Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Malá randomizovaná studie se zinkem a vitamínem C (léčba COVID-19)

26. 5. 2021 23:20
Rubrika: Zdraví | Štítky: COVID-19 , zdraví , imunita , vitamín C , zinek

autor: National Instritutes of Healph

zdroj: https://www.covid19treatmentguidelines.nih.gov/supplements/zinc/

 

Otevřená, randomizovaná studie s obsahem zinku versus kyselina askorbová (vitamín C, pozn. překl.) versus zinek plus kyselina askorbová versus standardní péče u ambulantních pacientů s COVID-19 V otevřené klinické studii, která byla provedena na dvou místech v USA, byli randomizováni ambulantní pacienti s laboratorně potvrzenou infekcí SARS-CoV-2, kteří dostávali buď 10 dní glukonát zinečnatý 50 mg, kyselinu askorbovou 8 000 mg*, obě látky, nebo standard péče. Primárním koncovým bodem byl počet dní potřebných k dosažení 50% snížení skóre závažnosti příznaků pacienta. Studie byla brzy zastavena radou pro monitorování provozu a bezpečnosti kvůli marnosti poté, co bylo zapsáno 40% z plánovaných 520 účastníků (n = 214) 9.

* - Poznámka překladatele k množství 8 g vitamínu C. Toto množství je příliš velké, pokud je podáváno perorálně. Při množství větším než 1000 mg se významně snižuje absorbce**.

Výsledek 

Účastníci, kterým byla poskytnuta standardní péče, dosáhli 50% snížení skóre závažnosti příznaků v průměru o 6,7 dne (SD 4,4 dne) ve srovnání s 5,5 dne (SD 3,7 dne) pro skupinu s kyselinou askorbovou, 5,9 dne (SD 4,9 dne) pro rameno s glukonátem zinečnatým a 5,5 dne (SD 3,4 dne) pro rameno, které dostalo obě látky (celkově P = 0,45). Nežádoucí nežádoucí účinky se vyskytovaly častěji u pacientů, kteří dostávali doplňky, než u těch, kteří je nedostávali; U 39,5% pacientů v rameni s kyselinou askorbovou, 18,5% v rameni s glukonátem zinečnatým a 32,1% v rameni, které dostávali oba léky, se vyskytly nezávažné nežádoucí účinky ve srovnání s 0% pacientů v rameni standardní péče (celkové P <0,001) . Nejčastějšími nezávažnými nežádoucími účinky v této studii byly gastrointestinální příhody. 

Omezení 

Studie měla malou velikost vzorku. Neexistovala žádná kontrola placeba. Výklad U ambulantních pacientů s COVID-19 léčba vysokými dávkami glukonátu zinečnatého, kyseliny askorbové nebo kombinace těchto dvou doplňků významně nesnížila počet dní potřebných k dosažení 50% snížení skóre závažnosti příznaků ve srovnání se standardní péčí . 

Zdroje

9. Thomas S, Patel D,Bittel B. Effect of high-dose zinc and ascorbic acid supplementation vs usual care on symptom length and reduction among ambulatory patients with SARS-CoV-2 Infection: the COVID a to z randomized clinical trial. JAMA Netw Open. 2021;4(2):e210369. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33576820/

Poznámka

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7881357/

** V textu studie se píše o rozdělení dávky vitamínu C na dvě až tři dávky, ale i tak byly dávky moc velké (min. 2666 mg):

Pacienti byli randomizováni v alokační strategii 1:1:1:1 do 1 ze 4 léčebných strategií s délkou léčby 10 dní po pozitivní diagnóze. 4 léčebné strategie byly následující: (1) 8000 mg kyseliny askorbové (rozdělené na 2 až 3krát denně s jídlem), (2) 50 mg glukonátu zinečnatého před spaním, (3) obě terapie nebo ( 4) obvyklá péče bez studijních léků. Randomizační mřížka byla navržena prostřednictvím databáze REDCap a na základě 25% očekávaných zařazených pacientů v každé ze 4 skupin. Automaticky vytvořený odkaz v REDCapu randomizoval pacienta do skupiny doplňků na základě randomizační mřížky.

Ještě v části kde se popisuje metodika se píše co testovali:

"(tj. horečky/zimnice, dušnost, kašel, únava, bolesti svalů nebo těla, bolesti hlavy, nová ztráta chuti, nová ztráta čichu , překrvení nebo výtok z nosu, nevolnost, zvracení a průjem)"

Studie má nízkou vypovídající hodnotu. Byla to nejspíš jedna z prvních studií, které se prováděli na počátku vypuknutí epidemie COVID-19 v dubnu.

Na konci je prohlášení o pacientech, kteří zemřeli:

"Rada pro sledování bezpečnosti údajů zaznamenala 4 závažné nežádoucí příhody, včetně 3 pacientů, kteří zemřeli na COVID-19, a dalšího pacienta, který byl přijat do nemocnice kvůli exacerbaci chronické obstrukční plicní nemoci během období studie. Výbor nevěřil, že by některá z nežádoucích účinků byla způsobena individuální léčbou, kterou pacienti dostávali jako součást studie."

Zobrazeno 251×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz