není mi však jasné co pak tělo říká množství tuků obsažený v těchto sýrech).
Vitamín A: ~12 dnů (asi není pravda), zde se píše něco jiného
Vitamín B3
Vitamín B6: 25-33 dnů
Vitamín B9 / folát: 98,5 dnů
Vitamín B12
Vitamín C:
Vitamín D
Vitamín D2
Vitamín D3
Vitamín E: [21,460] dnů z krve nebo 2 roky
Vitamín K2: >3 dny
B3
zdroj 20-45 min.: https://www.drugs.com/medical-answers/how-long-does-niacin-stay-in-the-human-system-419351/
"Farmakokinetika nikotinamidu byla studována u čtyř lidských dobrovolníků po perorálních dávkách 1–6 g. Bylo zjištěno, že plazmatické koncentrace a rychlost vylučování vitaminu jsou závislé na dávce, s poločasem ~ 7–9 hodin pro dvě nejvyšší podané dávky (4 a 6 g), ~ 4 hodiny při 2 g a 1,5 hodiny s dávkou 1 g. Maximální koncentrace se po dávce 6 g pohybovaly od 0,7 do 1,1 μmol · ml − 1. Doba do dosažení maximální plazmatické koncentrace byla nezávislá na dávce v širokém rozmezí od 0,73 do 3 hodin. V této studii neměl nikotinamid žádný detekovatelný účinek na krevní tlak, puls nebo tělesnou teplotu. " zdroj: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/016781409290193X
B6
„Osmdesát až devadesát procent vitaminu B6 v těle se nachází ve svalech a odhadovaná tělesná zásoba u dospělých je asi 170 mg s poločasem 25 - 33 dní. Nedostatek vitaminu B6 se většinou projevuje v kombinaci s nedostatkem dalších vitamínů B. Příznaky nedostatku vitaminu B6 jsou anémie a neurologické abnormality. “(EFSA, 2016) zdroj
B9 / folát
zdroj 98,5 dnů: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3786706/
B12
"Absorpce methylkobalaminu je při intramuskulární injekci optimální ve srovnání s perorálním podáním, a proto je zapotřebí jen málo injekcí, jakmile hladiny sérového kobalaminu dosáhnou přijatelné úrovně. Intramuskulární injekce methylkobalaminu dosahuje maximální plazmatické koncentrace během jedné hodiny ve srovnání s perorální dávkou (3 hodiny). Pro rychlejší účinek je tedy lepší použít intramuskulární injekce než perorální dávky." (zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6037815/)
"V této studii jsme pozorovali, že vzestup sérových hladin kobalaminu byl významně vyšší u pacientů, kteří dostávali třikrát 500 ug třikrát týdně, než ve skupině, která dostávala 1500 μg týdně. Zvýšení sérových hladin kobalaminu bylo také potvrzeno u zdravých dobrovolníků, kde třikrát týdenní režim methylkobalaminu způsobil významnější vzestup než týdenní režim. Bylo pozorováno, že režim 500 µg třikrát týdně vedl k významnému rychlému zvýšení hladin kobalaminu v séru po prvním týdnu samotném ve srovnání s týdenním režimem 1500 µg jak u pacientů, tak u zdravých dobrovolníků." (tamtéž)
C
"Průměrný dospělý má tělesnou zásobu 1,2–2,0 g kyseliny askorbové, kterou lze udržovat pomocí 75 mg / denně kyseliny askorbové. Asi 140 mg/denně kyseliny askorbové nasytí celkovou tělesnou zásobu vitaminu C. Průměrný poločas kyseliny askorbové u dospělého člověka je přibližně 10–20 dní, s obratem 1 mg/kg těla a tělesnou zásobou 22 mg/kg při koncentraci askorbátu v plazmě 50 μmol/l. Kyselina askorbová proto musí být pravidelně doplňována dietou nebo tabletami, aby udržovala hladinu kyseliny askorbové v těle. " zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC201008/
D
"Meziprodukt 25-hydroxyvitamin D je hlavním cirkulujícím metabolitem vitaminu D s poločasem 2–3 týdny a je nejužitečnějším měřítkem stavu vitaminu D." zdroj: https://loinc.org/kb/users-guide/loinc-technical-briefs/vitamin-d/
D2
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4207933/
D3
zdroj kalcidiol, kalcitriol: https://www.medscape.com/viewarticle/731722_2
zdroj 25(OH)D3: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4207933/
E
"Poločasy alfa-tokoferolu v plazmě byly hlášeny jako 2–3 dny, zatímco studie Elgin vyžadovala >2 roky k vyčerpání α-tokoferolu, takže v našem kvantitativním chápání metabolismu lidského α-tokoferolu existují mezery."
zdroj: https://academic.oup.com/jn/article/141/8/1482/4630520
"Poločas α-tokoferolu se měnil v plazmě a v červených krvinkách podle doby trvání studie. Minutová dávka spojená s častým monitorováním krve, moči a stolice po dobu 460 d a 21 d zajistila možnost [5-14CH3] - (2R, 4'R, 8'R) -α-tokoferol (stopovací látka) plně promíchat s endogenním [5-14CH3] - (2R, 4'R, 8'R) -α-tokoferolem (stopovým množstvím). Hladiny 14C ani v plazmě, ani v RBC se nevrátily k základní hodnotě do d 460, což naznačuje, že t1/2 [5-CH3] - (2R, 4'R, 8'R) -α-tokoferolu v lidské krvi byl delší než předchozí odhady." (tamtéž)
K
"Existují tři formy vitaminu K dostupné jako doplňky: Syntetický vitamin K1 (fylochinon) je nejznámější formou používanou tělem ke srážení, syntetický vitamin K2 jako MK-4 (menachinon) a přírodní vitamin K2 jako MK-7 ( menachinon-7) . Níže vidíte délku jejich bočních řetězů. Díky dlouhému postrannímu řetězci MK-7 je snáze dostupný pro použití mimo játra v kostech, tepnách a měkkých tkáních." https://take2healthcare.com/menaquinone-7-vitamin-k2/
"Současné doporučené denní dávky vitaminu K vycházejí z potřeby těla pro správnou srážlivost krve, avšak pro optimální zdraví kostí a kardiovaskulárního systému mezinárodní studie zjistily, že 45 mikrogramů vitaminu MK-7 denně je ideální. Ve skutečnosti, protože vitamin K2 má poločas rozpadu delší než 3 dny a je redistribuován v oběhovém systému prostřednictvím VLDL a LDL cholesterolu (zpřístupňuje ho kostním, vaskulaturním a jaterním tkáním), denní příjem 45μg vitaminu K2 znamená, že není třeba navíc doplňková dávka K1. Na rozdíl od vitaminu K1 je však vitamin K2 bakteriálního původu a v západní stravě jej nelze snadno najít. Nejhojnější zdroj K2 jako MK-7 s dlouhým řetězcem se nachází v japonském pokrmu natto, tradičně připraveném zabalením vařených, fermentujících sójových bobů do rýžových listů a od starověku se používá ke zlepšení zdraví kostí a srdce. Vitamin K2 také najdeme v potravinářských výrobcích, jako jsou vaječné žloutky, maso a sýry, ale k dosažení 45 μg denně byste museli konzumovat nereálné množství těchto potravin.", tamtéž.
Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.