Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

12 vysoce postavených lékařů kritizovalo (bývalou) skupinu MeSES

18. 5. 2021 16:33
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , COVID-19

Pokadní skupina MeSES byla ministerstvem zdravotnictví rozpuštěna. Stalo se tak nejspíš po kritice 12-ti vysoce postavených lékařů mezi kterými je rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a kardiochirurg Jan Pirk. I dnes o tom psal v článku z 15.5.2021. Problémem je, že skupina MeSES, ač do řízení epidemie přinesla odborný vědecký pohled a odborná doporučení, nenesla zodpovědnost za svá rozhodnutí. Hlavní řízení epidemie mají provádět ministr zdravotnictví, hlavní hygienik a hlavní epidemiolog za podpory Státního zdravotního ústavu.  MeSES podle lékařů nenese za doporučení právní, ekonomickou ani politickou odpovědnost, ač se jimi vláda při svých doporučeních zaštiťuje.     Kritizovali také přetrvávající opatření proti epidemii covidu-19, zejména plošné testování, které podle nich nedává za současné epidemické situace smysl. Cílem opatření musí být podle kritiků z řad lékařů nejen rychlá záchrana životů, ale také dlouhodobé zachování společenské infrastruktury, hodnotového a společenského systému. Zdroj: idnes.cz

Zatímco ex-ministr Blatný více naslouchal skupině MeSES, za správně považuji zohlednit dlouhodobé negativní důsledky restriktivních opatření. Z dlouhodobého hlediska není ekonomicky a sociálně únosné, pokračovat politikou přísných restrikcí bez dostatečné prevence a péče o veřejné zdraví. Vyhláška č. 70/2012 a č. 45/2021 upravují druh, obsah a časové rozmezí preventivních prohlídek, je stanovena i věková kategorie těchto vyšetření, viz https://www.vzp.cz/pojistenci/prevence/preventivni-prohlidky. Tyto vyhláčky, ale stále nereflektují nutnou prevenci v rámci COVID-19, respektive péče o imunitu. Není tam stále zahrnuto preventivní vyšetření živin - minerálů a vitamínů a to zejména vitamínu D, B12 a minerálu zinku a selenu, které jsou při boji s infekcí značně podstatné. Právě jejich deficit velmi často vede ke zhoršenému průběhu COVID-19, k hospitalizaci v nemocnici, k vážnému poškození zdraví a případně k úmrtí. Tato situace stále nebyla reflektována do prevence. Místo na celoplošné testy na populaci která není infikovaná virem SARS-CoV-2, by se měla pozornost ubírat tímto směrem, aby lékaři dokázali včas odhalit deficity či nedostatky živin a mohla být včas ordinována adekvátní léčba - pokud možno přiměřeně vysokými dávkami.

O současném ministru zdravotnictví, Petru Arenbergovi mám mínění, že zatím se neukázal jako schopný řešit epidemii, protože to za něj dělali druzí. Jsem zvědav jestli se něco změní a budou konečně slyšet hlasy lékařů například ze SZÚ.

Zobrazeno 419×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz