Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Biochemie: Vitamín B12 - Methylcobalamin (díl 3.)

6. 5. 2021 12:18
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , biochemie , vitamín B12

zdroj: https://perniciousanemia.org/b12/forms/

překlad: Google

Upozornění: Poraďte se s lékařem, zda je přípravek bezpečné používat a zda je schválen českou legislativou k volnému prodeji v lékárnách. Zdá se, že užití metylkobalaminu je pouze experimentální a v klinických studích pod dohledem; článek má ryze informativní charakter.

 

Methylcobalamin

(také Mecobalamin, MeCbl, MetCbl, MetB12, MeB12 nebo Methyl B12)

Methylkobalamin jako endogenní koenzym hraje stejně důležitou roli při transmethylaci methioninsyntetázy při syntéze methioninu z homocysteinu. Přenáší se do organel nervových buněk a podporuje syntézu nukleových kyselin a bílkovin. Transport methylkobalaminu do organel nervových buněk je lepší než u hydroxokobalaminu i kyanokobalaminu. Podílí se na syntéze thymidinu z deoxyuridinu, podpoře využití uloženého folátu a metabolismu nukleové kyseliny. Podporuje syntézu nukleových kyselin a bílkovin více než adenosylkobalamin.

Methylcobalamin podporuje axonální transport a regeneraci axonů. Methylkobalamin normalizuje transport axonálních skeletálních proteinů v nervových buňkách na zvířecích modelech diabetes mellitus. Vykazuje neuropatologický a elektrofyziologický ochranný účinek na nervovou degeneraci na zvířecích modelech axonální degenerace (adriamycin, akrylamid a vinkristinem indukované neuropatie) se spontánním diabetes mellitus. Podporuje myelinaci (syntézu fosfolipidů). Methylcobalamin podporuje syntézu lecitinu, hlavní složky lipidů z obalu dřeně, a zvyšuje myelinaci neuronů v tkáňové kultuře více než adenosylcobalamin. Obnovuje opožděný synaptický přenos a snižuje neurotransmitery na normální úroveň.

Oxford Biosciences.

Methylcobalamin je jednou ze dvou aktivních forem vitaminu B12. Snižuje homocystein a generuje SAMe (S-adenosyl methionin), nejdůležitějšího dárce methylu, kterého máme. Jinými slovy, dodává methylové skupiny pro klíčové chemické reakce, o kterých jsme diskutovali.

Methyl B12 vykazuje největší využití u lidí trpících degenerativními neurologickými příznaky, kde je často jedinou slibnou léčbou. Obchází několik potenciálních problémů v absorpčním cyklu a zmírnit nebo zvrátit příznaky. Je to nejlepší forma, jak pomoci regenerovat nervy a léčit periferní neuropatie.

Vysoké dávky methyl B12 byly použity k léčbě amytropické laterální sklerózy a Parkinsonovy choroby. Zlepšuje také vizuální a sluchové příznaky u roztroušené sklerózy a zlepšuje paměť a intelektuální funkce u pacientů s Alzheimerovou chorobou.

Je methyl B12 opravdu tak účinný?

Ve skutečnosti je to natolik, že ho Japonsko používá téměř výhradně k léčbě nedostatku B12. Ze všech forem vitaminu B12 je věda o methylu B12 nejúžasnější:

Může dramaticky  zlepšit zotavení funkce lícního nervu u pacientů s Bellovou obrnou . Ve vysokých dávkách může podporovat funkci neuronů , regeneraci nervů a dokonce  chránit kortikální neurony před neurotoxicitou . U diabetické neuropatie může zlepšit pocity pálení, necitlivost, ztrátu citlivosti, svalové křeče, reflexy, slabost dolních motorických neuronů a citlivost na bolest. Pokud kombinujete methyl B12 s  ginkgo biloba nebo L-methylfolát a  pyridoxal 5'-fosfát , může být vylepšení ještě lepší .

Když  byla u králíků vyvolána hemolytická hyperchromní anémie a porucha hematopoézy v kostní dřeni, byl pozorován pokles methylkobalaminu v krevním séru. Podávání methylu B12 zcela normalizovalo některé hematopoézy a krevní vzorce, zlepšilo poměr mezi formami B12 a zcela regenerovalo celkový obsah B12. Adenosyl B12, další aktivní forma, vykazoval mnohem nižší účinek.

Co jiného?

V experimentech in vitro i in vivo inhiboval methylkobalamin proliferaci maligních rakovinných buněk . Spárovaný s adenosylem B12 snížil růst nádoru a prodloužil dobu přežití myší s Ehrlichovými ascitovými nádorovými buňkami . Také to zvýšilo dobu přežití leukemických myší, zatímco kyano B12 byl za stejných podmínek neaktivní. Důkazy naznačují, že může také zvýšit účinnost methotrexátu .

A je toho víc.

Ukázalo se, že chronické podávání methyl B12 chrání kultivované neurony sítnice před neurotoxicitou glutamátu zprostředkovanou N-methyl-D-aspartátovým receptorem . Může také zlepšit zhoršenou akomodaci po vizuální práci . Methyl B12 produkuje zlepšení v několika složkách variability srdeční frekvence , což naznačuje vyrovnávací účinek na sympatický a parasympatický nervový systém.

Jak vidíte, aplikace methyl B12 jsou nekonečné

Za experimentálních podmínek inhiboval methyl B12 (ve skutečnosti také adenosyl a hydroxo B12) infekci HIV-1 normálních lidských krevních lymfocytů a monocytů.

V jedné studii zlepšil methyl B12 v denních dávkách 6000 μg po dobu čtyř měsíců počet spermií o 37,5%. V jiném , při dávkách 1 500 mcg denně po dobu 4–24 týdnů, zvyšoval koncentrace spermií v 38% případů, celkový počet spermií v 54% případů a motilitu spermií v 50% případů. To je neuvěřitelné.

Jedna studie  popisovala případ 48leté ženy s motorickou slabostí, demencí, smyslovými poruchami a rozšířenými hrubými vlasy. Klasické příznaky nedostatku B12. V reakci na záběry methylu B12 (500 mikrogramů každý druhý den) se její podivné pocity vyřešily, snížila se demence, posílila se přilnavost ruky, normalizovala se struktura vlasů a ona nyní mohla chodit po špičkách. Výsledky jako tento nejsou nijak vzácné.

Pamatujete také, že jsme hovořili o tom, že B12 přeměňuje homocystein na methionin?

Toto je specificky úkolem methylkobalaminu, a proto může být vysoká hladina homocysteinu známkou nízké hladiny methyl B12. V jedné studii vysoké hladiny homocysteinu klesly z 14,7 na 10,2 nmol / ml po  injekcích methylu B12 . Z tohoto důvodu je methyl B12 užitečný u dětí s autismem a při snižování kognitivních funkcí a kardiovaskulárních výsledků u starších pacientů.

Na methylu B12 a spát

Věda o methylu B12 a spánku je opravdu slibná. Plně nerozumíme tomu, ale zdá se, že tento typ B12 by mohl modulovat syntézu melatoninu, hormonu podílejícího se na regulaci vašeho cyklu spánku-bdění:

Osm mladých mužů bylo podrobeno jedinému slepému křížovému testu, aby se zjistily účinky vitaminu B12 (methylkobalamin) na fázovou reakci cirkadiánního rytmu melatoninu na jednu expozici jasnému světlu. VB12 (0,5 mg / den) nebo vehikulum byly injikovány intravenózně ve 12:30 h po dobu 11 dnů, po které následovalo orální podávání (2 mg x 3 / den) po dobu 7 dnů. Sériový odběr krve byl proveden za tlumeného světla (méně než 200 lx) a byl stanoven rytmus plazmatického melatoninu před a po jedné expozici jasnému světlu (2 500 lx po dobu 3 hodin) v 7:00 h. Rytmus melatoninu před expozicí světlu vykazoval ve studii VB12 menší amplitudu než v placebu. Fáze expozice světla významně posunula rytmus melatoninu na stopě VB12, ale ne na placebu. Tato zjištění ukazují, že VB12 zvyšuje fázový posun v lidském cirkadiánním rytmu vyvolaný světlem.

Vitamin B12 zvyšuje fázovou reakci cirkadiánního melatoninového rytmu na jednu expozici jasného světla u lidí 

Dává to smysl, protože tvorba melatoninu vyžaduje methylovou skupinu. Další studie uvádí, že záběry methylu B12 zlepšily bdělost a zvýšily rektální teplotu v pozdějších denních hodinách. To naznačuje, že B12 skutečně ovlivňuje cirkadiánní hodiny.

Jedna studie testovala účinky methylu a kyano B12 na cirkadiánní rytmy, pohodu, bdělost a koncentraci u zdravých subjektů. Čas spánku byl významně nižší ve skupině s methyl B12, která uváděla lepší kvalitu spánku, soustředění a svěží pocit. Autoři dospěli k závěru, že „pouze methylkobalamin má pozitivní psychotropní varovný účinek s distribucí cyklu spánku-bdění směrem ke snížení spánku.“

Některé osobní případy

Zde je případ 13letého chlapce s  adrenoleukodystrofií, u kterého se po úplné ztrátě zraku vyvinula porucha spánku-bdění. Jeho cyklus spánku a bdění byl 25 hodin, ale normalizoval se po užívání methylu B12, což způsobilo, že jeho plazmatické hladiny melatoninu a beta-endorfinu se víceméně shodovaly s hladinami zdravých dobrovolníků. Jeho vrcholový čas kortizolu se posunul dozadu. Viděli jsme také případ, kdy methyl B12 úspěšně léčil 32letého muže trpícího opakující se hypersomnií po dobu 12 let.

Zde je další zajímavý případ:

Zdá se, že dva dospívající pacienti trpící přetrvávajícími poruchami harmonogramu spánku a bdění reagovali na léčbu vitaminem B12 (methylkobalamin). Patnáctiletá dívka se syndromem zpožděné spánkové fáze (DSPS) a sedmnáctiletý chlapec s hypernychthemerálním syndromem si stěžovali, že navzdory mnoha pokusům s léky nemohla chodit do školy. Zlepšení poruch spánku-bdění se objevilo bezprostředně po podání vysokých dávek (3 000 mikrogramů / den) methylkobalaminu. Ani jeden pacient nevykazoval žádné laboratorní nebo klinické důkazy o nedostatku vitaminu B12 nebo hypotyreóze (což může způsobit nedostatek B12). Sérové ​​koncentrace vitaminu B12 během léčby byly ve vysokém rozmezí normálu nebo nad normálem.

Léčba přetrvávajících poruch harmonogramu spánku a bdění u dospívajících methylkobalaminem (vitamin B12)

Takže máte problémy s režimem spánku - bdění?

Pak může methyl B12 pomoci modulovat sekreci melatoninu, zvýšit citlivost na světlo a normalizovat cirkadiánní rytmus a spánek-bdění.

Jakékoli další výhody methylu B12?

V randomizované studii dostávalo 67 pacientů s mozkovou příhodou denní dávky 1 500 μg methylu B12, zatímco 68 zůstalo neléčeno. Po dvou letech se senzorický nerv u léčené skupiny významně zlepšil ve srovnání s neošetřenou skupinou.

Když už mluvíme o cévní mozkové příhodě, kombinace methylu B12 s folátem je účinná při snižování rizika zlomenin kyčle u starších pacientů po cévní mozkové příhodě . Přidejte do směsi klonidin a moxonidin a  zlepšíte funkci baroreflexu u hypertenzních krys náchylných k mrtvici.

Některé čínské studie zjistily, že methyl B12 je užitečný při herniaci bederního disku , bolesti talamu , glaukomu ,  cervikální spondylóze a syndromu loketního tunelu . Zjistili také záběry methylu B12 s akupunkturou, které pomáhají proti neřešitelné paralýze obličeje .

Methyl B12 vs Cyano B12

Jak je tedy methylkobalamin ve srovnání s kyanokobalaminem, což je předchozí forma, kterou jsme zkoumali, pokud jde o rychlost absorpce a biologickou dostupnost?

Vzhledem k úsilí potřebnému k redukci kyano B12 na aktivní formu se jeho absorpční rychlost mezi lidmi značně liší . Naproti tomu methyl B12 mnohem lépe vstřebává a udržuje se v těle . Je tak účinný i orálně, že může pomoci při léčbě perniciózní anémie :

73letý Japonec s Hashimotovou chorobou a diabetes mellitus byl pravidelně podrobován lékařským prohlídkám ohledně péče o diabetes 2. typu. Krevní testy ukázaly makrocytární anémii. Laboratorní údaje prokázaly normální hladinu kyseliny listové s nízkou hladinou vitaminu B12. Endoskopické vyšetření neprokázalo žádné známky žaludečního nebo střevního krvácení. Pozitivní výsledky pro protilátky proti vnitřnímu faktoru silně naznačovaly perniciózní anémii. Pacient odmítl injekce kobalaminu k léčbě anémie. Současně však bylo zahájeno orální podávání mekobalaminu pro léčbu diabetické neuropatie. Následně se anémie postupně zlepšovala. Perorální mekobalamin byl pravděpodobně účinný při zvládání perniciózní anémie.

Mecobalamin zlepšil perniciózní anémii u starších jedinců s Hashimotovou chorobou a diabetes mellitus 

Samozřejmě nedoporučujeme, abyste PA léčili orálními tabletami. Injekce by měla být vždy léčbou (jejich absorpce je mnohem lepší a u PA nemůžete riskovat). Ale stále vám ukáže sílu methyl B12 ve všech formách vitaminu B12.

 

 

Zobrazeno 302×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz