Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Studie: 3. díl - Vliv způsobu doplňování vitamínu D na hladinu 25(OH)D a doba trvání zásob - Výsledky (díl 3/3)

2. 4. 2021 13:53
Rubrika: Zdraví | Štítky: studie , zdraví , imunita , vitamín D3

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3820059/

Datum publikace: 2013 říjen

Autoří: Yi-Sheng Chao, Ludovic Brunel, Peter Faris a Paul J. Veugelers

Místo konání: Kanada

Doplňující data: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3820059/bin/nutrients-05-04067-s001.docx

Odkazy na literaturu: budou odstraněny

Kontrola překladu: bude teprve probíhat

díl: 3/3

Přechozí díly

Studie: 2. díl - Vliv dávky a frekvence doplňování vitamínu D na 25(OH)D 

Studie: 1. díl - Vliv dávky a frekvence doplňování vitamínu D na hladinu 25(OH)D a doba trvání zásob 

Výsledky (dokončení)

Obrázek 1

Odezvy na dávku mezi hladinami 25-hydroxyvitaminu D a doplňováním vitaminu D na základě odhadů z modelu s více proměnnými.

Poznámka: Všechny odhadované změny v plazmě 25-hydroxyvitaminu D byly porovnány s minimálním režimem * (1 000–2 000 IU jednou týdně po dobu jednoho měsíce). Chybové pruhy označují rozsah 95% intervalů spolehlivosti. Všechny odhady byly upraveny podle pohlaví, věku, stavu tělesné hmotnosti, celkového zdravotního stavu při prvních návštěvách, zeměpisných šířek, letních měsíců (duben až říjen), úrovně fyzické aktivity, kouření a stravy (porce mléka a ryb a frekvence užívání margarínu).

Věk, letní sezóna (duben až říjen) a vysoká úroveň fyzické aktivity byly statisticky významně spojeny s vyššími hladinami 25(OH)D v plazmě ( p <0,05 pro všechny). Muži, severní šířky, nadváha nebo obezita, špatné zdraví a příjem margarínu byly spojeny s nižšími hladinami 25(OH)D ( p <0,05 pro všechny).

4. Diskuze

Ukázali jsme, že účastníci s minimálním režimem (1 000–2 000 IU vitaminu D jednou nebo dvakrát týdně po dobu jednoho měsíce) měli plazmatické hladiny 25(OH)D, které nebyly statisticky vyšší než u účastníků, kteří neužívali doplňky. Tento minimální režim (1 000–2 000 IU, jednou nebo dvakrát týdně) je kvantitativně podobný dennímu příjmu 143–571 IU. Klinické studie testovaly kompatibilní dávky 400 IU denně a prokázaly přínos pro hustotu kostí, ale ekvivalentní dávky nejsou dostatečné k prevenci zlomenin kyčle nebo rakoviny tlustého střeva a konečníku. K dosažení tohoto cíle potřebují jednotlivci vyšší plazmatické hladiny 25(OH)D, obvykle více než 75 nmol/l. Účinnost minimálního režimu při zlepšování plazmatických hladin 25(OH)D je v souladu s biologickými důkazy. Rty naznačují, že rychlost katabolismu vitaminu D je nižší, když jsou plazmatické hladiny 25(OH)D nízké. To zvyšuje náchylnost k akumulaci při nižších dávkách.

Vyčíslili jsme asociace dávky, frekvence a trvání s plazmou 25(OH)D a ukázali jsme, že účinky dávky a frekvence byly výraznější než účinek trvání. Ukázali jsme, že pouze prodloužení trvání suplementace na tři nebo pět měsíců (nebo více) souviselo s podstatným zvýšením plazmatického 25(OH)D. Biologické mechanismy, které jsou základem skromného příspěvku režimů trvajících méně než pět měsíců, mohou být distribuce v celém těle, doba poločasu a účinky plató.

Dávkovací režim podporovaný IOM je 600 IU u mužů a žen ve věku od 1 do 70 let. Jiní zastávají vyšší příjem vitaminu D. Doporučení IOM jsou jednotná a neliší se u jedinců s různou tělesnou hmotností, vystavením slunci, zdravotním stavem a životním stylem (fyzická aktivita, stav kouření a strava). Tato studie odhalila podstatné příspěvky těchto faktorů, takže věříme, že by měly být brány v úvahu při výběru doplňkových dávek k dosažení cílové hladiny 25(OH)D v plazmě.

Účinky tělesné hmotnosti, vystavení slunci a životního stylu na 25(OH)D jsou také důležité pro koncepci klinických studií. Klinické studie testující různé režimy vitaminu D mohou úspěšně kontrolovat heterogenitu mezi skupinami náhodným přiřazením, ale nemusí selhat při úpravě heterogenity ve skupinách. Pro zlepšení klinických studií režimů vitaminu D doporučujeme vzít v úvahu nejen doplňkovou dávku a frekvenci, ale také individuální charakteristiky. Mezi příklady patří doporučení ohledně vystavení slunci a doporučení týkající se vystavení slunci účastníkům studie, kvantifikace příjmu potravy a analytický přístup, který řeší stav tělesné hmotnosti.

Pozorovali jsme, že minimální režim (1 000–2 000 IU, jednou nebo dvakrát týdně, kvantitativně podobný dennímu příjmu 143– 571 IU) nevedl k podstatnému nebo statisticky významnému zvýšení v porovnání s neužíváním doplňků (viz Doplňkové Tabulka 1 pro porovnání výsledků předchozích studií). Iniciativa pro zdraví žen používala režim 400 IU denně (což je v rozmezí našeho minimálního režimu) a nepozorovala snížení všech zkoumaných kardiometabolických výsledků. Pittas a kol. a Scragg uvádějí, že 400 IU denně může být příliš nízkou dávkou k dosažení těchto výhod, což se zdá být v souladu s naším pozorováním nevýznamného účinku minimálního režimu.

Populační přístup s přihlédnutím k různým matoucím faktorům a velké velikosti vzorku by měl být považován za silné stránky této studie. Vzhledem k tomu, že tato studie byla provedena u zdravých jedinců, jsou výsledky generalizovatelné pro zdravé jedince, kteří se snaží zlepšit svůj stav vitaminu D. Další studie a studie se zaměřily na populace s velmi specifickými charakteristikami, jako jsou ženy po menopauze nebo pouze starší osoby nebo malý počet zdravých mužů. Díky úpravě řady matoucích faktorů, jako je obezita a fyzická aktivita, jsou nálezy relevantní i pro širší populaci. Uznáváme však, že existují i ​​jiné existující matoucí faktory, které nejsou brány v úvahu. Tato studie hodnotila účastníky programu zdraví a wellness, který je většinou nabízen aktivním pracovníkům. Z tohoto důvodu byl socioekonomický status považován za homogenní. Do dotazníků programu nebyly zahrnuty žádné otázky týkající se příjmu, vzdělání, pracovního stavu, rasy a etnického původu nebo složení rodiny, které byly spojeny s úrovněmi 25(OH)D. Omezení zahrnují povahu hlášení a nepřesnost některých studovaných faktorů včetně dávky, frekvence a trvání. A konečně, při absenci lepších informací o vystavení slunci jsme jako proxy pro vystavení slunečnímu záření použili zeměpisnou šířku a roční období, což mohlo způsobit chyby a zkreslení.

 

5. Závěry

Každá ze tří dimenzí doplňování vitaminu D - dávka, frekvence a doba trvání - jsou nezávisle spojeny s hladinami 25(OH)D v plazmě. Analýza s více proměnnými odhalila, že plazmatické hladiny 25(OH)D spojené s minimálním doplňkovým režimem (podobné dennímu příjmu 143–571 IU nejsou významně vyšší než při neužívání doplňků. Tyto charakteristiky vztahu dávka-odpověď nejsou užitečné pouze pro jednotlivci optimalizovat plazmatický 25(OH)D, ale také je důležité, aby vědci zvážili, že kromě přiřazených dávek existují další faktory, které ovlivňují plazmatické hladiny 25(OH)D, a pro které by měly být upraveny.

Zobrazeno 265×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz