Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Vliv antihypertenziv na vitamín D (9/11)

8. 4. 2021 7:56
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , imunita , vitamín D3

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3427195/

Autoři: J. M. Lukaszuk, P. E. Luebbers (Obesity Science & Practice published by John Wiley & Sons Ltd, World Obesity and The Obesity Society)

Licence: Creative Commons Attribution‐NonCommercial‐NoDerivs

Datum publikace: 10. Ledna 2017 (vyhotoveno: Březen 2017)

Překlad: Google

Kontrola překladu: bude probíhat:

Odkazy: odstraněny

Formátování: doplněno

díl: 9/11

Antihypertenziva

Nedostatek vitaminu D je nezávislým rizikovým faktorem hypertenze. Epidemiologické a klinické studie již dlouho prokázaly souvislost mezi nedostatečnou expozicí slunečnímu záření, nedostatkem vitaminu D a hypertenzí nebo zvýšenou aktivitou plazmatu a reninu. To je dále zdůrazněno skutečností, že průměrné hodnoty krevního tlaku jsou v létě nižší než v zimě. Osoby s nedostatečností vitaminu D [25(OH)D <30 ng/ml] mají 3,2krát vyšší riziko vzniku hypertenze než osoby s dobrým stavem vitaminu D. Nedávno publikovaný systematický přehled a metaanalýza dospěly k závěru, že vitamin D způsobuje pokles systolického krevního tlaku o -6,18 mmHg a nevýznamný pokles diastolického krevního tlaku o -2,56 mmHg u pacientů s hypertenzí.

Studie na zvířatech ukázaly, že nedostatek vitaminu D zvyšuje krevní tlak prostřednictvím interakce se systémem renín-angiotenzin. U geneticky pozměněných myší (takzvaných myší bez receptoru vitaminu D), které nemohou syntetizovat vitamin D, bylo pozorováno, že výrazně se zvýšila exprese reninu, aktivita systému renin-angiotensin a produkce angiotensinu II. U myší se vyvinula hypertenze, srdeční hypertrofie a otoky. Tato pozorování korelují s pozorováními u normálních myší, u nichž inhibice biosyntézy vitaminu D vedla ke zvýšení exprese reninu, zatímco injekce 1,25(OH)2D potlačila expresi reninu.

Dalšími mechanismy, které přispívají k antihypertenznímu účinku vitaminu D, jsou přímé účinky 1,25(OH)2D na endoteliální funkci, sekreci parathormonu a citlivost na inzulín (Obr). Vitamin D a hořčík mají vzájemně se zvyšující účinek na endoteliální funkci a vaskulární reaktivitu a na mnoho metabolických procesů (např. Metabolismus inzulínu). Antihypertenzní účinek hořčíku byl prokázán v řadě intervenčních studií. Ačkoli není pravděpodobné, že by podávání samotného vitaminu D a hořčíku pacientům s hypertenzí (závažnost II nebo III) normalizovalo krevní tlak podle kritérií WHO, suplementace vitaminu D a hořčíku sledovaná laboratorními diagnostickými testy může přesto umožnit pokusy o snížení dávkování dalších antihypertenziv (např. diuretik a ACE inhibitorů). To by jistě mohlo snížit mnoho vedlejších účinků používaných antihypertenziv (např. Poruchy glukózové tolerance).

Obrázek 2. Nedostatek vitaminu D a vývoj hypertenze a inzulínové rezistence (možné mechanismy).

Ostatní díly

Vliv Antituberkulotik na vitamín D (11/11) 

Vliv léků na metabolismus vitaminu D - Inhibitory HMG-CoA-reduktázy (statiny) (10/11)

Vliv cytostatických látek na vitamín D (8/11) 

Vliv anti-estrogenů na vitamín D (7/11) 

Vliv antiretrovirotik na vitamín D (6/11) 

Vliv bisfosfonátů na vitamín D (5/11) 

Vliv glukokortikoidů na vitamín D (4/11)

Vliv antiepileptických léků na vitamín D (3/11) 

Interakce vitamínu D zprostředkované receptorem Pregnane X (2/11) 

Vliv léků na metabolismus vitaminu D a vápníku 1/11

Související

Studie: 1. díl - Vedlejší účinky medikamentů na hladinu sérového vitamínu D u nizozemských geriatrických ambulantních pacientů

Studie: 2. díl - Vedlejší účinky medikamentů na hladinu 25(OH)D v Nizozemsku 

Studie: 3. díl - Vedlejší účinky medikamentů na hladinu 25(OH)D v Nizozemsku

Zobrazeno 246×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz