Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Biochemie: Vitamín B12 - Hydroxokobalamin (díl 4.)

7. 5. 2021 19:33
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , biochemie , vitamín B12

zdroj: https://perniciousanemia.org/b12/forms/

překlad: Google

Upozornění: Poraďte se s lékařem, zda je přípravek bezpečné používat a zda je schválen českou legislativou k volnému prodeji v lékárnách.

předchozí díly:

Biochemie: Vitamín B12 - (díl 1.) 

Biochemie: Vitamín B12 - Kyanokobalamin (díl 2.) 

Biochemie: Vitamín B12 - Methylcobalamin (díl 3.)

Hydroxokobalamin

(Také Hydroxykobalamin, Hydroxo B12, OH-Cbl nebo B12a)

Hydroxokobalamin, převládající forma v potravinách bohatých na B12 , je neaktivní typ B12. Má výhodu oproti kyano B12 v tom, že nemá toxického dárce kyanidu, takže obejdete potřebu detoxikace a zachováte zdroj glutathionu.

Ve srovnání s kyano B12 má vyšší afinitu k plazmatickým proteinům a delší poločas, přičemž si zachovává delší dobu v krvi. To může pomoci snížit frekvenci injekcí.

Stejně jako kyano B12 se i hydroxo B12 musí v těle přeměnit na methyl B12 nebo adenosyl B12. Ale převádí se mnohem jednodušší. Cyano B12 na nic nereaguje snadno (díky kyanidu je velmi stabilní), takže tělo musí vynaložit energii, aby se mohlo přeměnit.

Ve skutečnosti, když užijete methyl B12, dobré množství se převede na hydroxo B12, jakmile daruje svou methylovou skupinu. Poté musí přijmout další methylovou skupinu, pokud vaše tělo chce někdy konvertovat a použít ji jako aktivní vitamin B12.

Hydroxo B12 chemicky reaguje s kyanidem, oxidem dusnatým a oxidem dusným. Ve skutečnosti je tato forma běžná jako protijed pro toxicitu kyanidů. Proto jej může kdokoli bezpečně užívat při amblyopii tabáku a při perniciózní anémii s optickou neuropatií. Je to také dobré pro pacienty s metabolickými chorobami kobalaminu. Ale opatrně:

Potlačování oxidu dusnatého může mít nepříznivé účinky, jako je zvýšený krevní tlak, poruchy trávení, impotence, náchylnost k infekcím, dokonce zvýšené riziko rakoviny. To platí zejména během těhotenství, kdy NO pomáhá řídit feto-lacentární oběh . Proto vám bude lépe s methylem nebo adenosylem B12.

Zobrazeno 232×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz