Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Biochemie: Vitamín B12 - Kyanokobalamin (díl 2.)

6. 5. 2021 10:45
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , biochemie , vitamín B12

zdroj: https://perniciousanemia.org/b12/forms/

překlad: google

Upozornění: Poraďte se s lékařem, zda je přípravek bezpečné používat a zda je schválen českou legislativou k volnému prodeji v lékárnách. Článek je nabídnut z důvodů samovzdělávání a rozšiřování vědomostí ohledně možností léčby.

předchozí díl

Biochemie: Vitamín B12 - Kyanokobalamin (díl 2.) 

Kyanokobalamin

(Také CN-Cbl nebo Kyano B12)

Kyano B12 je levná, syntetická, mírně toxická, neaktivní forma B12, která se vyrábí s donorem kyanidu a používá se komerčně. Je to nejstabilnější forma, protože molekula kyanidu má největší přitažlivost pro kobalamin, takže jej chrání před podmínkami, jako jsou velmi vysoké teploty. Kyano B12 se však nevstřebává dobře a vyžaduje methylovou skupinu, aby ho detoxikoval, než se může kdykoli převést na užitečnou formu.

Když se kyano B12  absorbovat, se převede do hydroxo B12 (snad se procesem odstraní kyanid). Poté se převede na methyl B12 a adenosyl B12. Při perorálním podání je absorpce kyano B12 drasticky snížena, pokud máte problémy se žaludeční kyselinou.

Tuto formu nemůžeme nikomu doporučit.

Jistě, je to levné, ale to přichází s cenou. Naše tělo musí znovu použít methylační reakci k odštěpení kyanidu z této formy. Teprve poté může být převeden do aktivní formy, kterou můžete použít a absorbovat. Jedná se o náročný proces:

Ačkoli je množství kyanidu považováno za toxikologicky nevýznamné, člověk musí odstranit a detoxikovat molekulu kyanidu, snížit kobalamin na jeho použitelný oxidační stav +1 a poté enzymaticky převést kobalamin na jednu ze dvou metabolicky aktivních koenzymových forem. Nutriční nedostatečnost, defekty enzymů a patologické změny tkání mohou přispět ke snížené schopnosti těla dosáhnout syntézy aktivních forem vitaminu B12 z CN-Cbl.

Koenzymové formy vitaminu B12

Methylace je jedním ze způsobů, jak vaše tělo detoxikuje. Vyžaduje však molekuly methylu, které jsou často málo zásobené (moderní život je plný toxinů), zejména u lidí s nedostatkem B12. To je důvod, proč se lidé s methylačními problémy (například autistické děti) mohou zhoršit na CN-Cbl, ale ne na jiných formách B12.

Proč tedy kyano B12 vůbec existuje?

Komerční kyano B12 existuje, protože při výrobě hydroxo B12 z bakterií se část kobalaminu váže na kyanid během procesu filtrace na dřevěném uhlí.

Podívejte se na tento příspěvek z roku 1992 :

Pokud bude nerozlišené ukládání průmyslového kyanidového odpadu nekontrolováno s inherentním rizikem znečištění dodávek potravin a vody, může přijít doba, kdy se na západní polokouli vyskytne rozšířenější chronická kyanidová neurotoxicita ze zdroje potravy u osob s genetickou nebo získanou chybou metabolismu kyanidu nebo vitaminu B12.

Všichni dostáváme do svých systémů kyanid - znečištění, grilování, táborák, kouř z druhé ruky, dokonce i mandle. Tělo to musí vždy detoxikovat. Užíváním kyano B12 dále připravujete své tělo o methylové skupiny, přírodní antidotum, antagonistu toxinů.

Kvůli této detoxikaci by kyano B12 mohl potenciálně vyčerpat glutathion (GSH), důležitý antioxidant, který pomáhá snižovat peroxidaci lipidů spojenou s oxidačním stresem. Jakmile jsou zásoby glutathionu prázdné, vysoká dávka kyanokobalaminu může teoreticky způsobut toxicitu kyanidu, zejména u pacientů se selháním ledvin.

Někteří lidé také mohou mít stavy, které jim brání v přeměně této formy B12 na aktivní formy, které můžete absorbovat. V těchto případech stoupnou sérové ​​hladiny B12 (krevní test počítá také s neaktivním B12), ale v buňkách, tkáních a tělesných tekutinách bude nedostatek adenosylu B12 a methylu B12.

Převod kyano B12 na použitelný methyl B12 trvá více než 48 hodin. I tehdy se převede jen malá část. A pamatujte, že když se převede, vyžaduje interakci (možné vyčerpání) glutathionu a dalších látek. Z tohoto důvodu může Leberovu optickou atrofii ještě zhoršit a v takovém případě by ho nikdo neměl používat.

Proč si tedy můžete koupit kyano B12?

Přes to všechno je kyano B12 nejpředepsanější formou. Důvod? Je to levné. Ale je to také nejméně bezpečný, nejméně účinný a nejnáročnější typ B12.

Není vůbec přirozený pro savce.

Proč byste se měli snažit zlepšit své zdraví něčím, co vyžaduje vyčerpání dalších rozhodujících látek? Nemá to smysl, zvlášť když existují jiné, lepší formy vitaminu B12, které vůbec nestojí moc.

 

Další díl

Biochemie: Vitamín B12 - Methylkobalamin (díl 3.) 

Zobrazeno 339×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz