Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Biochemie: Vitamín B12 - díl 1.

6. 5. 2021 10:03
Rubrika: Zdraví | Štítky: vitamín B12 , biochemie

Zdroj: https://perniciousanemia.org/b12/forms/

Překlad: Google

Poznámka: Jedná se o úvodní článek k sérii

 

(..) Vitamin B12 (kobalamin) je největší a nejkomplexnější vitamin na světě. Je jedinečný, protože je to jediný vitamin, který obsahuje kovový iont, kobalt (odtud jeho název). B12 je kofaktorem dvou enzymů u savců (a vy jste savec). Jedním z nich je methioninsyntáza, druhým methylmalonyl-CoA mutáza (resp. metyl~, pozn.překl).

Molekula, která je připojena k kobalaminu, se nazývá dárce. Dva nejběžnější dárci doplňků jsou kyanid (vyrábějící typ B12 známý jako kyanokobalamin nebo kyano B12) a methyl (vyrábějící methylkobalamin nebo methyl B12). Dvě další formy, které můžete najít, jsou hydroxokobalamin a adenosylkobalamin .

Všechny tyto formy vitaminu B12 jsou do určité míry přítomny v potravinách, které jíte, přičemž převládající jsou adenosyl B12 a hydroxo B12. Další formou B12 obsaženou v potravinách je sulfitocobalamin. Nebudeme to zde popisovat, protože je to irelevantní, a nikdy nenajdete žádný doplněk vyrobený z této formy. To neexistuje.

V našem těle jsou aktivní pouze adenosylkobalamin a methylkobalamin. Methyl B12 najdete v krevní plazmě, cytosolových buňkách a určitých tekutinách (jako je mozková mícha) a adenosyl B12 v buněčných tkáních, kde je uložen v mitochondriích. 

Výhody B12 se ve skutečnosti snižují na dvě biochemické reakce: přeměna methylmalonyl-koenzymu A na sukcinylcholinový koenzym A (pomocí methylmalonyl-CoA mutázy s adenosylem B12 jako kofaktorem) a remetylace homocysteinu na methionin ( s methyl B12 kofaktorem v methioninsyntáze).

Další díly

Kyanokobalamin (nejméně vhodný, ale nejpoužívanější)

Zobrazeno 199×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz