Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Normální hladina zinku a léčba deficitu zinku v Japonsku

26. 5. 2021 23:22
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , zinek

Nedávno jsem řešil jaká je vlastně normální hladina zinku. Zatímco Spadia Lab používá ref. rozsah 9,8-18 μmol/L, jiný zdroj[1] uvádí jako normální rozsah 84–159 μg/dL ( 12,85 - 24,32 μmol/L). V tomto zdroji je deficit označován v rozsahu 60–83 μmol/L ( 9,18-12,7 μmol/L).

 

Co ovlivňuje koncentraci zinku v séru:

PodmínkaZměna
požití potravysnižuje (o 2-3 hodiny později)
streszvyšuje
požití mořských výrobkůzvyšuje (oyster, etc.)
novorozenci a kojencisnižuje
těhotenstvísnižuje (gradually)
Léčiva: 
glukokortikoidysnižuje
Thiazidyzvyšuje
Kličková diuretikazvyšuje
Disulfiram(idy)zvyšuje
Klofibrátysnižuje
Perorální antikoncepční pilulkysnižuje

Jak léčí deficit zinku v Japonsku*

V případě nedostatku zinku souvisejícího s vysokokalorickou parenterální terapií lze do parenterálních výživových doplňků přidat Elemenmic® nebo Mineralin® (přípravky stopových prvků). Pokud je nedostatek zinku pozorován během enterální výživy, sloučeniny zinku, jako je síran zinečnatý, glukonát zinečnatý, nebo může být k enterálním přípravkům přidán pikolinát zinečnatý. Pokud je možné orální požití, mohou být tyto sloučeniny zinku podávány orálně ve směsi s džusy nebo ve formě enterosolubilních tobolek. U dospělých je obvykle dostatečná denní dávka zinku 150–200 mg (jako sloučenina zinku)**

V Japonsku je protivředový prostředek polaprezinc (Promac®, ZERIA Pharmaceutical Co., Ltd.) komerčně dostupný jako zinkový přípravek. Denní dávka polaprezinc zahrnuje 34 mg zinku, což je dostatečné množství pro léčbu deficitu zinku, i když pouze jeho použití při léčbě žaludečních vředů je hrazeno z Národního zdravotního pojištění v Japonsku.

Nedávno byly v Japonsku uvedeny na trh potraviny podporující zdraví a OTC léky obsahující zinek. Množství těchto potravin nebo léků užívaných denně často obsahuje 20–30 mg zinku. Proto je možné tyto potraviny nebo OTC léky používat k substituční terapii zinkem. Substituční léčba zinkem obvykle pokračuje po dobu 3–4 měsíců. Pokud je zahájena do 6 měsíců po nástupu nedostatku zinku, je míra odpovědi na tuto terapii (procento případů, kdy je terapie účinná nebo výrazně účinná) 70% nebo vyšší. Míra odpovědi klesá, zejména u starších lidí, pokud je léčba zahájena později než 6 měsíců po nástupu nedostatku zinku. V případech, které reagují na terapii, může být někdy nutné pokračovat v substituční terapii zinkem asi 6 měsíců.

 

Zdroje:

1. Zinc Deficiency and Clinical Practice, Zinc Deficiency and Clinical Practice
JMAJ 47(8): 359–364, 2004 Hiroyuki YANAGISAWA, Associate Professor, Department of Hygiene and Preventive Medicine, Saitama Medical School, JMAJ 47(8): 359–364, 2004 , Associate Professor, Department of Hygiene and Preventive Medicine, Saitama Medical School (H. YANAGISAWA) https://www.med.or.jp/english/pdf/2004_08/359_364.pdf

Poznámky

* - kromě tabulky výše, také celý tento úsek je citován ze zdroje H. YANAGISAWA.

** - Tato dávka je zvláštní, protože u nás na západě se hodnoty nad 150 považují buď za nebezpečné nebo za potencionálně toxické.

Zobrazeno 296×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz