Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

OHCD: Nanoplasty, olovo a další částice se uvolňují z obličejových masek (roušky, respirátory)

6. 5. 2021 13:03
Rubrika: Zdraví

Nanoplasty a další škodlivé znečišťující látky nalezené v jednorázových obličejových maskách

Odborníci tvrdí, že je nezbytně nutná regulace a výzkum

Datum: May 4, 2021

Zdroj: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210504112637.htm

Zdroj: Science News: Nanoplastics and other harmful pollutants found in disposable face masks,

Regulation and research urgently needed, say experts

Swansea University

Překlad: Google

 

Souhrn:

Vědci odhalili potenciálně nebezpečné chemické znečišťující látky, které se při ponoření do vody uvolňují z jednorázových obličejových masek. Výzkum odhalil vysokou hladinu znečišťujících látek, včetně olova, antimonu a mědi, v silikonových a plastových vláknech běžných jednorázových obličejových masek.

 

CELÝ PŘÍBĚH

Vědci z univerzity v Swansea odhalili potenciálně nebezpečné chemické znečišťující látky, které se při ponoření do vody uvolňují z jednorázových obličejových masek.

 

Výzkum odhalil vysokou hladinu znečišťujících látek, včetně olova, antimonu a mědi, v silikonových a plastových vláknech běžných jednorázových obličejových masek.

Práce je podporována Institutem pro inovativní materiály, zpracování a numerické technologie (IMPACT) a SPECIFIC Innovation & Knowledge Center

Vedoucí projektu Dr. Sarper Sarp ze Swansea University College of Engineering uvedl: "Všichni musíme mít na sobě masky, protože jsou nezbytné pro ukončení pandemie. Rovněž však naléhavě potřebujeme další výzkum a regulaci výroby masek, abychom mohli snížit všechna rizika na životní prostředí a lidské zdraví.

Jak je uvedeno v nedávném článku, testy prováděné výzkumným týmem používaly různé masky - od standardních masek s hladkým povrchem až po nové a slavnostní masky pro děti, přičemž mnoho z nich se v současné době prodává v britských maloobchodních prodejnách.

Nárůst masek na jedno použití a souvisejícího odpadu způsobený pandemií COVID-19 byl dokumentován jako nová příčina znečištění. Cílem studie bylo prozkoumat tuto přímou souvislost - s vyšetřováním za účelem zjištění úrovně přítomných toxických látek.

 

Zjištění odhalují významné úrovně znečišťujících látek ve všech testovaných maskách - s mikro/nano částicemi a těžkými kovy uvolňovanými do vody během všech testů. Vědci dospěli k závěru, že to bude mít podstatný dopad na životní prostředí a navíc nastolíte otázku možného poškození veřejného zdraví - varování, že opakovaná expozice může být nebezpečná, protože nalezené látky mají známé vazby na buněčnou smrt, genotoxicitu a tvorbu rakoviny.

V rámci boje s tím tým doporučuje další výzkum a následné předpisy, které mají být zavedeny ve výrobním a testovacím procesu.

Dr. Sarper Sarp pokračoval:

„Výroba jednorázových plastových obličejových masek (DPF) v samotné Číně dosáhla přibližně 200 milionů denně, a to v celosvětovém úsilí o řešení šíření nového viru SARS-CoV-2. Neoprávněné a neregulované odstraňování těchto DPF je však problém znečištění plasty, kterému již čelíme, a bude se jen nadále prohlubovat.

„Existuje určité množství důkazů, které naznačují, že odpad DPF může mít potenciálně podstatný dopad na životní prostředí uvolňováním znečišťujících látek pouhým vystavením vodě. Mnoho toxických znečišťujících látek nalezených v našem výzkumu má po uvolnění do životního prostředí bioakumulativní vlastnosti a naše zjištění ukazují, že DPF by mohly být jedním z hlavních zdrojů těchto kontaminantů v životním prostředí během a po pandemii Covid-19.

„Je proto nezbytně nutné, aby během výroby a likvidace/recyklace DPF bylo nutné dodržovat přísnější předpisy, aby se minimalizoval dopad na životní prostředí.

„Je také nutné pochopit dopad takového loužení částic na veřejné zdraví. Jednou z hlavních obav o tyto částice je, že byly snadno oddělitelné od obličejových masek a vyluhovány do vody bez míchání, což naznačuje, že tyto částice jsou mechanicky nestabilní a snadno dostupné k odpojení.

Proto je nutné provést úplné vyšetřování, aby se určilo množství a potenciální dopady těchto částic vyluhujících se do životního prostředí a úrovně, které uživatelé vdechují během normálního dýchání. Jedná se o významný problém, zejména pro zdravotnické pracovníky, klíčové pracovníky a děti, které jsou povinny nosit masky pro velkou část pracovního nebo školního dne. “

Výzkumný tým zahrnuje profesora Trystana Watsona, Dr. Javiera Delgada Gallarda a Dr. Gerainta Sullivana. Operace IMPACT je částečně financována z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím velšské vlády a univerzity Swansea.

Zobrazeno 233×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz