Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Vliv anti-estrogenů na vitamín D (7/11)

8. 4. 2021 7:42
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , imunita , vitamín D3

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3427195/

Autoři: J. M. Lukaszuk, P. E. Luebbers (Obesity Science & Practice published by John Wiley & Sons Ltd, World Obesity and The Obesity Society)

Licence: Creative Commons Attribution‐NonCommercial‐NoDerivs

Datum publikace: 10. Ledna 2017 (vyhotoveno: Březen 2017)

Překlad: Google

Kontrola překladu: bude probíhat:

Odkazy: odstraněny; 

Formátování: doplněno;

díl: 7/11

Předchozí díl

Anti-estrogeny

Mezi antiestrogeny patří:

▪ inhibitory aromatázy, jako je anastrozol, letrozol a exemestan,

▪ antagonista estrogenového receptoru, fulvestrant a

▪ selektivní modulátory estrogenových receptorů, tamoxifen a toremifen.

Všechny tyto účinné látky se používají při léčbě karcinomu prsu pozitivního na estrogenové receptory. Vzhledem k tomu, že inhibitory aromatázy blokují syntézu estrogenu, a tak výrazně snižují hladinu estrogenu, vede léčba těmito účinnými látkami také k výraznému snížení účinku estrogenů na kosti. Estrogeny podporují střevní absorpci vápníku a mineralizaci kostí; především však inhibují aktivitu osteoklastů. Během léčby inhibitory aromatázy až 50% žen uvádí bolesti kostí a svalů. Příjem inhibitorů aromatázy snižuje hustotu kostí a zvyšuje riziko zlomenin kostí. Podobné účinky jsou pravděpodobně po podání čistého antagonisty estrogenového receptoru; dosud nejsou k dispozici žádné údaje o dlouhodobém účinku fulvestrantu na kosti. 

Selektivní modulátory estrogenových receptorů mají v závislosti na tkáni estrogenní nebo antiestrogenní účinky. Zatímco tamoxifen snižuje účinky estrogenu v prsu, jeho účinek na kosti se více podobá účinku agonisty estrogenového receptoru a vykazuje určitý antiresorpční účinek. Přesto byl v různých studiích během léčby tamoxifenem pozorován pokles kostní denzity, zejména u žen před menopauzou. Dalšími vedlejšími účinky vyskytujícími se v souvislosti s tamoxifenem jsou bolest kostí a svalů a zvýšení hladin triglyceridů v séru. 

Artralgie spojená s inhibitorem aromatázy omezuje adherenci k léčbě rakoviny prsu. Patofyziologie může zahrnovat stav vitaminu D. Nedostatek vitaminu D je spojen se syndromem muskuloskeletálních symptomů s generalizovanou nespecifickou muskuloskeletální bolestí a ztuhlostí, stejně jako se sníženou svalovou silou a funkcí, které jsou podobné těm, které jsou vyvolány terapií inhibitory aromatázy. Hypovitaminóza D bylo navrženo jako podkladové etiologie u jedinců s přetrvávající, nespecifické muskuloskeletální bolesti, což je srovnatelné s příznaky osteomalacie. Kromě muskuloskeletální symptomy, nedostatek vitaminu D se podílí na urychlené ztráty kostní hmoty u žen s rakovinou prsu přijímacím inhibitory aromatázy terapii. Možným mechanismem muskuloskeletálních symptomů vyvolaných AI a jejich zlepšení při doplňování vitaminu D je to, že snížení hladin estrogenu v kloubech může odhalit subklinický nedostatek vitaminu D. Estrogen zvyšuje aktivitu 1-α hydroxylázy odpovědné za přeměnu 25(OH)D na biologicky aktivní 1,25 (OH) 2 D. Kromě toho estrogen zvyšuje aktivaci receptoru vitaminu D a genu VDR aktivací ERK 1/2 signální dráhy Zvýšení substrátu vitaminu D vyššími dávkami může zvýšit aktivní hormon 1,25-dihydroxyvitamin D s výsledným snížením kloubních příznaků. 

Prospektivní studie s 290 ženami zkoumala vliv stavu vitaminu D na výskyt artralgie během léčby inhibitory aromatázy, jako je anastrozol, letrozol a exemestan. Na začátku mělo 90% žen hodnotu kalcidiolu <30 ng / ml (75 nmol / l). Přes suplementaci vitaminu D 800 IU denně a v závislosti na výchozí hodnotě někdy s dalšími 16 000 IU každé dva týdny bylo dosaženo adekvátních hladin 25(OH)D pouze u poloviny žen během tříměsíčního období. V průběhu studie došlo ke zvýšení bolesti kloubů (průměr 1,16 bodu SD 2,66; p <0,001) a zvýšení bylo významně (p = 0,02) oslabeno u těch, kteří dosáhli koncentrací 25(OH)D ≥ 40 ng/ml, s nižším rizikem výskytu artralgie [NEBO 0,12 (0,03 až 0,40)]. Cílová koncentrace 40 ng/ml 25(OH)D může zabránit rozvoji artralgie vyvolané AI, ale k dosažení této hladiny u žen s deficitem na počátku je zapotřebí vyšších nárazových dávek. 

V pilotní studii byla hodnocena prevalence suboptimálního stavu vitaminu D u 60 žen, které zahájily adjuvantní léčbu letrozolem pro rakovinu prsu, a bylo stanoveno, zda suplementace 50 000 IU vitaminu D týdně může snížit muskuloskeletální příznaky a únavu spojenou s léčbou inhibitory aromatázy. Byly získány základní hladiny 25(OH)D a ženám byla zahájena léčba letrozolem. O čtyři týdny později byly ženy s výchozími hladinami 25(OH)D ≤ 40 ng/ml zahájeny s doplňováním vitaminu D 50 000 IU za týden. V 16. týdnu, po 12 týdnech léčby vysokými dávkami vitaminu D, byly naměřeny hladiny 25(OH)D. Na začátku vykazovalo 63% žen nedostatek vitaminu D [25(OH)D: <20 ng/ml] nebo nedostatečnost [25(OH)D: 20-29 ng/ml]. Bylo dosaženo hladin 25(OH)D >40 ng/ml u všech 42 subjektů, které dostaly po dobu 12 týdnů 50 000 IU vitaminu D týdně, bez nežádoucích účinků. Kromě toho léčba vitaminem D 50 000 IU vitaminu D/týden vedla ke klinicky významnému zlepšení postižení z důvodu kloubních příznaků. Tato časná data o doplňování vitaminu D při léčbě inhibitory aromatázy vypadají slibně, ale jsou zapotřebí výsledky z větších klinických studií.

Ostatní díly

Vliv Antituberkulotik na vitamín D (11/11) 

Vliv léků na metabolismus vitaminu D - Inhibitory HMG-CoA-reduktázy (statiny) (10/11)

Vliv antihypertenziv na vitamín D (9/11)

Vliv cytostatických látek na vitamín D (8/11) 

Vliv antiretrovirotik na vitamín D (6/11) 

Vliv bisfosfonátů na vitamín D (5/11) 

Vliv glukokortikoidů na vitamín D (4/11)

Vliv antiepileptických léků na vitamín D (3/11) 

Interakce vitamínu D zprostředkované receptorem Pregnane X (2/11) 

Vliv léků na metabolismus vitaminu D a vápníku 1/11

Související

Studie: 1. díl - Vedlejší účinky medikamentů na hladinu sérového vitamínu D u nizozemských geriatrických ambulantních pacientů

Studie: 2. díl - Vedlejší účinky medikamentů na hladinu 25(OH)D v Nizozemsku 

Studie: 3. díl - Vedlejší účinky medikamentů na hladinu 25(OH)D v Nizozemsku

Zobrazeno 214×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz