Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Biochemie: Vitamín B12 - Adenosylkobalamin (díl 5.)

7. 5. 2021 19:37
Rubrika: Zdraví

zdroj: https://perniciousanemia.org/b12/forms/

Překlad: Google

Upozornění: Poraďte se s lékařem, zda je přípravek bezpečné používat a zda je schválen českou legislativou k volnému prodeji v lékárnách.

Adenosylkobalamin

(Také AdeCbl, cobamamid, cobinamid, dibencozid nebo AdoB12)

Adenosylkobalamin je mitochondriální forma B12. Enzym methylmalonyl-CoA mutáza jej používá k přeměně  methylmalonyl-CoA na sukcinylcholin CoA (při syntéze porfyrinu). To je důvod, proč se hladiny kyseliny methylmalonové (MMA) zvyšují, když máte nedostatek adenosylu B12. Působí také jako meziprodukt v dráze pro valin, threonin, methionin, thymin, isoleucin, cholesterol a mastné kyseliny s lichým řetězcem.

Ve skutečnosti naše tělo ukládá většinu našich zásob B12 v játrech jako adenosyl B12 a převádí ji na methyl B12, kdykoli je to potřeba.

Ale co suplementace adenosylem B12?

V jedné studii karnitin a adenosylkobalamin podporovaly růst mozkové hmoty, objem pyramidových neuronů, tloušťku neokortikální vrstvy a plně obnovily normální strukturu neokortexu v modelu mentální anorexie. U pacientů karnitin a adenosyl B12 urychlily přírůstek tělesné hmotnosti a normalizaci gastrointestinálních funkcí. Latentní únava zmizela a duševní výkon prudce vzrostl.

Když už mluvíme o anorexii, další studie zjistila, že kombinované užívání karnitinu a adenosylu B12 eliminovalo fluktuace pracovní rychlosti a normalizovalo rozsah a produktivitu intelektuální práce u pacientů s mentální anorexií ve fázi kachexie. V tomto však latentní únava úplně nezmizela.

Italská studie ošetřila 37 osob trpících virovou hepatitidou buď adenosylem B12 nebo kyano B12. Autoři zjistili, že adenosyl B12 je významně lepší než kyano B12 v normalizaci celkového bilirubinu, sérové ​​glutamové oxalooctové transaminázy (SGOT), sérové ​​glutamové pyrohroznové transaminázy (SGPT) a hodnot alkalické fosfatázy.

Celkově bylo u 13/18 subjektů užívajících adenosyl B12 normalizován jejich celkový bilirubin, u 15/18 byl normalizován jejich SGOT, u 10/18 byl normalizován jejich SGPT a u 18/18 (u všech) byla normalizována jejich alkalická fosfatáza.

Není špatné.

Adenosyl B12 vs. methyl B12

Který z nich je pro vás lepší?

Nezapomeňte, že se v těle objevují dva konverze.

Hlavní výhodou methylu B12 oproti adenosylu B12 je to, že přichází s velmi prospěšným dárcem methylu, což dále zvyšuje vaše zdraví mnoha způsoby. Adenosyl B12 také není k dispozici v záběrech a někteří lidé nemohou B12 absorbovat jiným způsobem. Pokud však můžete absorbovat B12 žaludkem, tablety adenosyl B12 mohou být skvělou volbou.

Pokud se zdá, že se vaše chronická únava zlepšuje pouze s adenosylem B12 (a ne s methyl B12), je možné, že máte nějaký vzácný stav, který vašemu tělu brání v přeměně. V tomto případě použijte směs methyl B12 a adenosyl B12.

Zobrazeno 263×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz