Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Jak dlouho trvá vyléčit se z deficitu B12?

9. 5. 2021 16:02
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , imunita , vitamín B12

Zdroj: Quora - Na otázku odpověděl Michael Price (6.9K odpovědí) - https://www.quora.com/How-long-should-it-take-to-recover-from-a-vitamin-B-12-deficiency

Pozor: Odpovídá Michael Price - není to lékař, ale Ajťák a fyzik

Doporučuji brát tento článek s velkým nadhledem. V budoucnu budu hledat kvalitnější článek.

 

Otázka: Před více než 2 měsíci mi byl diagnostikován nedostatek vitaminu B12 (moje B12 byla až 235). Jak dlouho potrvá, než příznaky zmizí? Je to už pár měsíců, ale stále se cítím unavený a spím asi 12 hodin denně, abych si poradil. Abych byl upřímný, do minulého týdne jsem příliš nezměnil stravu. 

Únava je pravděpodobně anémie (nízký počet červených krvinek). Červené krvinky otočit se během několika měsíců (mají krátkou životnost). Jednou z nejčastějších příčin anémie je nedostatek vitaminu B-12, takže jakmile začnete přijímat dostatek B12, očekáváte významné nebo úplné uzdravení během několika měsíců, až se váš počet červených krvinek zotaví.

Poškození nervů je dalším, méně častým důsledkem nedostatku B12 - zotavení z něj trvá déle, pokud vůbec.

V obou případech se však předpokládá, že nedostatek rychle zvrátíte - a nejrychlejší cestou jsou doplňky, náplasti nebo injekce.

Nebo můžete přejít na mléčnou stravu (vejce, mléko, ryby - všechny dobré zdroje B12), pokud se nechcete držet přísné veganské stravy, v takovém případě vám nezbývá než si vzít doplňkovou B12. Jestliže byste změnili svůj jídelníček - tak byste se měli během několika měsíců pomalu zotavovat, pokud nebudete mít problém s absorpcí (více o tom později). 

Pokud se však rozhodnete užívat doplňky stravy, jsou k dispozici některé formy velmi vysokých dávek. (Nemůžete se předávkovat B12 - z tohoto důvodu jej lékaři často používají jako placebo.) Vyberte si doplňek methylkobalamin, pokud je to možné, protože forma methylkobalaminu B12 se ve vašem těle snadno převádí na formu adenosylkobalaminu, zatímco reverzní přeměna je obtížnější.

Někteří lidé mají akné s vysokými dávkami B12. Ačkoli to není vážný stav, je to nepříjemné. Saw Palmetto je účinným lékem na tento problém. 

Pokud si myslíte, že neabsorbujete B12 ze střeva - což je problém pro některé lidi, zejména pro starší lidi - pak vám nezbývá než jít na injekce nebo náplasti. (Existuje také možnost vyzkoušet sublingvální pastilky B12, které se rozpouštějí pod jazykem. Myšlenka je, že B12 vstupuje do krevního řečiště přímo z jazyka, obchází trávicí systém a játra. Někteří lidé pochybují o účinnosti sublingválních pastilek, jiné lidé na ně přísahají.)

Dobře, takže za předpokladu, že budeme nedostatek řešit, co se stane? Únava může být anémie, která by se měla za pár měsíců zvrátit, pokud by byla způsobena nedostatkem B12. Ale neurální atrofie, jak již bylo zmíněno, je také příznakem nedostatku B12 a zotavení z jeho jemnějších účinků může trvat mnohem déle. Před několika lety jsem měl nedostatek B12 - neabsorboval jsem B12 kvůli užívání PPI (inhibitor protonové pumpy) ), který inhibuje „vnitřní faktor“ B12 - a měl jsem pocit, jako bych vyvíjel Alzheimerovu chorobu [problémy s krátkodobou pamětí a koncentrací] což bylo trochu děsivé. Když jsem opustil PPI, pomalu jsem se vzpamatoval - ale trvalo to několik let, než jsem se cítil úplně vzpamatován - možná proto, že chvíli trvá, než nervy znovu dorostou a neurální spojení se reformuje. Vzal jsem/vzal jsem 5mg methylkobalaminových doplňků od Life Extension Foundation na Floridě, ale doplňky B12 můžete získat téměř od jakéhokoli prodejce; ujistěte se, že užijete vysokou dávku - nemůžete se předávkovat. Vezměte trochu kyseliny listové také proto, že kyselina listová a B12 dobře spolupracují a někdy to, co si myslíte, že je nedostatek B12, je vlastně nedostatek folátu a naopak. Do určité míry to platí pro jakýkoli vitamin B; je vhodné užívat další doplněk s více vitamíny B. 

Dalším faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je, že nedostatek B12 je rozšířenější, a to se podceňuje. Atrofie mozku (smršťování!) Je rozšířeným důsledkem nediagnostikovaného nedostatku B12 (s dalšími vitamíny B a foláty). Musíte se divit, kolik případů Alzheimerovy choroby je způsobeno nedostatkem B12 u starších osob. Nízká hladina vitaminu B12 může vést ke smrštění mozku, kognitivním problémům

Nedostatek folátů spojený se ztrojnásobením rizika demence. Vitamíny skupiny B mohou snížit smrštění mozku až o 90 procent. Vitamíny B12 a kyselina listová opravují poškození myelinu. 

Zde je několik zdrojů rad ohledně B12 Výhody methylkobalaminu B12 Methylcobalamin: 

Potenciální průlom v neurologické nemoci 

Dodatek: Jen pro zopakování něčeho v komentářích. Většinu vitamínů a minerálů užívám jako doplňky stravy spolu s některými bylinkami. Vitamin D a K jsou zvláště důležité pro nervosvalové zdraví a mohou zde být relevantní.

 

  • Nízké hladiny vitaminu B12 mohou vést ke smrštění mozku, kognitivním problémům
  • Nedostatek folátů spojený se ztrojnásobením rizika demence.
  • Vitamíny skupiny B mohou snížit smrštění mozku až o 90 procent
  • Vitamíny B12 a kyselina listová opravují poškození myelinu

Zde je několik zdrojů rad ohledně B12:

  • Výhody methylkobalaminu B12
  • Methylcobalamin: Potenciální průlom v neurologické nemoci

Dodatek: Jen pro zopakování něčeho v komentářích. Většinu vitamínů a minerálů užívám jako doplňky stravy spolu s některými bylinkami. Vitamin D a K jsou zvláště důležité pro nervosvalové zdraví a mohou zde být relevantní. 

Související článek

B12: Anémie a zdroj B12 

Zobrazeno 725×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz