Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Vliv léků na metabolismus vitaminu D a vápníku 1/11

8. 4. 2021 7:10
Rubrika: Zdraví

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3427195/

Autoři: J. M. Lukaszukcorresponding author, P. E. Luebbers (Obesity Science & Practice published by John Wiley & Sons Ltd, World Obesity and The Obesity Society)

Licence: Creative Commons Attribution‐NonCommercial‐NoDerivs

Datum publikace: 10. Ledna 2017 (vyhotoveno: Březen 2017)

Překlad: Google

Kontrola překladu: bude probíhat:

Odkazy: odstraněny; 

Formátování: doplněno;

díl: 1/11

Abstrakt

V minulosti byla interakcím mezi léky a vitaminem D věnována zdravotní péče jen malá nebo žádná pozornost. Jelikož se však k léčbě pacientů používá stále více léků, je toto téma stále aktuálnější. Některé léky mohou interferovat s vitaminem D a kostním metabolizmem. Léky, které aktivují receptor pregnanu X, mohou narušit metabolismus vitaminu D a jeho funkci. Kromě toho může doplnění vitaminu D zaměřené na léky zlepšit farmakologický účinek některých léků, jako jsou bisfosfonáty, cytostatika a statiny.

Klíčová slova: vitamin D, léky, 25-hydroxy-vitamin D [25(OH)D], pregnan X receptor, 1,25-dihydroxyvitamin D [1,25(OH)2D], bisfosfonáty, cytostatika, statiny

Úvod

Vitamin D je již dlouho známý svými účinky na metabolismus vápníku a kostí. Nedostatek vitaminu D způsobuje nedostatek mineralizace kostí, což se projevuje křivicí u dětí a osteomalací u dospělých. Nyní je však stále jasnější, že „sluneční vitamin“ má v lidském těle mnohem širší škálu působení, než se dříve myslelo. Jeho fyziologické účinky se neomezují pouze na kosti. Kromě dobře známých účinků na homeostázu vápník / fosfát ovlivňuje vitamin D svalovou funkci, kardiovaskulární homeostázu, imunitní odpověď a nervové funkce. Nedostatek vitaminu D je spojován se svalovou slabostí a vysokým výskytem různých chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, rakovina, roztroušená skleróza a cukrovka 1. a 2. typu.

Interakcím mezi léky a vitaminem D se v minulosti v lékařském a farmaceutickém světě věnovala jen malá nebo žádná pozornost. Jelikož se k léčbě pacientů používá stále více léků, je toto téma stále aktuálnější. Jelikož tyto interakce ovlivňují zdraví pacienta a působení a vedlejší účinky léku, měli by lékaři a lékárníci této skutečnosti v budoucnu věnovat větší pozornost. Protože nedostatek vitaminu D vede k poškození kostí, je obzvláště důležité zajistit dostatečný přísun vitaminu D v případě již existující osteoporózy nebo při dlouhodobém užívání léků, které podporují rozvoj poškození kostí. I když již došlo k poškození kostí, terapeutické použití vitaminu D se často neuvažuje.

Je známo mnoho léků, které interferují s metabolismem vitaminu D aktivací receptoru pregnanu X a způsobují tak nedostatek vitaminu D. Prostřednictvím prevence nebo léčby nedostatku vitaminu D lze snížit riziko poškození kostí způsobeného léky, jako je poškození způsobené antiepileptiky, glukokortikoidy, antiestrogeny nebo antiretrovirovými léky. Pro adekvátní reakci bisfosfonátů při léčbě osteoporózy musí být zajištěn dostatečný stav vitaminu D. Počáteční studie naznačují, že vitamin D má také účinek na aktivitu statinů snižujících lipidy (inhibitory HMG-CoA reduktázy) a antibakteriální účinek antituberkulotik. 

Následující článek pojednává o mechanismech interakce mezi vitaminem D a příslušnými skupinami léčiv. V mnoha případech může sledování hladin 25-hydroxy-vitaminu D [25(OH)D] v séru a kompenzace nedostatku vitaminu D přispět ke snížení rizika nežádoucích účinků léku a / nebo ke zlepšení účinnosti různých léků.

Závěr

Účinnost a rychlost vedlejších účinků několika léků lze zlepšit vitaminem D. S ohledem na farmakokinetické interakce zprostředkované receptorem pregnanu X lze předpokládat, že účinné látky popsané v tomto článku nejsou jediné, které interagují s Systém PXR-VDR a může vést k nedostatku vitaminu D. Během dlouhodobé léčby by proto měl být obecně sledován stav vitaminu D [hladina 25(OH)D v séru] a měl by být odstraněn jakýkoli nedostatek. Měření stavu vitaminu D a následná cílená individuální suplementace vitaminu D se doporučuje z preventivních a podpůrných důvodů u mnoha nemocí a lékových terapií.

Článek je rozdělen do 11 dílů

Vliv Antituberkulotik na vitamín D (11/11) 

Vliv léků na metabolismus vitaminu D - Inhibitory HMG-CoA-reduktázy (statiny) (10/11)

Vliv antihypertenziv na vitamín D (9/11)

Vliv cytostatických látek na vitamín D (8/11) 

Vliv anti-estrogenů na vitamín D (7/11) 

Vliv antiretrovirotik na vitamín D (6/11) 

Vliv bisfosfonátů na vitamín D (5/11) 

Vliv glukokortikoidů na vitamín D (4/11)

Vliv antiepileptických léků na vitamín D (3/11) 

Interakce vitamínu D zprostředkované receptorem Pregnane X (2/11) 

Vliv léků na metabolismus vitaminu D a vápníku 1/11

Související

Studie: 1. díl - Vedlejší účinky medikamentů na hladinu sérového vitamínu D u nizozemských geriatrických ambulantních pacientů

Studie: 2. díl - Vedlejší účinky medikamentů na hladinu 25(OH)D v Nizozemsku 

Studie: 3. díl - Vedlejší účinky medikamentů na hladinu 25(OH)D v Nizozemsku

Zobrazeno 234×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz