Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Vliv léků na metabolismus vitaminu D - Inhibitory HMG-CoA-reduktázy (statiny) (10/11)

8. 4. 2021 8:02
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , imunita , vitamín D3

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3427195/

Autoři: J. M. Lukaszuk, P. E. Luebbers (Obesity Science & Practice published by John Wiley & Sons Ltd, World Obesity and The Obesity Society)

Licence: Creative Commons Attribution‐NonCommercial‐NoDerivs

Datum publikace: 10. Ledna 2017 (vyhotoveno: Březen 2017)

Překlad: Google

Kontrola překladu: bude probíhat:

Odkazy: odstraněny

Formátování: doplněno

díl: 10/11

Přechozí díl

Inhibitory HMG-CoA-reduktázy (statiny)

Enzym, 3-hydro-3-methylglutaryl koenzym A (HMG-CoA) reduktáza, hraje klíčovou roli při regulaci syntézy cholesterolu. Studie in vitro ukázaly, že je inhibována aktivita enzymů odpovědných za syntézu cholesterolu, 3-hydroxy-3-methylglutaryl-koenzym-A-reduktázy (HMG-CoA-reduktázy) a lanosterin-14α-demethylázy, a tím i syntéza cholesterolu. vitaminem D a některými jeho hydroxylovanými metabolity [např. 25(OH)D]. Zdá se tedy, že nedostatek vitaminu D je spojen se zvýšenou aktivitou těchto enzymů.

Pilotní studie s 63 pacienty zkoumala účinek hladiny 25(OH)D v séru na účinek atorvastatinu modulující lipidy. Studie zahrnovala 40 mužů a 23 žen, kteří byli hospitalizováni kvůli akutnímu infarktu myokardu a u nichž byla zahájena léčba atorvastatinem (10–80 mg/den), v závislosti na jejich hladinách cholesterolu a triglyceridů. Účinek atorvastatinu na hladinu cholesterolu a triglyceridů byl významně vyšší u pacientů s hladinou 25(OH)D mezi 30 a 50 nmol/l a u pacientů s 25(OH)D > 50 nmol / l než u pacientů se závažným vitaminem Deficit D (kalcidiol <30 nmol/l). Výsledky této studie ukazují, že u pacientů s akutním infarktem myokardu úrovní, cholesterolu a triglyceridů může být odpovídajícím způsobem snížena jen o atorvastatin v přítomnosti úrovně 25(OH)D >30 nmol/l. Informativní hodnota této studie je však omezena malým počtem účastníků.

U pacientů léčených statiny může být navíc nedostatek vitaminu D spojen s myalgií.

V jedné studii s 82 myalgickými pacienty s nedostatkem vitaminu D bylo při léčbě statiny 38 pacientů podáváno vitamin D (50 000 jednotek / týden po dobu 12 týdnů), s výsledným zvýšením sérového 25(OH)D z 20,4 +/− 7,3 na 48,2 +/− 17,9 ng/ml (p <0,0001) a rozlišení myalgie u 35 (92%). Jsou zapotřebí další studie, které by zkoumaly, zda existuje nějaká souvislost mezi nedostatkem vitaminu D a myositidou-myalgií spojenou se statiny. Vzhledem k tomu, že vitamin D ovlivňuje kardiovaskulární riziko také jinými mechanismy (např. Sníženou aktivací systému renin-angiotenzin), měl by být stav vitaminu D sledován také u vysoce rizikových pacientů léčených léky snižujícími hladinu lipidů, antihypertenzivy a léky na srdce, bez ohledu na jakýkoli potenciální vliv na aktivitu statinů (nejlépe také s přihlédnutím k hladinám parathormonu) a jakýkoli nedostatek by měl být podle potřeby upraven cílenou suplementací.

Ostatní díly

Vliv Antituberkulotik na vitamín D (11/11) 

Vliv antihypertenziv na vitamín D (9/11)

Vliv cytostatických látek na vitamín D (8/11) 

Vliv anti-estrogenů na vitamín D (7/11) 

Vliv antiretrovirotik na vitamín D (6/11) 

Vliv bisfosfonátů na vitamín D (5/11) 

Vliv glukokortikoidů na vitamín D (4/11)

Vliv antiepileptických léků na vitamín D (3/11) 

Interakce vitamínu D zprostředkované receptorem Pregnane X (2/11) 

Vliv léků na metabolismus vitaminu D a vápníku 1/11

Související

Studie: 1. díl - Vedlejší účinky medikamentů na hladinu sérového vitamínu D u nizozemských geriatrických ambulantních pacientů

Studie: 2. díl - Vedlejší účinky medikamentů na hladinu 25(OH)D v Nizozemsku 

Studie: 3. díl - Vedlejší účinky medikamentů na hladinu 25(OH)D v Nizozemsku

Zobrazeno 228×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz