Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Studie: Vliv dávky a frekvence doplňování vitamínu D na hladinu 25(OH)D a doba trvání zásob (díl 1/3)

2. 4. 2021 13:26
Rubrika: Zdraví | Štítky: studie , zdraví , vitamín D3

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3820059/

Datum publikace: 2013 říjen

Autoří: Yi-Sheng Chao, Ludovic Brunel, Peter Faris a Paul J. Veugelers

Místo konání: Kanada

Doplňující data: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3820059/bin/nutrients-05-04067-s001.docx

Odkazy na literaturu: budou odstraněny

Kontrola překladu: bude teprve probíhat

díl: 1/3

Abstrakt

Význam dávky, frekvence a trvání suplementace vitaminem D pro hladiny 25(OH)D v krevním plazmatu není dobře popsán a je zřídka hlášen pro suplementaci, která přesahuje 2 000 IU denně. Cílem je zkoumat dávku, frekvenci a dobu trvání suplementace ve vztahu k plazmatuckému 25(OH)D ve velkém populačním vzorku. Získali jsme údaje o 2714 dobrovolnících, kteří přispěli k 4224 návštěvám, a použili víceúrovňovou regresi. Ve srovnání s nepoužíváním doplňků nebyl minimální režim 1000–2000 IU jednou nebo dvakrát týdně po dobu jednoho měsíce účinný při zvyšování 25(OH)D. Ve srovnání s tímto minimálním režimem byly vyšší dávky 2000–3000, 3000–4000 a 5000 IU nebo více spojeny se zvýšením o 7,49, 13,19 a 30,22 nmol/l 25(OH)D; frekvence požívání tři až čtyři, pět až šest a sedmkrát / týden byly spojeny se zvýšením o 5,44, 16,52 a 30,69 nmol/l; a suplementace po dobu pěti měsíců nebo déle byla spojena se zvýšením o 6,68 nmol/l (p <0,01 pro všechny závěry). Věk, tělesná hmotnost, fyzická aktivita, kouření a zdraví podle vlastního hodnocení byly významně spojeny s 25(OH)D. Zatímco dávka, frekvence a trvání suplementace jsou důležité pro zdravé subjekty odhodlané optimalizovat svůj nutriční stav, pro koncepci klinických studií přispívají jednotlivé charakteristiky a životní styl podstatně k 25(OH)D.

Klíčová slova: vitamin D, odpověď na dávku, frekvence, doba trvání, 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D)

1. Úvod

Vitamin D hraje důležitou roli při udržování zdraví kostí a má přínos pro zdraví mimo oblast kostry. Doporučuje se denní příjem 600 IU vitaminu D a dalších dávek. Příjem vitaminu D však není účinným měřítkem stavu vitaminu D v lidském tělu. Plazmatické hladiny 25-hydroxy-vitaminu D [25(OH)D] jsou zavedeným ukazatelem pro hodnocení přínosů pro zdraví.

Vztah reakce na dávku mezi suplementací a plazmou 25(OH)D je klíčem k pochopení intervenčního vlivu. Vědci zkoumali vztah mezi denními dávkami vitaminu D a hladinami 25(OH)D v plazmě u starších nebo postmenopauzálních žen s maximální dávkou 1000 nebo 1400 IU/den. Heaney tvrdil, že plazmatické hladiny 25(OH)D stoupají o 1 ng/ml (2,5 nmol/l) na každých 100 IU (2500 ng) denního příjmu vitaminu D. Tam, kde on a další vědci potvrdili linearitu ve vztahu mezi suplementací vitamínem D a 25(OH)D v jiných populacích, jiní uváděli nelineární vztah pro dávky přesahující 1600-4000 IU denně. Kromě denní suplementace byly testovány další frekvence suplementace ( tj . Variabilní čas podávání za týden nebo týdně, měsíčně nebo ročně) v různých studiích s různým časovým obdobím. Nedávné studie se zaměřily na dlouhý poločas vitaminu D a zkoumaly dlouhodobé účinky suplementace. Tyto studie však nezkoumaly význam dávky, frekvence a trvání doplňování plazmy 25(OH)D.

Cílem této studie je zkoumat nezávislé asociace mezi dávkou, frekvencí a trváním doplňování vitaminu D do plazmy 25(OH)D u velkého populačního vzorku zdravých účastníků.

2. Experimentální část

Nezisková charitativní organizace Pure North S'Energy Foundation poskytuje dobrovolníkům od října 2007 bezplatné zdravotní a wellness služby. Podrobnosti o programu a protokolu sběru dat jsou popsány jinde. Stručně řečeno, dobrovolným účastníkům, kteří většinou pobývali v kanadské provincii Alberta, bylo nabídnuto poradenství v oblasti podpory zdraví a doplňky výživy, se zvláštním zaměřením na vitamin D vzhledem k severní zeměpisné šířce míst, kde byl program nabízen. Účastníci byli vyzváni, aby vyplnili dotazník týkající se životního stylu, nechali si změřit svou výšku a váhu a nechali si odebrat krev pro hodnocení plazmy 25(OH)D, mimo jiné.

Dotazníky zahrnovaly otázky týkající se dávky, frekvence a doby trvání doplňování vitaminu D. Dávka byla zaznamenána jako 1000–2000 IU, 2000–3000 IU, 3000–4000 IU a více než 5000 IU. Frekvence suplementace byla zaznamenána jako nikdy, jednou nebo dvakrát, třikrát až čtyřikrát, pětkrát až šestkrát a sedmkrát týdně a doba trvání suplementace jako jeden, dva, tři, čtyři nebo pět (nebo více) měsíců. V této studii jsme použili 1000–2000 IU, jednou nebo dvakrát týdně, po dobu jednoho měsíce jako minimální režim pro srovnání s vyššími dávkami, četností a délkou trvání, jakož i pro srovnání s těmi, kteří neužívají doplňky vitaminu D.

Dotazník zahrnoval otázky týkající se fyzické aktivity, stravy, kouření, sezóny a místa bydliště. Fyzická aktivita byla kategorizována jako nízká, střední a vysoká. Účastníci byli požádáni, aby hodnotili své celkové zdraví jako vynikající, velmi dobré, dobré, přiměřené nebo je třeba je zlepšit. Protože vlastní výběr v účasti na programu zdraví a wellness by mohl být motivován zdravotním stavem účastníků a program by mohl být obzvláště atraktivní pro ty, kteří mají relativně špatný zdravotní stav, uvažovali jsme také o zdravotním stavu jednotlivců při první návštěvě v naší analýze.

Nadace anonymizovala svá data před jejich předáním k analýze Univerzitě Alberty (University of Alberta). V této studii bylo použito 4224 záznamů 2714 účastníků, kteří vyplnili dotazník a v období od října 2007 do dubna 2012 byla měřena plazmatická koncentrace 25(OH)D. Jeden účastník byl vyloučen z důvodu pokročilého onemocnění ledvin (odhadovaná rychlost glomerulární filtrace <15 ml / min. / 1,73 m2 ), které ovlivňuje metabolismus vitaminu D a produkci jeho aktivních metabolitů.

Hodnoty plazmatických 25(OH)D představovaly výsledek u víceúrovňových regresních modelů, které testovaly důležitost dávky, frekvence a trvání doplňování vitaminu D. Dávka, frekvence a doba trvání byly nejprve analyzovány univariabilně a následně multivariabilně, aby se přizpůsobily potenciálním zmatkům uvedeným výše. Použili jsme víceúrovňovou regresi, abychom vyhověli hierarchické struktuře dat, protože záznamy z jedné, dvou nebo více studijních návštěv byly vnořeny do pozorování účastníků. Charakteristiky účastníků byly zvažovány na úrovni 1 a charakteristiky specifické návštěvou na úrovni 2. Regresní analýzy podílu dávky, frekvence a trvání na zvýšení 25(OH)D byly nejprve analyzovány bez zvážení potenciálních zmatků (neměnné) a následně s ohledem (více proměnných) možného zmatení věku, pohlaví, stavu tělesné hmotnosti, celkového zdraví, ročního období, fyzické aktivity, kouření a spotřeby mléka (denní dávky), ryb (týdenní dávky) a margarínu (frekvence). Abychom umožnili našim regresním analýzám současně analyzovat asociace (1) bez doplňování a (2) různé úrovně doplňování ve vztahu k 25(OH)D, zavedli jsme podmínky interakce (1) doplňování (Ano/Ne) a (2) dávka, frekvence a doba trvání suplementace. Výsledné regresní koeficienty měly být interpretovány jako změny v plazmě 25(OH)D spojené s (1) minimálním režimem ve vztahu k žádné suplementaci a (2) jednojednotkovou změnou dávky, frekvence a trvání relativní suplementace vitaminem D na minimální režim. Všechny analýzy byly prováděny pomocí STATA verze 12 (College Station, TX, USA). Statistická významnost byla definována jako hodnoty p menší než 0,05 (dva konce).

Etická rada pro lidský výzkum na University of Alberta schválila přístup a analýze údajů nadace pro účely těchto analýz.

Další díl

Studie: 2. díl - Vliv dávky a frekvence doplňování vitamínu D na 25(OH)D

Zobrazeno 265×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz